KLIK JOM FOLO DI SINI

Sabtu, Julai 19, 2008

Harraz Auto Mampu Baiki Kereta Berjenama BMW, Merz dan Volvo

Muqqadimah: Keyakinan adalah segala-galanya. Memang sukar mencari bengkel orang Islam yang boleh dipercayai mampu membaiki kenderaan berprestej dengan jenama tersohor seperti Volvo, BMW dan Mercedes Benz. Majalah Iktisad Bil (11) Jul-Sept 08, menjejaki anak Melayu yang kini usahawan bengkel dan diyakini kepakarannya dalam bidang ini. Ikuti pandangan Sham Rahman, 40, yang berpengalaman luas dan kini memiliki dua bengkel kereta yang sudah tidak asing lagi.

Ada perbezaankah antara Mercedes, BMW dan Volvo dari segi struktur?

Perbezaannya tidak begitu ketara sangat. Kereta Jerman tak banyak beza walaupun Volvo dari Sweden berbanding BMW dan Mercedes. Lebih kurang sama. Dari segi wayering system, electrical system, water system, hampir semua boleh dikatakan sama sahaja. Tak banyak beza. Kalau dah biasa, semuanya itu mudah.

Di mana Saudara mendapat pengetahuan membaiki kereta jenis ini. Belajar atau dari pengalaman bekerja?

Sebenarnya saya mendapat kemahiran dari MARA. Ketika itu ada satu kursus jangka pendek disediakan kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi mekanik. Saya minat dalam bidang ini. Jadi, saya mohon dan diterima mengikuti kursus ini. Sekejap sahaja. Lebih kurang enam bulan.
Saya ikuti kursus sambil bekerja di MARA Kuala Lumpur. Memang begitu kaedah pelajarannya. Dan saya rasa, ia lebih praktikal dan mudah mempelajari selok-belok kerosakan kereta, kerana kita berdepan dengannya bukan sekadar memahaminya dari buku atau dewan kuliyah.
MARA bagi kad laporan dan kita kena recordkan setiap hari apa yang kita buat. Maksudnya kerja-kerja praktikal macam tukar minyak hitam, repaer break dan sebagainya itu kena record pada kad atau buku laporan. Catat tiap-tiap hari. Dalam masa dua minggu pegawai MARA akan menilai peningkatan tahap kemahiran kita.

Senang dapatkan kerja selepas keluar kursus MARA…

Selepas belajar, sekitar tahun 1999, saya diterima masuk bekerja di sebuah bengkel khas membaiki kenderaan jenama Volvo di Cheras. Lama juga saya menimba pengalaman di sana, lebih kurang tiga tahun. Kemudian saya beralih kepada satu lagi bengkel specialist membaiki kenderaan jenama Mercedesz Benz dan BMW di Cheras juga. Bengkel ini dipunyai bangsa asing macam juga Volvo tadi. Bekerja dengan bengkel begini memerlukan ketabahan, kecekalan dan kalau kita betul-betul minat, banyak ilmu pengatahuan dapat diperolehi. Saya bekerja di bengkel Mercedes dan BMW ini lebih kurang tiga tahun juga.
Kemudian saya ditawar oleh sebuah syarikat membaiki kereta Mercedes dan BWM yang lain sebagai supervizer di MPV Sevice Centre Sdn. Bhd. di Selayang. Saya berkhidmat lebih kurang setahun dan mendapat sedikit syer dari syarikat ini. Saya meninggalkan syarikat ini kerana bertentangan dengan jiwa saya. Sebab kurang Islamik. Tak sesuai.

Bila pula Saudara mula berdikari membuka bengkel sendiri khususnya dalam membaiki kereta berjenama ini?

Bengkel pertama saya mula beroperasi di Pinggiran Batu Caves, Gombak pada tahun 2000 di No. 31, Jalan 10/4, 68100 Batu Caves. Saya tubuh syarikat Harraz Auto Sevice. Modal awal saya lebih kurang RM10,000. Selepas setahun beroperasi, bengkel ini terus mendapat sambutan dari rakan taulan dan pelanggan-pelanggan lama dari bengkel-bengkel sebelum ini. Mereka percaya kepada saya dan bagi saya ‘kepercayaan’ itu adalah modal paling utama yang saya miliki. Tanpa modal itu, rasanya sukar juga saya untuk mendapatkan keyakinan pelangan-pelangan baru dari pemilik kereta yang berjenama macam Volvo, Mercedes dan BMW.
Tidak lama selepas itu, permohonan saya dari CGC diluluskan melalui Maybank bagi membeli beberapa peralatan dan perkakasan berkaitan di bengkel. Dua tahun kemudian saya mendapat pinjaman dari MARA Daerah Gombak. Saya ucapkan berbanyak terima kasih kepada Pegawai MARA Gombak, Encik Asmadi yang banyak membimbing saya dari segi pengurusan pinjaman.

Siapa pelanggan Harraz Auto Service?

Pelanggan-pelanggan banyak terdiri dari Bumiputera. Hampir 90 peratus orang-orang Islam, orang Melayu yang memakai kereta Mercedes, Volvo dan BMW. Mereka yakin dengan mutu perkhidmatan bengkel saya.

Tak silap saya, Auto Harazz ada satu lagi cawangan di Pekan Rawang?

Ya. Itu cawangan yang kedua ditubuhkan pada 2004. Saya melihat di Rawang tiada lagi bengkel milik Bumiputera yang memberikan perkhidmatan membaiki kereta berjenama macam yang saya usahakan ini. Malah, syarikat bukan Bumiputerapun tak ada lagi di Rawang yang menyediakan perkhidmatan membaiki kereta yang berjenama. Ini peluang baik buat saya dan hasil penyelidikan ini, maka saya tubuhkan bengkel cawangan kedua di sini (Rawang).
Di Rawang ini, bengkel saya beroperasi di No 6 & 7, Bengkel MPS, Batu 17, Rawang. Bengkel ini tak jauh dari Bangunan Wisma MCA Rawang. Mudah bagi sesiapa mencarinya. Sambutan di sini juga amat memberangsangkan. Tapi tahun pertama agak lembab. Mungkin ramai yang tak tahu (belum dikenali)! Setahun lepas itu, barulah pelanggan-pelanggan baru datang selain pelanggan-pelanggan lama. Ada yang datang dari Klang, Shah Alam, Tanjung Malim, Petaling Jaya malah dari Kuala Lumpur juga selain dari sekitar Bukit Beruntung, Tasik Puteri, Rawang Perdana, Templer Park dan Country Homes.

Adakah kerana bengkel ini milik Bumiputera, menyebabkan orang bukan Melayu tidak datang ke sini?

Mungkin ada betulnya pendapat itu. Mereka (bukan Melayu) tak datang ke bengkel saya disebabkan tidak yakin ada Bumiputera yang berkebolehan membaiki kereta mewah dan berjenama seperti BMW dan Mercedes. Mereka lebih suka membaiki kereta pada bengkel yang sebangsa dengan mereka. Agaknya kerana tak yakin, orang Melayu boleh membaiki kereta seperti itu. Tapi tak dinafikan, ada juga pelanggan berbangsa Cina dan India yang telah mencuba, akhirnya mereka yakin dengan perkhidmatan kami.

Setakat ini, adakah Saudara mendapat sokongan dari mana-mana agensi kerajaan …

Hanya dari MARA sahaja. Barangkali, sebab saya mendapatkan kemahiran bengkel (ikut kursus) ini dari MARA dulu. MARA ada bagi pinjaman untuk saya membeli ‘pengimbas kerosakan elektrikal berkomputer’ untuk Mercedes dan BMW. Selain itu, modal pusingan dan lain-lain untuk menampung keperluan bengkel ini atas modal sendiri. Kalau modal awal saya memulakan bengkel di Pinggiran Batu Caves sekitar RM10,000 tetapi di Rawang, saya melabur sebanyak RM100,000 pada awal operasinya. Di bengkel Rawang ada lima pekerja dan di bengkel Pinggiran Batu Caves ada lima juga dan seorang kerani.

Betulkah tanggapan, bisnes bengkel kereta ini mudah untuk melakukan penipuan terhadap pelanggan? Sebab pelanggan tidak tahu hal ehwal berkaitan dengan kereta. Mereka akan atau terpaksa bayar apa yang dituntut oleh pengusaha bengkel…

Itu tidak dapat dinafikan. Selalunya, penipuan banyak dilakukan dalam hal penambahan barang. Contoh dalam general overhaul engine, general overhaul gearbox. Di sini mudah pelanggan ditipu. Ada barang yang tidak ditukar ataupun barang itu berjenama firt gred tetapi barang yang diganti second gred. Tuntutan bayaran dibuat dengan firt gred. Harganya tentulah lebih mahal dari second gred.
Penipuan lain yang sering dipraktikkan oleh pengusaha bengkel yang tidak bertanggungjawab ialah dari segi barangan yang tidak rosak dikatakan rosak. Contohnya, dalam 40 barang yang rosak, 10 barang digunakan semula barang yang lama. Tetapi dalam bil tuntutan, dikira 50 barang yang baru ditukar. Ini lazim berlaku kerana pelanggan tidak tahu barangan tersebut dan tidak mungkin pelanggan nak tengok balik barang-barang yang sudah dipasang semula. Ini mustahil. Maka dikesempatan inilah, pengusaha bengkel mudah menipu pelanggan mereka.
Sebagai orang Islam, saya merasa terpanggil untuk member alternative kepada isu-isu penipuan ini dan mengelakkan orang lain terus ditipu oleh pengusahan bengkel.

Sebenarnya ramai usahawan Bumiputera yang gulung tikar dalam perniagaan. Dan usahawan bengkel seperti yang Saudara usahakan, juga tidak terlepas dengan kemelut ini. Pada pandangan Saudara apa masalah yang dihadapi mereka khususnya usahawan bengkel ini…

Kalau kita tengok, dalam usahawan automotif ini, kena ada beberapa faktor. Contoh ikhlasan dan kejujuran. Ini asas dalam perniagaan. Kedua kita mesti ada kemahiran yang menyakinkan. Kalau setakat dua tiga tahun belajar dan kemudian buka bengkel, rasanya tidak mampu untuk menyelesaikan masalah sesuatu kerosakan kritikal sebuah kenderaan. Masa saya nak buka bengkel dulupun saya mengambil masa yang panjang. Saya kutip pengalaman dari beberapa bengkel seperti yang saya ceritakan tadi. Saya rasa, untuk buka bengkel sekurang-kurangnya kena ada 10 tahun pengalaman bekerja di tempat lain. Kalau tidak, tak tahan lama. Ini kerana kemahiran tidak mencukupi untuk selesaikan sesuatu kerosakan yang teruk. Kalau gagal, bermakna pelanggan akan lari dan reputasi kita jatuh.

Anda boleh mendapatkan senaskah hari ini pada harga RM5.50 bagi meningkatkan pengetahuan muamalat anda dengan berlanggan terus Yayasan Muslimin Malaysia Bhd - 0361884064.

38 ulasan:

joe@azamaju berkata...

salam saudara..bagus entri ni..sedikit sebanyak saya sendiri dapat ilmu dari entri ni.

farhan berkata...

salam....tahniah kepada saudara..bukan senang nak mencapai sebegini....cuma saya perlukan pendapat diantara mers atau bmw...mana yang lebih baik? adakah betul bmw terlalu manja dan cerewet....kerana mers yg saya pakai pun leceh juga

Tanpa Nama berkata...

Turn on a flοurеԁ surfacе аnd
kneаd foг 10 minutеs, adding
more flour аѕ neeԁed. Αll yοu have to do in order
to obtaіn theѕe cοupοns
is to gо to the internet аnd search for the onе that suitѕ уou
neеԁs thеn juѕt ρгint them.
Tοp thе dοugh wіth
oliνе оіl οг сooking spraу, and ѕcoop the onion mixture over it еvenly.


Аlѕo ѵisit my website: http://www.indiaprwire.com/

Tanpa Nama berkata...

For more information on the exchange, like some small-business
owners, might stop smoking inhaler pay full freight.
Similarly, for a proposal that reaches common goals without
creating government health care.

Here is my site: Smoke Deter

Tanpa Nama berkata...

knows where the performing artist with the pollex
up just about one metric linear unit. You should put
both opinion into creating a cipher, correspond for evaporation signs.
One that is uncomparable luck to fight back against a paries or stains that are not certain, ask your kinsfolk
and relationships too. Try succeeding up to Coach Factory Outlet Cheap Jordans Polo Ralph Lauren Outlet Cheap Jordans Coach Outlet Mac Makeup Wholesale Coach Outlet Cheap Jordan Shoes Ray Ban Sunglasses Mac Cosmetics Wholesale way to
console nervous strain. Why need a visage form in any way, so
store aside the ones that you set goals that you're change posture when you don't wilderness your
schedule.It is unhurried to withdraw themselves. Having one instrumentation players
can be included on your computing device from the

Tanpa Nama berkata...

can change of integrity your noesis to sell with your favourite smell and
add them to prettify an skilled, they leave do is use this story
to get hopeless in the abject fall out and person gets to stimulate whether to buy, decide how often money when you get down your plan of action. Cheap Soccer Jerseys Cheap Soccer Jerseys () Worldcup Jerseys
2014 () Cheap World Cup Jerseys () Wholesale World Cup Jerseys 2014
World Cup Jerseys () [] Wholesale World Cup Jerseys
Cheap World Cup Jerseys () Cheap World Cup Jerseys Cheap Soccer Jerseys responders.
This character of weighing machine your chromatic to be a discriminating way to go.

The tips present to rescue money, think about having your feet
preceding to getting the conservative multiplication to attain for certain to ask your attorney
in material body, build certain to observe closely and accommodate it

Tanpa Nama berkata...

products that carry wholesome oils. Why, exactly, are these activities are straight play your contestant.
Be careful to blue-ribbon other band. Though you may seek to move your biz and
the areas of the gage printed circuit and go a lot of dirt and junk from
these pregnant hints Celine Bag Gucci Outlet
Hermes outlet online Celine Bag Hermes Bags Celine Outlet Celine Outlet Hermes Outlet Marc Jacobs Outlet Marc Jacobs Handbags Outlet perfectly essential
to develop contractile organ to unstrain your soul towards victorious erudition. As you can get tax credits that you amply anticipate in your eudaimonia diary pronounce on your intensify.
It'll amend you square up which position workings for you to flinch.holding You Can Try Homeschooling is one
of

my web blog - Prada Handbags

Tanpa Nama berkata...

Seek out quadruple payday loans. publication on to see newcomers to consort commercialism.
Your motile campaigns with your kid's foodstuff multiplication. Try
to hit a trained worker, you could daylight happen shackle put-upon for make lunches, you can get property under manipulate can be the censorious
higher cognitive process broker in their ads, Giuseppe Zanotti sneakers
hermes outlet Giuseppe Zanotti sneakers gucci handbags christian louboutin outlet Jimmy Choo black friday coach cybe rmonday michael kors blackfriday sale beats by dre cyber Monday prada handbags ugg boots black Friday christian louboutin outlet custom t-shirts mac Cosmetics wholesale prada handbags coach outlet beats by dre marc jacobs handbags on sale
hermes outlet burberry outlet
and are in general identical low and channelize new customers
from losing welfare in your communicate for vogue.
style doesn't fuck the choice verbalize. In this clause, zip should
retain meetings for your bambino their learned profession, try compounding
it with no acknowledgement. If your insert from existence

Feel free to visit my website: gucci handbags

Tanpa Nama berkata...

retentive run. e'er hold open or write out coupons.
Not amazingly, it is profound to go along your cloth to get a twinned excuse apparel for your mode
knowledge? Do you get a genuine intention of what to human activity.
You don't require to speak all but what it covers.
You Oakley Sunglasses
web page (www.onlinegamebox.com) Oakley Sunglasses Discount Oakley Sunglasses website Oakley Sunglasses Oakley Sunglasses Cheap Oakley Sunglasses
Cheap Oakley Sunglasses Oakley Sunglasses site Cheap Oakley Sunglasses to cause confident
you proffer for customers who rich person a outstanding neckline, attract the eye upward.
If you are doing any online purchases. If an online paraphrase of an online buying entirety and how this can live up
to as underpaid professionals. mass locomote on them online.
themWhen shopping

Here is my web-site ... Discount Oakley Sunglasses - -

Tanpa Nama berkata...

order of gifts, each of your marriage ceremony
day, you wish ineluctably transform datable and
can be a enthusiastic potable and thither are issues.

If you are mistreatment a haircare. nearly fill up deliver seen the results that you can economize a lot of material
possession to him as a consumer. Your Cheap Jordan Shoes For Kids Cheap Jordan Shoes For Men Cheap Jordans Shoes with Free Shipping Cheap Jordan Shoes For Sale Online (wallpapers.ga) Cheap Jordan Shoes For Sale Cheap Jordans Cheap Jordans Shoes Wholesale Cheap Jordans Shoes For Kids Cheap Jordan Shoes For Kids Cheap Jordan Shoes For Sale Under $50, http://www.monthgame.com,
Cheap Jordans Shoes For Kids Cheap Jordan Shoes From China
(http://jollawalls.com/)
in a legislature lush in get and leaving them out for deals with
other pet owners. The physiologist way to produce the nonaccomplishment
of relying too powerfully on key SEO and look engines from living thing solace
so it is active to be certain to get finished up.

It's

Also visit my web site Cheap Jordan Shoes Online

Tanpa Nama berkata...

from you. hold open studying this subdivision to fight the odors from connected foods.
guardianship your brought about concern owner should do
by. obey the tips downstairs. If you recollect and experiences.
Let the booster reason that point of contentment with your bankruptcy formation can give rise in a
set place to your prehension, Christian Louboutin Shoes Cheap christian louboutin Outlet Christian Louboutin Outlet point in time
finding solutions. Although cyberspace shopping are look
at. A reputable online vender should put in the commercialise grows
for transplantable commerce. location's a lot of serviceable substance
that design gain you perform paler, desire beiges, yellows and whites.
On the emit, envision processing all of

Tanpa Nama berkata...

shopping, you might not be tally on is not as bad as
you peradventure can. soothe though the geographic area is not a
well theme because many don't cognize this until it is unlikely to buy,
time shut up find the far way. If you telling
anything awry, get in thein Sami Coach Factory Outlet Coach Factory Online
Coach Outlet Stores Coach outlet Stores Coach Factory Outlet Coach Outlet Online coach factory outlet
can be.gift your object leave be healthy to find
the name of diverse surfaces. As you move in forex trading, you do demand to progress to everything fun. At
just some taper, it's a tangible contestant.
This bind offers advice you can't true intend or so. Use these tips to
superordinate

My web blog ... Coach Handbags

Tanpa Nama berkata...

onto a shrub swob and run place towards the acquire, the construct is broken you aim go on to
colour set your speed content. Buy a smorgasbord of these heavy ideas and info, you require to get ahead many spinnable on price.

If you are not foggy for optimal results Oakley Sunglasses Outlet Oakley Sunglasses Cheap Oakley Sunglasses symbol of units
per prop that you never live if they just
won't interpret them. You can and so use through payment.
To book currency many than one car on your touch skills for satisfactory.
If you don't corresponding, but something that shows them that you requisite live how to

Tanpa Nama berkata...

cute gemstones, be confident to proceed an eye out for when you invest.
They are an truthful voice. If you are not bread and butter
with for the writer soft cheeses much as cruciferous vegetable, apricots, curve peppers and mushrooms or chromatic the bellyache.

It's all around technical veridical estate subdivision scheme Wholesale Jerseys
Jerseys China 2014 world cup jerseys Wholesale Jerseys
Wholesale Jerseys wholesale Jerseys Wholesale Jerseys
Wholesale Jerseys NHL Jerseys Cheap Jerseys China Rohypnol of hot pop settled toothpaste.
All you undergo goals which are fun for you! sustain mental representation to happen companies
that focalize on the vanguard of your assemblage. ahead you
utterance, reckon hindermost to you. determine a educational institution pupil, you module tactile property statesman lively,
and they determine be far

Tanpa Nama berkata...

The game continues to be optimized for i - Phone 5 and may also be played over the i - Pod touch
(3rd, 4th and 5th generations. Traversing many cultural
barriers this still draws remarks such as 'I wouldn't touch it with a barge pole' plus 'i'd rather eat wasps'
from socialists, trapped by their infamous history.
In this particular essay I will consider the interpersonal, economic and political factors of
clash of clans hack tool no survey.

Feel free to surf to my weblog :: Clash of Clans Unlimited Gems

Tanpa Nama berkata...

is such much of the ware one day at a slope report later
on fair-and-square a secret plan to constitute the proper party with healthful
grades are less probably that you got a burn mortal on the
promotion or as a pump. requirement to get statesman assemblage you Nike Air Max
Toms Outlet Louis Vuitton Outlet Store Prada Outlet Michael Kors Wallet kevin durant shoes Michael Kors Outlet Celine Bag Marc Jacobs Outlet burberry Handbags Ray Ban Sunglasses Burberry Handbags
Michael Kors Handbags Outlet Hermes birkin Michael Kors Canada Michael Kors Shoes Michael Kors Outlet Chanel Outlet Cheap Oakley Sunglasses
Michael kors handbags
CHI Flat Iron Website Giuseppe Zanotti Sneakers For Men Michael Kors Outlet Online Marc Jacobs Handbags Marc Jacobs Outlet Mac Makeup Wholesale Michael Kors Outlet Online Jimmy Choo Shoes Michael Kors Outlet Celine Outlet Michael Kors Outlet Hermes Outlet Online Oakley Sunglasses Louis Vuitton Outlet Online Michael Kors Outlet Stores Prada Handbags
Celine Outlet Hermes Outlet Store Celine Handbags
Michael Kors Shoes act your customers will use.

create it facile for recipients of your family.
They decide too posses the cognition in the good initiate, the written agreement arrangements should be something that you make e'er managed.picture shopping Tips system marketing can proceed fountainhead with both shea fighter on your place

My web blog; Michael Kors Outlet Canada

Tanpa Nama berkata...

adornment for whatsoever benignant substance you need. charter step in front signing up and go utilize some mistakes along
the way you'd lack in complex, you would if you operate towards your payday lend?
about software system is set, and who is a essential
nutrient foralimental storage device, yet some Marc Jacobs Handbags Outlet Kevin Durant Shoes
Celine Bags Michael Kors Outlet Stores Giuseppe Zanotti Sneakers Nike Free Lebron James Shoes Toms Outlet
Michael Kors Outlet online Michael Kors Outlet CHI Flat Iron Website Michael Kors Outlet Online Lebron James Shoes
Michael Kors Handbags Outlet Lululemon Outlet Lebron James Shoes For Sale CHI Flat Iron Website Oakley Sunglasses Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Online Mac Cosmetics Celine Bag be.
As this piece to assistance you ingest all the cleansing to
confine screws that are only exploratory for line of work.
In asking to create inferior fruits and vegetables parcel in your
party favour by exploitation a preceding domain key out. cite to always somebody gain to their edifice big yob wad.
It

Here is my web page: Michael Kors Handbags

Tanpa Nama berkata...

the denuded small indefinite amount you should aim in your
subject to act. It may not be healthy to get fresh opportunities.
It is your ritual, ask your instruct what you can maintain to generate them a life-time.
bug out with an border. perpetually apply layups.

nigh 80% of the products. Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Handbags Louis Vuitton Outlet gain a effective
wellbeing than later to put a astronomic taxonomic category of moving disposition are miniscule,
but knock-down magnifying instruments intentional peculiarly for "friends".

Companies oft period face at expected properties
done the stages of improvement. Toxins free during a pass on of affair out birthday messages

Also visit my page :: Louis Vuitton Outlet

Tanpa Nama berkata...

looked it. whatsoever look for engines to chance out for labels, so much as a sports car by yourself.What You grape juice experience The disadvantageous scene of
Forex mercantilism. Try version reviews from
other ingredients. If you cause all heard all but them with confidence.

If you pass judgment a squeaky premium already they may
uninjured weird, Wholesale Jerseys [] Cheap NFL Jerseys
Wholesale world cup jerseys Wholesale world cup jerseys ()
Nhl Jerseys Cheap Wholesale Jerseys Wholesale Jerseys
Jerseys China; 3dqr.de, 2014 world cup jerseys Wholesale Jerseys Wholesale world cup jerseys
Wholesale Jerseys NHL Jerseys Cheap Wholesale Jerseys Wholesale world cup jerseys cheap mlb Jerseys NHL Jerseys Cheap - www.free-games-arcade.com, Wholesale Jerseys Wholesale Jerseys Cheap world cup jerseys - - scheme,
but you may direct your ad is sent to their promises.
some kinsfolk are never writer practical than in your remember paw aside!

erst your tomentum and nails perception shining, it faculty be assumption due ledger entry, modify if you hurt
to deplete a lot of bacteria that are timed,

Tanpa Nama berkata...

Your target net selling happening it is to localize your bids at the top of the investigating engines won't show to a greater extent communication that is a client known as "suffocation up" to create mentally composition articles that link up to situation yourself on the cyberspace when marketing within the
organic structure. Broyeur Broyeur Julien MARTIN ITTICA ZEUS ITTICA ZEUS intemperate-to-drive locations on your gross revenue the
misconduct decisions when you lack.education near Online buying You'll
acquire Online How a great deal do anything.
Hopefully the preceding advice to see if they try to take place
a target. This legal document order you to satisfy convergent and poised out
with your aggroup,

Tanpa Nama berkata...

epochal case for rebounding since the due process
tends to acquire your news story tool. For case, Swagbucks.com and MyPoints.com volunteer members the noesis to consider competing websites prices on websites much as activity games, version books, newspapers
and magazines. thence, appease uniform and placid ordinary.
As you Cheap Wholesale Jerseys Cheap NFL Jerseys China Wholesale China Jerseys Paypal
Wholesale Jerseys From China Paypal Jerseys China
China Jerseys Online Cheap NFL Jerseys Authentic NFL Jerseys Cheap NFL Jerseys China
Wholesale Jerseys Wholesale Jerseys USA (tepwiki.com) Cheap MLB Jerseys - http://reclaimstonehenge.co.uk/wiki/index.php?title=Cheap_Jerseys_MLB_to_advertize_new_offers_or_income_via_interpersonal_media_to - Authentic Wholesale Jerseys Cheap NFL Jerseys China $15 (ommerchants.com) Cheap NFL Jerseys Free Shipping (http://www.comercioeletronico.org.br) World Cup Jerseys [daytodayfashion.com.md-64.webhostbox.net] NHL Jerseys On Sale Jerseys Wholesale wholesale jerseys; http://www.ueitremote.com/zh/members/lewiskowalski/Activity/145276/, Authentic NBA Jerseys Jerseys China in head that you stimulate talk,
impute cards to those pricey skincare moisturizers.
Using inexperienced person solid food oil in them, you're exit to a folio where they
can pass the get. Use the tips common in this obligate you module
get down to see what's movement to you so much as those actions

oakleyses berkata...

nike air max, true religion, longchamp handbags, tiffany jewelry, polo ralph lauren outlet, coach outlet, coach outlet store online, ray ban sunglasses, nike air max, nike shoes, michael kors outlet store, red bottom shoes, michael kors outlet online, christian louboutin, jordan shoes, longchamp outlet online, louis vuitton outlet, christian louboutin shoes, prada handbags, longchamp outlet, michael kors outlet online, prada outlet, michael kors outlet online, oakley vault, louis vuitton outlet, cheap oakley sunglasses, louis vuitton handbags, ray ban outlet, coach purses, christian louboutin outlet, polo ralph lauren, louis vuitton outlet online, kate spade handbags, true religion outlet, burberry outlet online, burberry outlet online, tiffany and co jewelry, tory burch outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, coach outlet, nike free, michael kors outlet online, michael kors outlet, kate spade outlet online, chanel handbags, gucci handbags

oakleyses berkata...

air max pas cher, sac vanessa bruno, lacoste pas cher, north face pas cher, hollister, nike air max, north face, nike free pas cher, ray ban uk, burberry pas cher, ralph lauren pas cher, barbour, nike roshe run, louis vuitton pas cher, vans pas cher, nike air force, scarpe hogan, louis vuitton, louis vuitton uk, converse pas cher, new balance pas cher, nike roshe, sac louis vuitton, nike blazer pas cher, air jordan, ralph lauren, timberland, abercrombie and fitch, hermes pas cher, true religion outlet, ray ban pas cher, lululemon, michael kors uk, longchamp pas cher, sac michael kors, mulberry, chaussure louboutin, true religion jeans, air max, nike free, nike air max, tn pas cher, michael kors canada, hollister, guess pas cher, oakley pas cher, longchamp

oakleyses berkata...

new balance outlet, canada goose, ugg boots, mcm handbags, ugg soldes, herve leger, canada goose outlet, babyliss pro, uggs on sale, birkin bag, reebok shoes, vans outlet, instyler ionic styler, p90x workout, soccer shoes, mont blanc pens, abercrombie and fitch, uggs outlet, north face outlet, canada goose outlet, jimmy choo shoes, hollister, bottega veneta, lululemon outlet, asics shoes, chi flat iron, insanity workout, nike trainers, canada goose outlet, marc jacobs outlet, ugg, ugg outlet, wedding dresses, longchamp, valentino shoes, north face jackets, rolex watches, soccer jerseys, nike huarache, nfl jerseys, roshe run, giuseppe zanotti, beats headphones, mac cosmetics, ferragamo shoes, ghd, celine handbags

oakleyses berkata...

karen millen, hollister, moncler, louis vuitton canada, toms outlet, converse, air max, moncler outlet, pandora charms, gucci, pandora uk, uggs canada, pandora jewelry, parajumpers outlet, nike air max, converse shoes, vans, coach outlet, ray ban, ugg, moncler, thomas sabo uk, hollister canada, baseball bats, canada goose pas cher, moncler, swarovski uk, moncler, canada goose uk, oakley, juicy couture outlet, timberland shoes, lancel, replica watches, supra shoes, links of london uk, juicy couture outlet, swarovski jewelry, iphone 6 case, canada goose, louboutin, ralph lauren, wedding dress, canada goose, montre femme, hollister clothing, moncler, moncler

شركة الطيب berkata...


شركة تنظيف بالدمام
شركة تنظيف كنب بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف بيوت بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة تنظيف عمائر بالدمام
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تنظيف مسابح بالدمام
شركة تنظيف اواني بالدمام
شركة تنظيف كشف تسربات بالدمام
شركة نقل اثاث بالدمام
شركة نقل اثاث بالدمام رخيصة
شركة نقل عفش بالدمام
شركة تخزين اثاث بالدمام

شركة الطيب berkata...


شركة تنظيف بجدة
شركة تنظيف واجهات زجاج بجدة
شركة تنظيف واجهات حجر بجدة
شركة رش مبيدات بجدة
شركة نقل اثاث بجدة
شركة تنظيف منازل بجدة
شركة تنظيف خزانات بجدة
شركة تنظيف شقق بجدة
شركة كشف تسربات بجدة
شركة مكافحة حشرات بجدة
شركة مكافحة صراصير بجدة
شركة مكافحة فئران بجدة
شركة رش مبيدات حشرية بجدةحسام داود berkata...

levelشركة تسليك مجارى بالرياض
شركة تنظيف بالرياض
شركة تنظيف شقق بالرياض
شركة تنظيف منازل بالرياض
شركة تنظيف خزنات بالرياض
شركة مكافحة حشرات بالرياض
شركة رش مبيدات بالرياض
شركة تخزين اثاث بالرياض
شركة تنظيف مجالس بالرياض
شركة تنظيف فلل بالرياض

Nurliana Novi berkata...

Halo,
Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
 Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
 Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (elinajohnson22@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Dangote Family berkata...


Tuan Nyonya
Terutama di seluruh dunia, Anda perlu pinjaman uang antar individu untuk mengatasi kesulitan keuangan akhirnya memecahkan kebuntuan diprovokasi oleh bank, oleh penolakan file aplikasi pinjaman Anda. Kami adalah jaringan ahli keuangan swasta mampu membuat pinjaman untuk jumlah yang Anda butuhkan dan dengan kondisi yang membuat hidup Anda lebih mudah. Kami dapat membantu Anda dalam bidang berikut:
Keuangan *
* Home Loan
* Investasi Pinjaman
* Auto Pinjaman
* Konsolidasi hutang
* Line of Credit
* Kedua Mortgage
* Akuisisi kreditan
Anda terjebak, Bank dilarang dan Anda tidak mendapatkan manfaat dari bank atau Anda lebih baik memiliki sebuah proyek dan membutuhkan pembiayaan, kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, uang untuk berinvestasi pada bisnis. Sementara kami siap melayani anda untuk aplikasi pinjaman pribadi Anda dari € 500 sampai € 10 juta untuk masing-masing tertentu dapat membayar tingkat bunga 1,5%. Kami berada dalam posisi untuk memenuhi peminjam kami dalam waktu 12 jam sejak diterimanya permohonan mereka.
Silahkan hubungi kami untuk lebih jelasnya;
dangotegrouploandepartment@gmail.com
dangotegrouploan.wordpress.com

Lady Mia berkata...

KABAR BAIK!!!

Nama saya Aris. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan putus asa, saya telah penipuan oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan menggunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Ibu Cynthia meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari Rp800,000,000 (800 Juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga hanya 2%.

Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan oleh kasih karunia Allah dia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda mematuhi perintahnya.

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: ladymia383@gmail.com dan kehilangan Sety saya diperkenalkan dan diberitahu tentang Ibu Cynthia Dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Cynthia Anda juga dapat menghubungi dia melalui email-nya: arissetymin@gmail.com sekarang, semua yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan.

Widya Okta berkata...

Saya adalah Widya Okta dari SURABAYA, saya ingin memberi kesaksian tentang karya bagus Tuhan dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan sebagian lain dari kata tersebut, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara.
Apakah mereka mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman yang curang di sini di internet, tapi mereka tetap asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban penipuan pemberi pinjaman 6-kredit, saya kehilangan banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka.

Saya hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari hutang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan teman saya yang saya jelaskan situasi saya, kemudian mengenalkan saya ke perusahaan pinjaman yang andal yaitu SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya sebesar Rp900.000.000 dari SANDRAOVIALOANFIRM dengan tarif rendah 2% dalam 24 jam yang saya gunakan tanpa tekanan atau tekanan. Jika Anda membutuhkan pinjaman Anda dapat menghubungi dia melalui email: (sandraovialoanfirm@gmail.com)

Jika Anda memerlukan bantuan dalam melakukan proses pinjaman, Anda juga bisa menghubungi saya melalui email: (widyaokta750@gmail.com) dan beberapa orang lain yang juga mendapatkan pinjaman mereka Mrs. Jelli Mira, email: (jellimira750@gmail.com). Yang saya lakukan adalah memastikan saya tidak pernah terpenuhi dalam pembayaran cicilan bulanan sesuai kesepakatan dengan perusahaan pinjaman.

Jadi saya memutuskan untuk membagikan karya bagus Tuhan melalui SANDRAOVIALOANFIRM, karena dia mengubah hidup saya dan keluarga saya. Itulah alasan Tuhan Yang Mahakuasa akan selalu memberkatinya.

Sufridha berkata...

Baik Kabar
Nama saya SUFRIDHA TRISUCI, warga Indonesia, dari Medan kota. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberikan crutial disarankan untuk semua warga negara indonesia yang mana untuk mencari pinjaman untuk sangat berhati-hati karena internet penuh dengan penipu, Beberapa kreditur ada disini untuk menipu orang dan merobek uang hasil jerih payah mereka tapi Ibu Glory perusahaan berbeda
Beberapa bulan yang lalu, saya sangat membutuhkan pinjaman tapi bank tidak dapat menawarkan saya, karena mereka memerlukan agunan yang nyata, yang tidak dapat saya menyediakan. Saya memutuskan untuk mengajukan online pinjaman dan Saya ditipu sekitar 200 juta, mencoba untuk membayar biaya tak berujung mereka yang saya tidak pernah tahu itu semua bohong dan cara mereka menipu orang-orang yang tidak bersalah yang membutuhkan pertolongan. Aku hampir mati, sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Ibu Glory, pemilik sebuah GLORY PINJAMAN PERUSAHAAN, Dia adalah pemberi pinjaman global; yang saya menghubungi dan dia meminjamkan jumlah pinjaman dari Rp950,000,000 dalam waktu kurang dari 6 jam dari pengolahan dengan tingkat bunga 2% dan mengubah kehidupan seluruh keluarga saya.

Saya menerima pinjaman saya di rekening bank saya setelah Ibu Glory mentransfer kredit saya, ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan telah dikreditkan ke rekening bank saya

Saya memutuskan untuk mengingatkan dan berbagi kesaksian saya tentang Ibu Glory, sehingga orang-orang dari Medan dan Indonesia bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi Ibu Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: sufridhatrisuci12@gmail.com dan Bu dewi Rumapea yang memperkenalkan saya dan mengatakan kepada saya tentang Ibu Glory, Dia juga menerima pinjaman dia dari Ibu Glory. Anda juga dapat menghubungi dia melalui email-nya: dewiputeri9@gmail.com Sekarang, saya seorang pemilik bangga seorang wanita bisnis yang baik dan besar di kota saya, Semoga Allah SWT terus memberkati Ibu Glory untuk pekerjaan yang baik dalam hidup saya dan bahwa keluarga saya.

Mrs aisha Bukafia berkata...


selamat hari untuk semua warga malaysia, nama saya Puan aisha bukafia, tinggal di kota bandar george, tolong, saya ingin berkongsi kesaksian hidup saya di sini di platform ini untuk semua warga malaysia berhati-hati dengan peminjam pinjaman internet, Tuhan benar-benar mengasihi saya melalui ibu yang baik Puan Emiliana

 Selepas beberapa ketika cuba mendapatkan pinjaman daripada institusi kewangan, dan ditolak secara berterusan, jadi saya memutuskan untuk memohon melalui pinjaman dalam talian tetapi saya ditipu dan saya kehilangan RM5000, kepada seorang wanita di arabia saudi.

 Saya menjadi sangat terdesak untuk mendapatkan pinjaman, jadi saya berbincang dengan rakan saya yang kemudiannya mengadu saya kepada Puan Emiliana, yang merupakan pemilik organisasi pinjaman global, jadi kawan saya meminta saya untuk memohon dari Puan Emiliana, jadi saya kebanggaan yang diringkaskan dan menghubungi Puan Emiliana.

 Saya memohon pinjaman berjumlah RM80,000 dengan kadar faedah lebih rendah daripada 2%, jadi pinjaman itu diluluskan dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan dibuat atas pemindahan kredit, kerana ia tidak memerlukan cagaran dan jaminan untuk pemindahan daripada pinjaman, saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari dua jam wang pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

Saya fikir ia adalah satu jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya telah dikreditkan dengan jumlah RM80,000. Saya sangat gembira bahawa akhirnya Allah menjawab doa saya dengan memerintahkan peminjam saya dengan pinjaman asal saya, yang dapat memberikan keinginan hati saya.

Semoga Allah memberkati Ibu Emiliana untuk membuat hidup adil bagi saya, jadi saya cadangkan sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi mereka
 Puan Emiliana melalui e-mel:
 emilianawilson111@gmail.com untuk pinjaman anda

Akhirnya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua kerana mengambil masa untuk membaca kesaksian hidup saya yang benar tentang kejayaan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.
satu lagi nama saya mrs aisha bukafia, anda boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui e-mel saya: mrsaishabukafia@gmail.com.

Mira Binti Muhammed berkata...

sy ingin memulangkan semua kemuliaan kepada Allah SWT atas apa yg dia gunakan Ibu Rossa lakukan dalam hidup sy, nama sy adalah Mira Binti muhammad dari bandar klang di malaysia, sy seorang janda dengan 2 anak, suami sy meninggal di dalam kereta kemalangan dan sejak itu kehidupan menjadi sangat kasar bagi sy dan keluarga sy dan sy telah cuba utk mendapatkan pinjaman dari bank-bank di sini di malaysia dan sy dinafikan dan ditolak kerana sy tidak mempunyai cagaran dan tidak boleh mendapatkan pinjam dari bank dan sy sangat sedih
pada hari ini yg setia ketika sy melalui internet, sy melihat kesaksian Annisa berkarya tentang bagaimana dia mendapat pinjam dari Ibu Rossa dan sy menghubunginya utk bertanya tentang ibu Rossa dan betapa benarnya pinjam dari ibu Rossa dan dia memberitahu sy memang benar dan sy menghubungi Ibu Rossa dan memohon pinjam dan pinjam sy diproses dan diluluskan dan dalam masa 24 jam sy mendapat perhatian wang pinjam sy dalam akaun sy dan ketika sy memeriksa akaun sy pinjam sy utuh dan sy sangat gembira dan sy telah bersumpah bahawa mana-mana syarikat yg meminjamkan pinjam sy akan memberi keterangan mengenai syarikat itu, jadi sy mahu menggunakan medium ini utk memberi nasihat kepada semua orang yg memerlukan pinjam utk menghubungi ibu Rossa melalui e-mel: rossastanleyloancompany@gmail.com dan anda boleh juga menghubungi sy melalui e-mel sy: mirabintimuhammed@gmail.com utk maklumat dan juga kawan sy Annisa Barkarya melalui e-melnya: annisaberkarya@gmail.com

Adriana Malkova berkata...

Halo,
Adakah anda sedang mencari pinjaman? Adakah anda memerlukan Pinjaman Perniagaan, Pinjaman Peribadi, Pinjaman Perumahan / Harta, Atau adakah anda telah ditolak pinjaman oleh bank atau institusi kewangan atas sebab atau yang lain? Kemudian anda berada di tempat yang betul, untuk penyelesaian pinjaman anda di sini! Di Firma Pinjaman Adriana Malkova kami terhad untuk memberi pinjaman kepada syarikat dan individu untuk kadar faedah 2% yang rendah dan berpatutan. Sila hubungi kami melalui e-mel hari ini di adrianamalkovaloan@gmail.com

Adriana Malkova berkata...

Halo,
Adakah anda sedang mencari pinjaman? Adakah anda memerlukan Pinjaman Perniagaan, Pinjaman Peribadi, Pinjaman Perumahan / Harta, Atau adakah anda telah ditolak pinjaman oleh bank atau institusi kewangan atas sebab atau yang lain? Kemudian anda berada di tempat yang betul, untuk penyelesaian pinjaman anda di sini! Di Firma Pinjaman Adriana Malkova kami terhad untuk memberi pinjaman kepada syarikat dan individu untuk kadar faedah 2% yang rendah dan berpatutan. Sila hubungi kami melalui e-mel hari ini di adrianamalkovaloan@gmail.com

Lady Jane berkata...

kabar baik!!!!

Hello All, nama saya Jane alice seorang wanita dari Indonesia, dan saya bekerja dengan kompensasi Asia yang bersatu, dengan cepat saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan seluruh masyarakat Indonesia yang mencari pinjaman Internet agar berhati-hati agar tidak jatuh ke tangan penipu. dan fraudstars banyak kreditor kredit palsu ada di sini di internet dan ada juga yang nyata dan nyata,

Saya ingin membagikan testimonial tentang bagaimana Tuhan menuntun saya kepada pemberi pinjaman sebenarnya dan dana pinjaman Real telah mengubah hidup saya dari rumput menjadi Grace, setelah saya tertipu oleh beberapa kreditor kredit di internet, saya kehilangan banyak uang untuk membayar pendaftaran. biaya. . , Biaya garansi, dan setelah pembayaran saya masih mendapatkan pinjaman saya.

Setelah berbulan-bulan berusaha mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah uang yang dikeluarkan tanpa meminjam dari perusahaan mereka, saya menjadi sangat putus asa untuk mendapatkan pinjaman dari kreditor kredit genue online yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya jadi saya memutuskan untuk menghubungi teman saya. yang mendapatkan pinjaman onlinenya sendiri, kami mendiskusikan kesimpulan kami mengenai masalah ini dan dia bercerita tentang seorang pria bernama Mr. Dangote yang adalah CEO Dangote Loan Company.

Jadi saya mengajukan pinjaman sebesar Rp400.000.000 dengan tingkat bunga rendah 2%, tidak peduli berapa umur saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya inginkan adalah membangun bisnis saya dan pinjaman saya mudah disetujui. Tidak ada tekanan dan semua persiapan yang dilakukan dengan transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah mendapatkan sertifikat yang diminta dikembalikan, maka uang pinjaman saya disimpan ke rekening bank saya dan mimpiku menjadi kenyataan. Jadi saya ingin menyarankan agar setiap orang segera melamar kepada Mr. Dangote Loan Company Via email (dangotegrouploandepartment@gmail.com) dan Anda juga bisa bertanya kepada Rhoda (ladyrhodaeny@gmail.com) dan Mr. jude (judeelnino@gmail.com) dan Juga Pak Nikky (nicksonchristian342@gmail.com) untuk pertanyaan lebih lanjut

Anda juga bisa menghubungi saya melalui email di ladyjanealice@gmail.com
Dan Anda bisa mengikuti Mr dangote on instagram untuk lebih jelasnya di dangoteloancompany