KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, Jun 26, 2008

Dakwaan PENARIK BECA Tepat, Berasas & Berani! Tahniah BAKAQ... Atas Komen Itu!

Penarik Beca... seorang kenalan yang berprinsip, berani dan berpegang tali bahawa menentang arus tidak semestinya karam...

By PENARIK BECA

UTUSAN Malaysia hari ini melaporkan berita bertajuk "Pas tidak boleh berunding dengan Umno - Nik Aziz". Antara lain, Tok Guru yang dikasihi berkata:

''Saya nak tegaskan bahawa Pas tidak akan sama sekali mengadakan perjumpaan dan perundingan dengan Umno kerana masalah besar (perpecahan) akan berlaku dalam parti''.
Saya mempersembahkan kesyukuran kepada Allah. Hanya itu sahaja harapan saya sebelum ini - tidak ada persepakatan politik antara PAS dan Umno.

Oleh kerana semua orang adalah manusia biasa, saya merayu kepada Allah s.w.t. yang dikasihi agar Ia menjadikan sikap Tok Guru itu sikap yang kebal dan tahan uji. Yang penting ialah tidak berlaku persepakatan politik antara PAS dan Umno.

Seperti yang nyatakan, saya mula mendapat tahu mengenai perundingan itu beberapa bulan sebelum pilihan raya umum 8 Mac lalu (saya tak ingat dengan tepat berapa bulan). Perkara itu diceritakan oleh seorang menteri (tidak dilantik semula sebagai menteri selepas pilihan raya umum lalu) dan seorang timbalan menteri (dilantik sebagai menteri penuh selepas pilihan raya umum lalu).

Seorang menteri besar yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno yang secara kebetulan saya temui juga memberikan isyarat mengenai perkara itu. (Semuanya kebetulan. Kebetulan jumpa, kebetulan tahu).

Selepas itu, saya adukan perkara itu kepada tiga orang pemimpin PAS. Saya tidak tahu dan tidak peduli sama ada mereka percaya kepada saya atau tidak.

Tidak lama selepas itu, Muda Mohd Noor menulis berita Malaysiakini bertajuk "PAS-Umno bincang isu Melayu-Islam" (lihat pandangan Allahyarham Rustam A Sani bertajuk "Perundingan belakang tabir PAS-Umno?"). Saya terlupa nak simpan laporan awal yang belum dipinda. Yang ada kini sudah dipinda.

Saya tak sempat lagi nak bersembang panjang dengan Muda walaupun beberapa perkara telah beliau beritahu kepada saya. Persoalan penting untuk ditanya, berapa kali Muda tersalah petik atau misquote orang?

Kalau Zubaidah Abu Bakar yang menulis berita bertajuk "Pas will not 'sleep with the enemy' again" tahu, kalau Raja Petra Kamarudin tahu, kalau Mat Saman Kati tahu dan lebih dari itu, kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim tahu (itulah yang diberitahu oleh seorang tokoh peringkat pertengahan Keadilan yang bersembang panjang untuk mengail maklumat dari saya walaupun akhirnya saya pula yang menjala maklumat dari beliau), takkan saya tak tahu sikit kerana saya menyelongkar maklumat mengenai perkara itu jauh lebih awal sebelum Muda menulis berita Malaysiakini itu.

Walaupun ramai lagi orang lain yang melaporkan perkara yang sama, saya menerima banyak sms dan email yang mengutuk saya kerana melaporkan siri-siri perundingan antara beberapa pemimpin PAS dan Umno itu.

Bagi saya, semua itu sudah diduga. Saya juga menduga bahawa selepas ini saya akan diberi jenama baru - tukang fitnah yang mempunyai agenda jahat terhadap kepimpinan PAS. Saya tidak berhajat menafikannya. Saya serahkan diri saya kepada Allah untuk dinilai-Nya. Kalau memang benar saya jahat dan kurang ajar, apa daya saya hendak menolak hukuman Allah yang Maha Adil?

Saya tahu, beberapa pemimpin PAS yang saya sebut nama mereka sebagai terlibat atau merestui perundingan sulit itu amat marah kepada saya. Saya tidak akan sambung lagi subjek tersebut. Cukup sampai di sini, walaupun saya tidak akan tarik balik posting saya mengenai subjek tersebut sebelum ini,.

Walaupun saya tidak akan tarik balik posting saya mengenai subjek tersebut sebelum ini, tetapi saya memohon maaf kepada semua pemimpin PAS yang amat marah kepada saya - jika mereka sudi memaafkan. Ada yang marah kerana saya menyebut nama mereka sebagai terlibat atau merestui perundingan tersebut. Yang lebih sakit hati kepada saya ialah mereka yang dituduh membocorkan maklumat kepada saya. Kepada mereka, mungkin berlaku apa yang Orang Putih kata, friendship turns into nightmare.

Saya mohon maaf sungguh-sungguh.

Saya tidak tulis ayat di atas supaya saya dilihat jujur, ikhlas dan baik. Ayam piru pun akan tergelak terjerit-jerit kalau dengan gatal saya mendakwa saya adalah orang yang jujur, ikhlas dan baik. Jahat tetap jahat, walau berguni-guni sekalipun saya menggubah kata-kata supaya dilihat baik.

Asalkan PAS tidak bergabung dalam satu pakatan dengan Umno, apa juga label yang akan diberikan kepada saya tidak penting. Saya sudah ada macam-macam label. Tambah sikit lagi, apa salahnya?

1 ulasan:

Awanama berkata...

I am sure this article has touched all the internet users, its
really really nice piece of writing on building up new weblog.


My web blog :: safe diet plans