KLIK JOM FOLO DI SINI

Sabtu, Disember 15, 2007

Keras Kepala Beri Permit Polis, anak Badawi Digodam Oleh Kritikan Dunia

Soalnya anak Badawi takut! Tiada kudisnya jika permit polis diberi kepada setiap Perhimpunan Aman anjuran rakyat. Kerana isu yang melarat ialah soalan haram atau halalnya perhimpunan itu...

By DATO' RUHANIE AHMAD

RANGKAIAN TV Aljazeera hari ini memetik Perdana Menteri India, Manmohan Singh, sebagai berkata yang beliau prihatin terhadap masalah yang dihadapi keturunan India di Malaysia berikutan tunjuk perasaan Hindraf di Kuala Lumpur minggu lalu.

Tiga hari lalu, Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) membidas pentadbiran Abdullah kerana tidak memberikan permit polis kepada dua perhimpunan rakyat secara besar-besaran di Kuala Lumpur tempoh hari.

Beberapa hari sesudah gelombang kuning pada 10 November 2007, saya difahamkan terdapat 18 organisasi kemanusiaan dari kira-kira 14 negara, termasuk anggota Asean, telah membidas pentadbiran Abdullah kerana enggan membenarkan perarakan aman itu diberi permit polis dan kerana polis bertindak kasar ke atas rakyat jelata yang menyertai gelombang kuning.

Tahniah Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi. Kesilapan anda kini menyebabkan pentadbiran anda mula dijangkiti masalah diplomatik dan menerima publisiti negatif dari komuniti dunia.

Tiada ulasan: