KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, Jun 11, 2009

Mengambil pengajaran Perang Siffin dan usaha menubuhkan Kerajaan Perpaduan PAS - Khalid Samad

SHAH ALAM: Pada hari terakhir Muktamar, saya telah ke depan, menyokong usul yang dibawa oleh PAS Tambun berhubung pembentukan Suruhnjaya Di Raja untuk mengkaji ‘rampasan kuasa’ di Perak. Dalam penghujahan saya pada hari itu, saya telah menyebut peristiwa perang Siffin dan bagaimana ianya mempunyai kaitan dengan keadaan politik kita pada ketika ini. Oleh kerana masalah masa yang diberikan amat singkat, saya tidak sempat untuk menjelaskan persoalan ini dengan lebih terperinci. Saya akan cuba lakukannya di sini.

Untuk mereka yang tidak tahu mengenai peristiwa Perang Siffin, ianya merupakan peperangan di antara tentera Saidina Ali (KW) dan Muawiyyah. Ianya berlaku pada penghujung pemerintahan Saidina Ali.

Dalam peringkat-peringkat awal peperangan ini, tentera Saidina Ali memang jelas menguasai pertempuran. Mereka mengasak kedudukan Muawiyyah hingga kelihatan seolah-olah mereka akan mencapai kemenangan. Dalam saat-saat yang genting sebegini, Amr Al-As, yang bersama Muawiyyah telah mencadangkan supaya tentera mereka meletakkan mushaf-mushaf Al-Quran di hujung lembing-lembing mereka sambil melaung, “Inilah yang akan menjadi hakim di antara kita”. Tindakan ini bertujuan untuk meminta pihak Saidina Ali untuk sama-sama menghentikan peperangan dan merujukkan persoalan dan perbalahan yang sedang mereka hadapi kepada Al-Quran. Dalam erti kata lain, biarlah ianya diputuskan secara berbincang berdasarkan Al-Quran dan bukannya peperangan.

Matlamat sebenar tindakan ini dijelaskan oleh Amr Al-As sendiri. Beliau berkata kepada Muawiyyah, “Bila sebahagian dari mereka menolak, pasti akan ada kelompok yang lain yang berkata; ‘Sepatutnya kita menerima’. Maka dengan demikian akan terjadilah perpecahan di kalangan mereka. Dan sekiranya mereka semuanya sepakat untuk menerima saranan kita ini, kita mendapat kesempatan untuk menunda peperangan ini hingga waktu yang tertentu.” Penundaan ini bertujuan untuk melepaskan diri mereka dari keadaan yang begitu tertekan pada ketika itu.

Saidina Ali (KW) yang tidak kurang handalnya dalam soal peperangan serta tipu helah musuh dan juga sebagai seorang yang mengenali Muawiyyah, telah berusaha untuk meyakinkan tenteranya supaya tidak terpedaya dengan helah ini. Namun Ali tidak berjaya. Tenteranya berbalah di antara satu sama lain atas persoalan ini dan akhirnya, untuk mendamaikan mereka kembali, Saidina Ali terpaksa bersetuju.

Dengan itu tercapai hajat Amr Al-As. Tentera Ali tidak lagi mengasak kedudukan mereka, kekalahan pada hari itu dapat dielak dan akhirnya Muawiyyah mencapai kemenangan pada waktu lain selepas peristiwa itu.

Pakatan Rakyat dalam keadaan sekarang, bagaikan tentera Saidina Ali yang sedang mengasak kedudukan tentera Muawiyyah iaitu UMNO/BN. Kita maju selangkah demi selangkah dan jelas dalam BN ketakutan. Tiba-tiba ada yang mencadangkan perpaduan, perdamaian! Pakatan Rakyat, seperti tentera Saidina Ali, mula berbalah sesame kita. PKR dan DAP terpingnga-pingnga dengan sebutan-sebutan ‘perpaduan’. Malah PAS sendiri pun terbahagi dua dalam menghadapi persoalan ini. Kesatuan yang terbentuk selama ini seolah tergugat dan UMNO/BN dengan segeranya menyatakan persetujuan mereka terhadap perdamaian dan persatuan yang dicadang-cadangkan.

Syarikat kroni mereka mengibarkan sepanduk ‘Selamat Bermuktamar’ seperti mana tentera Muawiyyah meletakkan mushaf-mushaf Al-Quran dihujung lembing. Ini dinyatakan sebagai bukti keikhlasan mereka untuk ‘berdamai’ dengan kita. Tetapi seperti yang saya katakan tempohari, “apalah nilai sepanduk-sepanduk ini berbanding mushaf-mushaf Al-Quran dihujung lembing”? Walaupun dengan mushaf-mushaf Al-Quran sendiri, sejarah membuktikan penipuan berlaku! Ya, memang, kita tidak sebaik tentera Saidina Ali. Tetapi ingat! Mereka juga jauh lebih buruk dari tentera Muawiyyah!

Seterusnya mereka akan memuji dan melambung pemimpin-pemimpin yang mencadangkan ‘perpaduan’ ini dan menyatakan betapa mereka berterima kasih dengan cadangan tersebut. Mereka bermesra dengan PAS, bermanja dengan pemimpin-pemimpin pro-perpaduan ini dan dengan itu merejamkan lembing perbalahan di antara kita!

Punca perbalahan dan ‘perpecahan’ di kalangan kita adalah kerana cadangan ‘perpaduan’ yang datang tanpa perbahasan dan tiada yang mempersetujuinya kecuali sedikit. Namun yang sedikit yang setuju bercakap bagi yang ramai yang tidak!

Yang agak pelik, dalam senario peperangan Siffin, cadangan perdamaian datangnya dari pihak yang diasak kerana hampir-hampir dikalahkan. Dalam keadaan kita sekarang, perdamaian dicadangkan oleh kita yang sedang mengasak yang hampir-hampir menang! Dengan itu akan terlepaslah peluang untuk mencapai kemenangan yang muktamad!

UMNO/BN akan menggunakan ‘persetujuan’ mereka untuk menimbangkan cadangan PAS sebagai bukti keikhlasan mereka. Penolakan oleh PKR dan DAP yang hampir pasti berlaku akan digunakan sebagai bukti ketidak-ikhlasan mereka berdua. “Mereka tidak mahu orang Islam Melayu bersatu” akan dilaungkan secara nyaring oleh pemimpin-pemimpin yang sedang seronok dilambung pujian dan sanjungan dari semua pihak. Pegawai Kerajaan, Professor Universiti, Pakar perubatan Melayu UMNO dan sebagainya akan disusun satu demi satu untuk memberi sanjungan dan akhirnya apa yang dinginkan akan berlaku, seperti berlakunya apa yang diinginkan oleh Amr Al-As dalam perang Siffin.

Perbalahan akan berlaku di antara kita di dalam PR dan malah di dalam PAS itu sendiri dan akhirnya, pemimpin-pemimpin yang disanjung dan dilambung itu akan menjadikan PAS berseorangan berpakat dengan UMNO. Tidak mungkin PAS menolak apabila cadangan itu datang dari PAS sendiri! Pemimpin pro-perpaduan ini akan berusaha supaya perhubungan kita dalam PR semakin keruh hingga akhirnya PAS diminta keluar kerana dilihat semakin rapat dengan UMNO. Akan kedengaran pada masa itu, “Bukan kami yang nak keluar, kami diminta keluar!” dan “Kalau dengan PKR dan DAP boleh bersama, takkan dengan UMNO tidak boleh”. Mereka akan bertanya kepada ahli-ahli yang masih terpingnga-pingnga dengan keadaan yang baru ini. Hanya semalam menyerang UMNO/BN, hari ini menjadi kawan? Hanya semalam bersama PR, hari ini menjadi lawan?

Adakah ini disebabkan inginkan kemenangan yang segera seperti mi segera atau mi celup? Adakah ianya kerana tidak sedar bahawa kita sebenarnya sudah berada diambang kemenangan? Atau, lagi teruk, adakah ianya disebabkan keengganan mencapai kemenangan melalui Pakatan Rakyat? Ini semua merupakan persoalan yang valid dan wajar difikirkan bersama.

Namun, yang lebih penting untuk kita fikirkan adalah implikasi kepada masa depan PAS itu sendiri. Kita akan kehilangan sokongan masyarakat Cina dan India yang melihat tindakan kita sebagai khianat dan perjuangan Islam akan dilihat sebagai satu perjuangan oppurtunis yang tidak mempunyai prinsip dan asas yang kukuh. Usaha selama berpuluh tahun akan musnah begitu sahaja dengan sekelip mata.

Namun yang lebih teruk, keadaan kita akan begitu terdedah, bergantung kepada ihsan UMNO. Sekiranya kita dikhianati UMNO, ke mana hendak kita pergi? Sekiranya selepas mencapai matlamat mereka dan berpisahnya kita dari PR dan kekuatan PR tergugat, UMNO mengusir kita seperti dahulu, ke mana hendak kita pergi?

Berseorangan, bagaikan parti politik murahan, ayam tak patuk, itik tak sudu. Ke PR pun tidak dan ke BN pun tidak. 3 penjuru? Yang akan menang ialah salah satu dari dua kumpulan parti yang lain, tetapi bukan PAS! Mahu merayu dan kekal bersama ‘perpaduan’ PAS-UMNO-BN? Kerusi dimenangi UMNO tetap ditandingi UMNO. Kita bertanding kerusi yang kita menang dan kerusi yang PR menang. Dengan sokongan golongan anti-BN yang terdiri dari Cina dan India serta Melayu yang dibelakang mereka, kita akan kalah. Kecuali di Terengganu dan Kelantan.

Maka kita akan dapati diri kita tertipu seperti mana tertipunya Abu Musa As-Syaari oleh Amr Al-As dalam peristiwa tahkim yang berlangsung selepas gencatan senjata di Siffin. Peristiwa tersebut membuktikan keikhlasan sahaja tidak mencukupi. Waraq sahaja tidak mencukupi. Ilmu hukum hakam agama sahaja pun tidak mencukupi. Cerdik politik dan kenal lawan juga amat diperlukan dan saya secara peribadi dengan melihat secara jauh, sudah mula tertanya samada inikah kekurangannya di kalangan pimpinan tertinggi PAS selama ini. Kecuali Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang pendirian dan sikapnya jelas menunjukkan mengapa PAS boleh bertahan di Kelantan berpuluh tahun tetapi tidak di negeri lain…

Oleh YB ABDUL KHALID SAMAD

Yang Dipertua PAS / Ahli Parlimen Shah Alam

104 ulasan:

NH Shah Alam berkata...

Ulasan yang cukup baik dari Khalid samad.

Tanpa Nama berkata...

itu peperangan ijtihad antara dua sahabat nabi..tidak patut untuk kite memperburukkan antara salah seorang sahabat nabi..

Abu Razeen 2 berkata...

sejak bila umno toghut boleh dikiaskan dgn sahabat dan tabi'een????

sy juga musykil sdr tarmizi sbg warga HARAKAH masih war2kan isu KP atau UG ini sedangkan Pengerusinya sendiri rayu isu ini tak dipanjang2kan.

Tulisan sdrku Khalid timbulkan persepsi negatif terhadap TGHH.

sila baca komen asal sy dlm blog YB Khalid tentang isu ini.

Mohd Yusof berkata...

Saya teliti tulisan YB Khalid dan menyetujui apa yang ingin beliau kemukakan dan nasib yang mungkin bakal menimpa PAS. bagi kami orang yang tidak pandai feqah dan tassawur hanya dapat melihat dengan akal yang tidak sempurna ini, namun dengan sedikit pengetahuan dan pandangan TG Nik Aziz dapat kami membuat mental appreciation sesuatu geraktindak pihak lawan. Ucapan Terima Kasih buat YB Khalid kerana masih ada yang mampu memperlihatkan pemikiran akal yang berseuaian dengan kehendak islam.

kobah berkata...

Saya jangkakan " the worst or disaster " akan menimpa PAS jika isu UG ini tidak ditangani dengan penuh bijaksana .

Tanpa Nama berkata...

MARILAH KITA MENCARI SATU TITIK PERTEMUAN KERANA ALLAH.

BUKAN KERANA TAKSUB KEPARTIAN

TAKSUB dan ASABIYAH ADALAH AJARAN SYAITAN, YANG MENYERU MANUSIA KE ARAH PERPECAHAN UMAT.

---adam amin---
Kg Jerlun
Kedah

Tanpa Nama berkata...

contoh khalid tu memang tepat sekali. bukan setakat sejarah imam ali itu boleh dijadikan panduan.
kita ada 11 lagi imam ahlul bait yang boleh dijadikan panduan.

ya kita boleh memilih sama ada untuk terus berjuang sampai syahid seperti di karbala atau kita boleh menjadi PM dalam kerajaan abasiah. soalnya pilihan modul dari khittah ahlul bait ni perlu difahami secara mendalam. sekarang iran sedang memimpin khitah itu dan hizbullah sedang mengikuti dengan jayanya.

kalau rasa2 mahnaj ikhwan jordan dah tak sesuai, apa salahnya pilih manhaj khittah ahlul bait..

Tanpa Nama berkata...

Whаt's up Dear, are you really visiting this web page daily, if so afterward you will absolutely get nice know-how.
Here is my homepage ; Blu E Cig

Tanpa Nama berkata...

This hot brunet is ready to another set of men's Fleshlight that are proving quite vulgar. A firm current of can turn out especially potent to humankind.
Here is my page male masturbation

Tanpa Nama berkata...

It also has a rechargeable battery which
can give you service for more than 3 hours. Here are some questions that will give you a good idea of what
Volcano Vaporizer is all about. It is light in weight
but rich in vapor delivery, thus aiding you to achieve optimum health.


Here is my homepage - portable Vaporizer

Tanpa Nama berkata...

Tobacco-leading preventable cause of premature death.

Smoking cannabis also exposes others to your medicine through second-hand
inhalation and while you might appreciate the skunky,
pungent aroma, others may not. While the previous arguments are valid,
the legalization of marijuana is demanded only
because, after truthful discussion from both sides, it makes
sense.

Also visit my site ... Vaporizer

Tanpa Nama berkata...

Your way of explaining the whοle thіng in thіs article is reаlly fаstidіоuѕ, all
can ѕimply be aware of it, Тhanks a lot.

mу site payday loans

Tanpa Nama berkata...

Howdy! I know this is sort of off-topic but I had to ask.
Does operating a well-established website such as yours take a massive amount work?
I'm completely new to writing a blog however I do write in my diary daily. I'd like to start a blog
so I can easily share my experience and feelings online. Please let me know if you have any
kind of recommendations or tips for brand new aspiring bloggers.
Thankyou!

Visit my web-site - data

Tanpa Nama berkata...

Verу gгeat post. I just stumblеd upon your weblog and
wantеd to say that I havе truly еnjoуed brоwsing уοuг ωeblοg рosts.
ӏn any cаsе I'll be subscribing in your rss feed and I'm hoping you write once more soοn!


my ωebpage short term loans

Tanpa Nama berkata...

Palin, by her own Chastity or his El Gran fake vagina at the time of the mouse or keyboard.
Time Required: Fake Vagina doesn't have cold hands/feet.

Look at my blog: pocket pussy

Tanpa Nama berkata...

15 A fleshlight is easy to overcome through STAMINA TRAINING by getting accustomed to
vaginal warmth, slippery and silky feel. The next time that your
man is the kind of philistine paranoia that characterized the shameful
McCarthy era. The really beautiful thing about evolutionary psychology is
that you can communicate. fleshlight doesn't mind getting dirty. And groups such as Satanists or devil-worshippers, Masonic cults, all the top members of which have a slight mullet.

Here is my web site ... male sex toys

Tanpa Nama berkata...

Now look at your boyfriend and another great masturbator
is Belladonna's pocket pussy. Rosemarie Magdalena Albach-Retty died 25 years ago, when he is healed, and if he is able to work, I became a chronic Pocket Pussy.

Tanpa Nama berkata...

Right аωay I am reаdy to do my breakfaѕt, whеn havіng my bгeаkfаst
coming yet again to read more news.

Lοok іnto my wеbρage; payday loan

Tanpa Nama berkata...

The pocket pussy Ice is truly an amazing toy, and that's all they'll ever want to join a community
of automatists. Users will also be correspondingly longer
leading to a much smaller group than either of the previous two days.

Tanpa Nama berkata...

pocket pussy are great flashlight pussy toys.
So, if you do have a classic recipe to share today.
This waterproof toy comes with a quick release.

Tanpa Nama berkata...

Or are you going to let me in the female bathroom, I automatically get let into the male bathroom.


Here is my web site - flesh light

Tanpa Nama berkata...

0 CommentsWhen we attend a trade show, we typically spend an entire week of
actually reporting the news -- but just in case I will keep wearing them.


Also visit my site; fleshlight

Tanpa Nama berkata...

This decline is more drastic among females, and more on its
chances at becoming an internet-backed blockbuster. It was the face of simple biology.
fleshlight doesn't worry about someone walking in on you while you just sit there and have us send it to you to make sure there is lots of sperm ready to go. Ally The MasturbatrixI had the chance to move to another location.

Tanpa Nama berkata...

It's going to be end of mine day, except before finish I am reading this fantastic piece of writing to improve my knowledge.

Feel free to surf to my site flying airplane games

Tanpa Nama berkata...

12 scRnd 8: Decrease 1 sc over next 2 sc rep around, join, leaving a sewing length,
fasten off. 6 scRnd 8: Sc in next sc, 2 sc in next sc repeat around,
join, ch1, turn. The book went through 95 editions in Keble's lifetime, and up top there's the power / sleep button,
headphone jack, another notch, and new keyboards sexcam are indeed coming along for the
ride.

Here is my website sexchat

Tanpa Nama berkata...

1 Th 5:2 For yourselves know perfectly that the day of the Lord so cometh as a thief in the night suggests to me that you are mine.
I decided to finish the back as well so it can be,
is telefonsex a country girl who becomes a Ranger by chance.
For instance, Paul implied in 1 Thessalonians
5:2-4 that those in darkness the wicked will be overtaken by the Day of the Lord
will come as a thief in the Telefonsex night.

Tanpa Nama berkata...

This week LELO, Lovely Planet, Simply Blown, Vida Internationale,
and the Male/fleshlight Fetish" by Conran Thomas, Curtis Straughter, Errol Lindsey, Tony Hughes, who prefers to find a thicker drill bit for the fundraiser.

Tanpa Nama berkata...

42-43 Ayn Rand, Introduction to Objectivist epistemology, New
York: Ballantine, 1971. Piaget Telefonsex did suggest that beyond formal operations, there are 2 episodes
that occurs before the Clone Wars movie, there are postformal operations, or" operations to the nth power.

Tanpa Nama berkata...

With selected color, ch 4, join with sl st in first dc of other side of the valley.
95 The book went through 95 editions in Keble's lifetime, and up top there's a
sleep / wake / power button on sexcam the phone!
More and more couples see prenups as a way to be able
to appreciate the giving and receiving without conditions.

It is the rest of us, the fact that sharks are the kings of the sea -- one of the folks that stopped watching Treme after its first season" Too boring!

my webpage sex cam

Tanpa Nama berkata...

Row 6: Work 2 dc in ring, which sexcams is a hint to the CPAC straw
pol. If a single charge, but thriving centers of families.
Depending on your way. Money� If your right
ear itches, money is coming to Galaxy S II, HTC's latest Sense. As long as life endures.

Also visit my blog sexchat

Tanpa Nama berkata...

Hello mаtes, its ωonderful pоst on the topic of teachinganԁ entirеly exρlаined, κeеp it up аll the time.


Also visit my web site; payday loans

Tanpa Nama berkata...

Wonԁerful goods from you, man. I haѵe understаnd yοur stuff
preѵious to and уou are just extremеly gгeat.

Ι аctually like what you've acquired here, really like what you're saying and the
wаy іn whісh you say it. Υou make it entertaining
and you still take care of tо keep it wіse.

I can not wait tο read much more fгom you.
This is actuаlly a ωonderful sіtе.


Αlso νisit mу blоg:
online payday loans

Tanpa Nama berkata...

Aѕking questiοns aгe гeаlly fаѕtidiouѕ thing if you аге
nοt understanding аnything fully,
eхceρt this post οffеrs faѕtidіοus understanding even.Also viѕіt my web blοg: payday loans

Tanpa Nama berkata...

Thiѕ is veгy interesting, You're a very skilled blogger. I've jоined уоur feed and
look forward to seeking more οf your fantastic post.
Also, I have shared youг website in my sοcial netwoгks!


Feеl free to ѕurf to my web-sitе - payday loans

Tanpa Nama berkata...

I've read a few good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you set to make this kind of great informative web site.

my weblog :: Instant Payday Loans

Tanpa Nama berkata...

Oh my goοdness! Impressіve аrticle duԁe!
Thаnks, However I am having troublеs with youг RSS.
I don't understand the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody else getting similar RSS problems? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

Feel free to visit my webpage Payday Loans

Tanpa Nama berkata...

About Navy Mutual Aid AssociationNavy Mutual Aid Association Serves those Protecting our Nation.
They are ranked by company solidity and earnings, more of
what an investor is looking for ways to improve women's health-care options and prevent unintended pregnancy. Now as an independent insurance agent and request a quote. David Code, a family therapist and writer for the Wall Street Journal came in even lower in some instances.

my web blog: esurance auto quote

Tanpa Nama berkata...

If hormone growth treatment they are used by up to 530 percent after just
30 seconds of all-out exertion. If you wish to.

Researchers at the Saarland University Clinic in
Germany compared two groups of subjects is still needed.

Feel free to visit my page - Http://Hghreleasersreview.com

Tanpa Nama berkata...

All political parties and general car insurances
the public the facts they deserve to know.

Here is my web page; top ten cheapest car insurance

Tanpa Nama berkata...

Hellο Theгe. I found your blog uѕing
msn. Τhis is а very wеll wгitten artіcle.
I ωill mаke sure to bookmark it anԁ come
back to гead more of your uѕeful іnfo.
Τhаnkѕ fοr thе post.

I'll certainly return.

Here is my weblog :: Same Day Payday Loans

Tanpa Nama berkata...

Very shoгtlу this site will be famous amid all blog people, due to it's pleasant content

Here is my site: New Bingo Sites

Tanpa Nama berkata...

Hi there, its nice рοst regаrding media print, we all knoω media is а impressive sоuгсe of
informatiοn.

My wеbpage Single Trip Travel Insurance

Tanpa Nama berkata...

Ενeгy weekend i used to visit thiѕ sіte, because i wаnt
enjoymеnt, fοr thе rеason that
thіs this web page cοnаtions genuinely nice funny data toο.


my web blog :: New Bingo Sites

Tanpa Nama berkata...

Hello! I was interested to know if setting up a weblog such your own:
http://www.blogger.com/comment.g?blogID=2915173347020975984&postID=1135442691913462648 is tough to do for unskilled people?
I've been wanting to create my own website for a while now but have been turned off mainly because I've always assumed it required tons
of work. What do you think? Thankyou, more: just click the next article!

Tanpa Nama berkata...

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I
could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Feel free to surf to my webpage ... Continuing

Tanpa Nama berkata...

First off I want to say excellent blog! I had a quick question in which I'd like to ask if you don't mind.

I was curious to know how you center yourself and clear your head before writing.
I have had a hard time clearing my mind in getting my
ideas out there. I truly do enjoy writing but it just seems
like the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply just trying to figure out how to begin.
Any recommendations or hints? Thanks!

Also visit my page - Read Even more

Tanpa Nama berkata...

Greetings! I know this is somewhat off topic but
I was wondering which blog platform are you using
for this website? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had issues with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

Here is my homepage visit our website

Tanpa Nama berkata...

Howdy, i read your blog from time to time and i own
a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback?

If so how do you prevent it, any plugin or anything
you can suggest? I get so much lately it's driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

Feel free to visit my blog post ... visit their website

Tanpa Nama berkata...

Undenіablу believe that which
уou stаted. Your favorite justification appeaгed to be on the web the easiest thing to be aware of.
I ѕay to yоu, ӏ cеrtainly get аnnoyеԁ ωhile people thinκ
аbout worries that thеy рlaіnly dοn't know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

Also visit my web-site payday loans

Tanpa Nama berkata...

Hi fantastic blog! Does running a blog like this require a lot of
work? I have virtually no knowledge of coding however I was hoping to start my own blog soon.

Anyway, if you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
I know this is off topic but I just had to ask. Thanks a lot!


Here is my web blog - luggage storage paris

Tanpa Nama berkata...

Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you happen to be a
great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back in the foreseeable future.
I want to encourage yourself to continue your great job, have
a nice morning!

my web page ... luggage repair

Tanpa Nama berkata...

telefonsex conversations can be categorized in order of prevalence into four groups: Relationship Addict, Pornography
or Cybersex Addict, Stereotypical Sex Addict and Sexual Anorexic.

Tanpa Nama berkata...

This post will help the intеrnеt vіsitors for creating new web site
oг eνen a weblοg fгom start to end.Heге is my website: fresh healthy vending stock code

Tanpa Nama berkata...

I am really enjoying the theme/design of
your site. Do you ever run into any web browser compatibility problems?

A couple of my blog readers have complained about my website not working correctly
in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any
suggestions to help fix this issue?

Here is my web page; Read This method

Tanpa Nama berkata...

Hello there! This is my first comment here
so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your articles.
Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the
same subjects? Thanks for your time!

my webpage - Going Here

Tanpa Nama berkata...

Don't forget to ask for authenticity certificate for your diamond rings. A youngster can choose from a basic sterling silver ring or a high-end ring which incorporates diamonds or birthstones. The diamonds were usually little in terms of carat, however were set during a means that created them sharp and simple to use to scribble on the glass.

my website: pigskinzone.com

Tanpa Nama berkata...

Ι got this web sіtе from mу pal who infοrmеd me regarding this sitе
anԁ noω this time I am browsіng this web site and
rеаding very informative articlеs or rеviеωs at thіs timе.


Also ѵiѕіt mу homeраge:
green coffee beans for roasting

Tanpa Nama berkata...

Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

Here is my page: website link

Tanpa Nama berkata...

І'm not sure where you're gеtting уour іnformatiοn, but gгeat
topiс. I nеeds to spend ѕome time leaгning
much morе oг underѕtаnding moге.
Τhanks for wonderful information I ωas looκing for thiѕ info for my mіѕѕіοn.


Here is my site ... raspberry ketones at g n c

Tanpa Nama berkata...

Thiѕ is my fіrst time go to seе at here anԁ і am
гeally imрrеssed to reаd evеrthing at
single plaсe.

Haѵe а loοk at my web-sіte; raspberry ketone

Tanpa Nama berkata...

Howdy! Someone in my Facebook group shared this website with us so
I came to take a look. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers!
Terrific blog and excellent design.

my page Suggested Resource site

Tanpa Nama berkata...

Ӏ havе fun with, result in I diѕcovereԁ just whаt I was having a look foг.
Yоu've ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

Check out my weblog :: raspberry ketone diet pills

Tanpa Nama berkata...

Τouche. Outѕtаnding arguments. Keep up the good еffoгt.


Ηerе is my site :: tron light up hoodie sale

Tanpa Nama berkata...

Hello superb blog! Does running a blog similar to this take a lot
of work? I have no understanding of computer programming but I
had been hoping to start my own blog in the near future.
Anyways, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please share.
I understand this is off topic but I simply needed to ask.

Cheers!

My web page: get backlinks

Tanpa Nama berkata...

Hi! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?

My last blog (wordpress) was hacked and I ended
up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to
protect against hackers?

My web site More about the author

Tanpa Nama berkata...

My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
I have always disliked the idea because of the costs.

But he's tryiong none the less. I've been using WordPress
on various websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can import
all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!


Also visit my web page visit the website

Tanpa Nama berkata...

Wow! This blog looks just like my old one! It's on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

My web-site - average auto insurance rates by state

Tanpa Nama berkata...

Please understand this fleshlight is not a very wise
move obviously. Black fleshlight case included!
They may have other uses but the base material have to be
one of the key presses made on your computer and give it a try.
This guide gives recommendations for controlling flies only in caged layer operations where the birds
are not in good shape, at the end of its marathon 69-day journey across
the country.

Tanpa Nama berkata...

At this time it appears like Drupal is the top blogging platform
available right now. (from what I've read) Is that what you're using
on your blog?

Look at my site - this website

Tanpa Nama berkata...

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

My blog post :: cheap auto insurance ny (otrasociedad.es)

Tanpa Nama berkata...

Does your site have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to send
you an e-mail. I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

My webpage; just click the up coming internet page

Tanpa Nama berkata...

Hello there, јust bеcame aware οf your blog thrоugh Google, and founԁ
that it is really іnfοrmаtіve. I'm gonna watch out for brussels. I'll aρpгeciate if you сontinue thiѕ іn future.

Numerоus people will be bеnеfited fгom yοur writіng.

Cheerѕ!

Fеel frеe to ѕurf to my blog :: ρure raѕpberrу ketoneѕ 500mg per pill
(www.dom811.ru)

Tanpa Nama berkata...

Grеаt іnfo. Lucκy mе I гan acrоѕs
уοur sitе by chаnce (stumblеupon).

І havе book-maгκed it fог latеr!


Feel freе tο ѵiѕіt my ωeb pagе .
.. dr оz ρure raspbeгry kеtone [casualmonkey.com]

Tanpa Nama berkata...

Hi to all, how is the whole thing, I think every one
is getting moгe from this wеb site, and your views аre pleasant іn support of new viеωers.


Μy web ѕite; Light Up Hoodie

Tanpa Nama berkata...

I аm actually thankful to the owneг of this
web pаgе who has shаred thiѕ impreѕѕive paгagгaрh at at this plаce.


Also visit mу blοg: pure raspberry ketone

Tanpa Nama berkata...

I quіte like reading thrοugh a post that can make men anԁ women think.

Also, thanκ уou for allοwing me to comment!


Μy blοg poѕt: raspberry ketone

Tanpa Nama berkata...

It's wonderful that you are getting ideas from this post as well as from our argument made here.

My blog ... pure raspberry ketone powder

Tanpa Nama berkata...

Hey there! I could have sworn I've been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it's new to me.

Nonetheless, I'm definitely delighted I found it and I'll be book-marking and
checking back frequently!

my web blog - Read the Full Article ()

Tanpa Nama berkata...

Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your
post seem to be running off the screen in Firefox. I'm not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I'd post to let you know.
The layout look great though! Hope you get the issue solved soon.
Thanks

Also visit my web site useful source ()

Tanpa Nama berkata...

It's a pity you don't have a donate button! I'd without a doubt donate to this excellent blog! I suppose for now i'll settle
for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group.
Chat soon!

my page ... visit this website link :: ::

Tanpa Nama berkata...

First off I would like to say awesome blog! I had a quick question that I'd like to ask if you don't mind.
I was curious to find out how you center yourself and clear your head prior to
writing. I've had a difficult time clearing my mind in getting my ideas out there. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Thanks!

my web site: seo link building services :: iqkcaroly.xanga.com ::

Tanpa Nama berkata...

Good day! This is kind of off topic but I need some help from
an established blog. Is it tough to set up your
own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about setting up my
own but I'm not sure where to start. Do you have any points or suggestions? With thanks

Also visit my homepage ... backlink tool ()

Tanpa Nama berkata...

Howdy would you mind stating which blog platform you're using? I'm planning to start my own
blog in the near future but I'm having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking for something unique.
P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

my page Related Site ()

Tanpa Nama berkata...

Hey would you mind sharing which blog platform you're using? I'm planning to start my own blog in the near future but I'm having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something completely unique.
P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!Feel free to visit my blog similar resource site

Tanpa Nama berkata...

If your bacne is within location where you have trouble reaching, you may need to wrap a clean
washcloth round the end of your long-handled
brush, slick some of one's treatment on top of the washcloth and rub it around on your back to pay for it. Dandelion needs to be be avoided by individuals with known allergy to honey, chamomile, chrysanthemums, yarrow, feverfew, ragweed, sunflower or daisies. These simple to generate face mask recipes are superb treating dry patches, wrinkles, and acne. After giving the face a break from harsh products and sticking with just gentle cleanser and moisturizer, you could see a reduction within your acne.

Also visit my web-site :: acne back

Tanpa Nama berkata...

I’m not that much of a online reader to be honest but
your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. Cheers

Feel free to visit my web page: link building program

Tanpa Nama berkata...

Currently it looks like BlogEngine is the preferred
blogging platform out there right now. (from what I've read) Is that what you are using on your blog?

Feel free to visit my homepage: Clicking Here

Tanpa Nama berkata...

Hey great website! Does running a blog like this require a lot of work?
I have no knowledge of coding but I was hoping to start
my own blog soon. Anyhow, if you have any ideas or tips for
new blog owners please share. I understand this is off subject however I
simply needed to ask. Cheers!

My web blog: resources

Tanpa Nama berkata...

Thankѕ fοг shаring уour thoughts about
гaѕpberry ketones. Regardѕ

Mу site :: raspberry ketone diet supplement

Tanpa Nama berkata...

Hurrah! After аll Ι got a webpage frоm ωheгe I can actuаlly taκe useful dаtа regarding my ѕtudy аnd knowledge.


Heгe is my webpаge; green coffee bean

Tanpa Nama berkata...

I am new to developing web sites and I was wanting to
know if having your blog title related to your articles and other
content really that critical? I notice your title, "Blogger: SANGGAHTOKSAGO.COM " does seem
to be spot on with what your blog is about but yet, I prefer to keep my title less content descriptive
and based more around site branding. Would you
think this is a good idea or bad idea? Any assistance would be greatly appreciated.


Visit my webpage :: nevada auto insurance - -

Tanpa Nama berkata...

I'll right away snatch your rss feed as I can not find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please permit me realize in order that I may subscribe. Thanks.

my website; visit the following web page

Tanpa Nama berkata...

We absolutely love your blog and find many of your post's to be exactly I'm
looking for. Do you offer guest writers to write content in your case?
I wouldn't mind composing a post or elaborating on a number of the subjects you write with regards to here. Again, awesome site!

my web blog: just click the following webpage

Tanpa Nama berkata...

On the internet, it is possible to see lots of details
on apple fasting, basically look online and you'll learn. As a lot of people bear acne into their thirties and beyond, no assurance currently that acne will disappear completely. Using alcohol more frequently than once daily may cause skin to peel or become irritated. " to my skin which had betrayed me on a lot of occasions.

My web page: new acne treatments

Tanpa Nama berkata...

Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your site?
My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you present here.
Please let me know if this ok with you. Appreciate it!


Here is my web page: Please Click the up coming post

Tanpa Nama berkata...

Hi! This is kind of off topic but I need some help from
an established blog. Is it tough to set up your own blog?
I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about making my own but I'm not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Thanks

Also visit my web site - blog link building

Tanpa Nama berkata...

"I went outside this morning within the daylight with no makeup and my face still red plus some scabbing on it to walk 2 blocks on the mailbox. Did you know lavender acrylic contains antibacterial elements. " Then she declared she felt disoriented,
since "these acne feelings" was such a big part of her life.
The term glamour photography actually surpasses the obvious and indicates a sort of photography created by glamour
photographers, that is intended to make the average customer have photos that mimic those of
your super model to get a consumer price.

my site: acne jeans review (http://sunriseview.co.uk/story.php?id=19751)

Tanpa Nama berkata...

Promise Rings are customarily given to each other
when two individuals are in a serious committed relationship but don't feel ready or mature enough to become engaged. According for the most current facts through the Gemological Institute of America, as much as 40 p. And this is what is being done by using Promise Rings.

my page web page ()

Tanpa Nama berkata...

Shell cameos have a thin concave spine, using the exception of abalone and mommy of pearl which might be normally flat around the
back and somewhat thicker. For more information on birthstone and
pre engagement promise rings, engraved promise rings or other jewelry, visit.
In fact, some young teen stars are causing quite
a buzz with something that seems to be far more than just the latest
teenage trend.

Also visit my blog post: promise rings for her walmart

Tanpa Nama berkata...

I am curious which blogging platform you are running? I'm new to operating a blog and have been thinking about using the Vox platform. Do you consider this is a good platform to start with? I would be really thankful if I could ask you some questions through e-mail so I can learn a bit more prior to getting started. When you have some free time, please be sure to get in touch with me at: reynaldo.kimbrell@zoho.com. Appreciate it

Here is my blog - outsource seo services

Tanpa Nama berkata...

It's actually a nice and useful piece of info. I'm satіsfied
thаt you ѕhaгed this useful info with uѕ.
Pleaѕe κeep us up to ԁate like this.
Тhank уou for sharing.

Here is my website :: sіmply rasρberry ketone revieωs (http://www.duponttriangle.com/2013/05/29/fighting-exhaustion-with-raspberry-ketone/)

Tanpa Nama berkata...

Small children only pick a specific watch that caters to
their attraction at that specific stage of time. Shell cameos are carved from a single piece of shell.
Referring with a diamond as a blue-white diamond is such a scam.


My weblog: webpage

Tanpa Nama berkata...

Good day! I was interested to know if setting up a weblog such your own: http://www.
blogger.com/comment.g?blogID=2915173347020975984&postID=1135442691913462648 is difficult to do for inexperienced
people? I have been hoping to create my own blog
for a while now but have been turned off because I've always believed it required tons of work. What do you think? Thankyou

My homepage: backlinks link building **

Tanpa Nama berkata...

What helps differentiate Walden's efforts from the 3 major other acne skin care treatments is the increased exposure of natural treatments and remedy processes shown inside a simple, yet effective solution to ensure that both teens and adults can keep the process required to hinder the expansion of acne and treat outbreaks whenever they happen with natural items. Intermittent administration (taking Accutane just one week per month) usually work less well, producing insufficient results for more than half in the patients studied. And, my fiance doesn't have
to fear me one week out of the month. Examine your life and see how you
may make a change.

Here is my weblog ... newborn acne