KLIK JOM FOLO DI SINI

Isnin, Januari 28, 2008

Usaha SINGKIR Adun Bota, DATO' CHE RI DAUD?

Zaim (bersongkok hitam) amat disenangi oleh pengundi kerana memiliki PR yang baik namun pernah ditewaskan oleh PAS melalui calonnya, Dr. Faizol Muhamad dalam pilihan raya 1999.

By TARMIZI MOHD JAM

ADUN Bota yang mewakili BN, Dato' Che Ri Daud dikatakan berada dalam dilema apabila Umno Bahagian Parit, Perak makin kuat untuk "menyingkirkan" beliau dari terus mewakili Dun itu dalam pilihan raya umum akan datang.

Menurut sumber Umno Parit, Che Ri yang berasal dari Batang Padang, Tapah bukan sahaja dibenci oleh ahli-ahli Umno dan pengundi Bota tetapi khidmatnya yang tidak berkesan sudah menjadi buah mulut Umno Perhubungan Perak.

Che Ri yang juga Timbalan Ketua Umno Bahagian, telah dipilih dalam pilihan raya umum 2004 lalu bertanding di Dun Bota menggantikan Cikgu Ismail Hasbollah yang tewas pada calon PKR sebelum ini.

Cikgu Ismail, anak tempatan berasal dari Kg. Telok Bakong, seorang pesara guru telah tidak dipilih semula ekoran kekalahannya ditangan PKR pada pilihan raya umum 1999.

Sepanjang khidmatnya dari 1995-1999, Cikgu Ismail bukan sahaja tidak disenangi oleh ahli-ahli Umno tetapi penduduk-penduduk Bota amat bosan dengan sikap angkuh dan sombong tidak bertempatnya serta beliau seorang wakil rakyat yang tidak mesra rakyat.

Umno Parit dijangka merombak calon-calon yang akan bertanding dalam pilihan raya kali ini dengan memindahkan Ketua Bahagiannya yang kini Adun Blanja, Dato' Zaim Abu Hassan ke Parlimen Parit.

Sementara Ahli Parlimen Parit sekarang, Dato' Nasharuddin Hasyim yang juga Pengerusi Felcra Berhad akan berentap di Dun Bota, menggantikan Che Ri Daud yang menunjukkan khidmat buruk kepada pengundi.

Nasharuddin yang juga anak tempatan Bota Kiri dijangka akan dilantik menganggotai barisan Exco Kerajaan Negeri Perak, sekiranya menang di Dun Bota.

Koata Exco itu dikatakan mengambilalih posisi Exco Belia & Kebudayaan dan Agama yang diterajui Zaim sekarang.

Tempat yang akan dikosongkan oleh Zaim di Dun Blanja dijangka akan diisi oleh Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian itu, Ustaz Nizar.

Desas-desus ini kian bertiup kencang ekoran kebimbangan mereka berdepan dengan kekalahan pada calon-calon PAS dan PKR seperti dalam pilihan raya umum 1999.

Rombakan ini adalah sebahagian dari strategi Umno Parit untuk mengekalkan kemenangan.

Pada pilihan raya 1999, Umno Parit dimalukan semahunya apabila PAS berjaya menumbangkan BN di Parlimen Parit melalui YDPnya, Ustaz Basir Rahmat dan Dun Blanja melalui Dr. Faizol Fadli Muhamad. Sementara Dun Bota dimenangi Usaili Alias dari PKR.

Menurut sumber dari Titi Gantong, PAS Kawasan tersebut dijangka akan mempertaruhkan Ketua Muslimatnya, Dr. Najihah Ahmad di Parlimen Parit.

Jika ia benar-benar terjadi, ini adalah kali pertama PAS Perak dan PAS Parit mencalonkan calon pilihan raya dari kalangan muslimat.

Sementara itu, PAS Parit juga dikatakan mengubah strategi dengan meletakkan mantan calon Parlimen PAS yang lalu, Ustaz Ismi Muhd Taib bertanding di Dun Blanja.

Dun Bota pula kekal akan ditandingi mantan Adunnya, Usaili Alias dari PKR sekalipun dikatakan terdapat usaha-usaha PAS Parit untuk merampas kembali Dun itu dari PKR sebelum ini!

1 ulasan:

Awanama berkata...

It's appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I've гeаd this рοѕt and if I сoulԁ I want to suggest you some interesting things or
advice. Pеrhаps yоu сould write next articlеs referring to thiѕ аrtіcle.

Ι want tο read moгe thіngs about it!

Here is my ρage quick loans