KLIK JOM FOLO DI SINI

Selasa, Mac 04, 2008

Apa Pula "AGENDA JAHAT" SPR Batal Dakwat Kuku Di Saat-Saat Akhir?

Apakah agenda di sebalik pembatalan penggunaan dakwat kuku yang dirancang oleh SPR ini?

By TARMIZI MOHD JAM


AKHIRNYA apa yang diduga juga dijangka. Saat akhir sudah menjadi "permainan" sebati SPR memenangkan BN. Apakah SPR tiada perancangan canggih melakarkan agenda dan peraturannya?

Sungguh pelik dan mencemaskan. SPR tidak ubah seperti jawatankuasa ad-hock menangani banjir kilat. Macam urusetia kenduri kahwin yang boleh diubah tentatif sesuka hati.

SPR hari ini memutuskan penggunaan dakwat pada kuku semasa pengundian pada pilihan raya umum 8 Mac ini, dibatalkan. Tak boleh dipraktik!

Pengerusinya, Tan Sri Ab. Rashid Abdul Rahman membuat pengumuman itu pada sidang akhbar di sini yang turut dihadiri oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Sekali lagi menjadi bukti jelas, SPR adalah "kuda tunggangan BN" bagi membolehkan BN terus berkuasa di Malaysia dengan cara yang kotor dan keji.

Apakah anda percaya ia suatu yang kebetulan jika nombor siri Kad Pengenalan pengundi yang meragukan sehingga kanak-kanak dan orang tua berumur lebih 100 tahun boleh mengundi.

Apakah anda percaya penguasaan RTM dan TV3 sebagai perkakas kempen BN juga suatu kebetulan?

Juga apakah anda percaya tindakan menghalalkan penerimaan kertas pencalonan tanpa duti setem suatu yang dianggap adil, telus dan bersih?

Abdul Rashid sendiri menjadi jaguh mengeluarkan pendapat yang bias terhadap parti kerajaan dan prejudis terhadap parti pembangkang sehingga ke tahap mencabar pembangkang memulaukan pilihanraya kali ini.

Apakah ini juga suatu kebetulan?

Penggunaan dakwat pada kuku yang disahkan halal dan boleh mengambil wuduk, dan menjadi cara terakhir memastikan tiada pengundi mengundi lebih daripada sekali dalam satu-satu masa kini sudah dibatalkan.

Menurut sumber, kononnya BN akan menggunakan taktik mengundi dua kali oleh tentera dan polis. Apabila penggunaan dakwat kuku dibatalkan, kini makin kuat sumber itu untuk diterima.

Bukankah penggunaan dakwat bertujuan untuk menghalang pengundi mengundi dua kali? Khabarnya polis dan tentera mempunyai dua nama dalam daftar pemilih. Satu sebagai pengundi pos (polis & tentera) dan satu lagi sebagai pengundi awam.

Apabila, "saat akhir" digunakan, maka sudah tentulah ada muslihat tertentu yang dirancang. Sama seperti arahan mengenakan duti setem, di saat akhir ianya dibatalkan secara lisan oleh Abdul Rashid.

Di saat akhir juga, masa ditambah dua jam sewaktu hari pengundian dalam pilihan raya umum ke 10 dulu.

Di saat akhir jugalah, SPR membenarkan diadakan parti-parti bertanding mendirikan bangsal panas, walhal sebelum itu dilarang. Tapi yang tahu dulu, tetap juga BN.

Inilah kuda tunggangan BN yang memekik melolong kononnya SPR badan bebas. Kononnya SPR pengadil yang adil?

Tetapi, bukan sahaja budak sekolah rendah, barangkali yang dibangku sekolah tadika juga mampu menghidu tindakan jahat Rashid dan SPRnya itu, membodoh-bodohkan pembangkang dengan cadangan dan janji lunak.

Akhirnya, BN juga yang mengauk untung!


2 ulasan:

Awanama berkata...

Peliknya, sudah beberapa hari polis dan tentera mengundi, baru hari ini penggunaan dakwat itu dimansuhkan. Patutnya semua polis dan tentera dah pun ditandakan jari jemari mereka. Ataupun sebab tak ingat nak tandalah tu, maka pemansuhan ini dibuat!

Jangan terkejut kalau dalam sehari dua lagi penggunaan peti lut sinar / telus cahaya juga akan dimansuhkan. Jaga la orang PAS!

Nik Bahrum Bin Nik Abdullah berkata...

Berita mengejutkan tapi masih dalam jangkaan saya adalah pengumuman oleh pengerusi SPR petang semalam berkenaan dengan penggunaan dakwat jari ke atas pengundi. Tidak ada angin dan tidak ada goyangan tiba-tiba penggunaannya dibatalkan atas alasan mengelirukan pengundi terutamanya pengundi di kawasan pendalaman. Juga dikatakan terdapat khabar angin ada pihak-pihak tertentu yang telah mendapat bekalan bahan kimia untuk menghilangkan tanda dakwat.

Reaksi saya: "Poorah", bodoh punya alasan!!! Dan nampaknya rakyat sekali lagi ditipu hidup-hidup.

Sebenarnya, tatacara penggunaan dakwat ini telahpun dimasukkan ke dalam silibus kursus petugas SPR dimana bahagian kuku jari telunjuk akan dicalit sedikit dakwat sehingga kena sedikit kulit. Petugas SPR terutamanya kerani pengundian dan Ketua Tempat Mengundi telah sedia maklum tentang tatacara tersebut.

Sehingga peringkat itu semua menganggap dakwat akan digunakan. Sehingga di mana-mana sahaja kursus PACA yang saya sampaikan itulah antara soalan yang biasa ditanya.

Jawapan saya mudah sahaja. Saya tidak percaya tatacara tersebut akan digunakan kerana sehingga semalam, tatacaranya tidak pernah di'gazet'. Maksudnya tidak pernah dirasmikan oleh kerajaan.

Akhirnya, keluar pula tatacara baru bagi sesiapa yang tidak mahu jarinya dicalit iaitu mesti mengisi borang 10A sebelum diserahkan kertas undi. Nampaknya tatacara tersebut pun terbatal dengan sendiri.

Jangkaan saya akan timbul kacau bilau pada hari pengundian.

Perlu difahami bahawa ramai di antara Kerani Tempat Mengundi dan Ketua Tempat mengundi yang dilatih oleh SPR adalah 'first timer'. Malah ada di antara mereka baru sahaja layak mengundi. Dengan tatacara yang berubah-ubah tersebut, bukan setakat petugas kita marah, petugas lantikan SPR pun akan bingung.

Oleh itu saya menyeru semua petugas terutamanya PACA, mesti sentiasa peka terutamanya terhadap pengundi 'X' dalam culaan.

Kita buktikan hantupun tidak akan bolos.