KLIK JOM FOLO DI SINI

Sabtu, November 10, 2012

Terbukti Islam tergugat bukan kerana DAP tetapi kerana Umno yang mengaku Islam tapi hina Islam


Episod penghinaan Presiden MCA, Dato' Seri Dr Chua Soi Lek membuktikan tohmahan Umno selama ini bahawa DAP bahaya kepada Islam terbukti silap. "Terbukti dan teruji yang menghina Islam ialah MCA bukannya DAP," kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Namun, katanya, senjata Umno untuk membiarkan  MCA yang diketuai oleh Presidennya untuk memperlekehkan Islam telah mengakibatkan senjata makan tuan. Isu ini, katanya,  telah menjawab tuduhan yang dilemparkan oleh pemimpin Umno dan gerak saraf mereka bahawa Islam tergugat jika  Pakatan Rakyat memerintah. 

Bagi beliau, tindakan pemimpin Umno membiarkan pemimpin MCA memfitnah dan memburukkan Islam dengan serampang dua mata. Katanya, pertama pemimpin MCA mahu melihat supaya DAP melatah dan keluar Pakatan, kedua untuk menarik sokongan orang Cina kepada MCA, kerana sokongan Cina kepada parti itu dan Gerakan hampir sudah tidak ada.

"Pada mulanya pemimpin Umno mampu senyum walaupun penghinaan di hadapan pemimpin Umno kerana  demi kuasa dan sokongan undi orang bukan Islam. Sekarang pemimpin Umno sudah resah tektik ini tidak menjadi. Harapan untuk melihat DAP melatah tidak berlaku," katanya.

Manakala itu, tambah beliau, usaha untuk mendapatkan sokongan orang Cina masih tidak berhasil. "Orang bukan Islam sudah memahami bahawa isu ini dibangkitkan untuk memancing undi dan memecahkan sokongan kepada Pakatan," katanya.

Bagi Ustaz Idris, semua fitnah ini dijawab dengan amalan bukan dengan ucapan oleh kerajaan Kelantan yang dipimpin oleh PAS. Mereka sudah melihat keharmonian yang begitu terjalin sehingga tidak ada sikap prajudis dan penindasan atas nama agama dan kaum  selama 22 tahun di Kelantan.  Umno dan MCA hanya mampu gigit jari sahaja, kerana strategi  ini tidak menjadi. 

Manakala imej Umno semakin tercalar di hadapan pengundi Melayu, seolah-olah Umno hanya seperti singa tua yng tidak ada gusi ketika MCA memperlekehkan Islam, sehingga Umno sudah berada di zon yang kurang oksigen untuk bernafas, tegas beliau.

Tiada ulasan: