KLIK JOM FOLO DI SINI

Ahad, Mei 25, 2008

PRU13: Tidak Mustahil Selangor DIRAMPAS Kembali BN Jika...

YB Iskandar Abdul Samad (t-shirt berbelang) ketika menyertai Demontrasi 100,000 Bersih di Kuala Lumpur hujung tahun lalu antara pemimpin PAS yang berani menulis dan mengkritik terhadap parti secara berhemah!

By ISKANDAR ABDUL SAMAD
Adun Pandan / Exco Kerajaan Negeri Selangor / YDP PAS Kawasan Pandan

IJTIMA' PAS Selangor ke 18, 19 Mei lepas, merupakan ijtimak yang paling terbuka.

Buat pertama kali, para perwakilan telah berucap tanpa berselindung atau berlapik. Menyatakan pendapat atau mengkritik sesiapa sahaja.

Malah Dato’ Husam Musa yang telah menyampaikan satu kertas kerja, turut menjadi mangsa.

Pada saya keterbukaan dan keberanian ini amat penting bagi PAS Selangor yang sedang memerintah bersama PKR dan DAP. Ia adalah peluang untuk mengukuhkan Parti.

Peluang bagi pimpinan dan ahli-ahli mengukur sejauh mana keikhlasan dan kemampuan masing-masing. Satu proses kematangan yang amat penting.

Pada saya inilah ijtimak yang paling tidak dapat dilupakan walaupun saya telah hadir ijtimak pertama PAS Selangor dalam tahun 1992 di Sijangkang, Kuala Langat. Ketika itu, saya adalah seorang Setiausaha PAS Cawangan.

Ataupun ijtimak kedua (1993) yang diadakan di Surau Al-Huda, Taman Maju Jaya Fasa 3, Ampang Jaya ketika saya pertama kali menjadi Setiausaha PAS Kawasan.

Tetapi kali ini, ijtimak kita begitu unik. Kita amat terbuka. Kita bukan seperti UMNO yang mengongkong ahli-ahlinya. Para perwakilan menyatakan apa yang mereka mahu. Apa yang mereka suka. Dan apa yang mereka tidak suka.

Wakil Serdang mempertikaikan kenapa ADUN mereka (Dr. Shafie Abu Bakar) yang berkelayakan dan berpengalaman tidak dilantik sebagai EXCO. Katanya beliau patut diarak ke SUK Shah Alam.

Kenyataan itu membuat saya dan kita di Pandan merasa bersalah. Walaupun Pandan mempunyai ramai professional namun kami tidak pernah merasakan kami sebuah kawasan yang hebat.

Mungkin kalau kami tahu jawatan EXCO itu dikejar orang, sudah tentu PAS Kawasan tidak akan merestukan saya menerima jawatan itu.

Itu sebabnya kita perlu keterbukaan. Menyatakan apa hasrat kita.

Wakil Serdang itu juga mahu PAS Selangor mengkaji rahsia kejayaan Bangi yang boleh mendapat majoriti lebih 6000 undi.

Ismath Habib yang mewakili Kelang berpendapat tidak salah ahli-ahli mahukan habuan-habuan selepas kemenangan.

Katanya di zaman Rasulullah SAW, tentera Islam turut mengambil "ghanimah". Tambahnya, "ghanimah" itu bukan najis.

Beliau juga berharap agar pimpinan sekarang tidak akan menafikan usaha-usaha “orang-orang lama” yang telah merintis jalan sehingga Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan hari ini.

Ismath, orang kuat KoHilal sebelum empayarnya tumbang, berkata beliau pernah bertanding di dalam kawasan Parlimen Kota Raja yang kita menang (Dr. Mariah Mahmud) dan kawasan DUN Selat Kelang (Dr. Halimah Ali Abdullah) yang juga kita menang.

Menurut beliau, beliau telah membuka jalan kepada kemenangan hari ini.

Sebagai “orang lama”, saya boleh bersetuju dengan pandangan tersebut. Semasa ijtimak tempoh hari saya duduk hampir dengan YB Khasim Abdul Aziz (Lembah Jaya).

Mungkin hanya kami berdua sahaja di dalam Dewan Undangan Negeri Selangor kali ini yang pernah tersentuh dengan kehebatan Tuan Guru Haji Ismail Hashim, Pesuruhjaya PAS Selangor yang telah meninggalkan kita dalam tahun 1993.

Selain dari itu terdapat perwakilan yang menegur Dato’ Husam Musa dan Dr. Mujahid Yusuf Rawa kerana berkata kemenangan Pakatan Rakyat adalah akibat dari ayunan undi pengundi bukan Islam kepada pembangkang.

Perwakilan itu mahu kepimpinan ulamak dan kekuatan dalam PAS juga diberi kredit.

Yang paling teruk dihentam hari itu adalah para ADUN terutamanya EXCO-EXCO (termasuk diri saya) yang dikatakan merasakan diri mereka lebih besar dari Parti dan membelakangkan Parti di dalam membuat keputusan dan melakukan perlantikan politik.

Tuduhan-tuduhan itu boleh dijawab kerana kita tidak sampai 100 hari memerintah dan tidak banyak perlantikan politik yang telah dilakukan tetapi yang paling penting ahli-ahli diberi peluang untuk bersuara tanpa merasa takut. Itulah kelebihan PAS.

Sama ada tuduhan itu betul atau tidak, itu adalah cerita lain. Yang penting ahli-ahli diberikan ruang seluas-luasnya. Mungkin di atas dasar itu hanya Dato’ PJ sahaja yang memberi penjelasan.

EXCO-EXCO lain dan ADUN-ADUN tidak tampil untuk bercakap walaupun berkali-kali diminta oleh “moderator”.

Jika tuduhan-tuduhan itu dijawab maka ianya akan membunuh semangat ahli-ahli. Maka eloklah ia dibiarkan berlalu dan ahli-ahli pulang dengan rasa puas kerana telah menyuarakan pendapat mereka.

Kadang kala kita perlu meraikan akar umbi kita walaupun apa yang disuarakan itu tidak tepat.

Walau bagaimanapun mesej yang paling penting ijtimak itu adalah salah satu resolusi yang menggesa Kerajaan Negeri Selangor mengotakan janji-janji di dalam manifesto pilihanraya.

Ianya mungkin menelan belanja beratus-ratus juta tetapi jika ia tidak laksanakan maka tidak mustahil seluruh Negeri Selangor akan jatuh ke tangan BN.

Lebih baik hilang duit dari hilang negeri. Kita tidak ada pilihan lain.Tiada ulasan: