KLIK JOM FOLO DI SINI

Isnin, Disember 31, 2007

Mengkritik Ulama PAS Tidak Bermakna Kita Memukul Al-Quran Itu!

Sesetengah pemerhati politik melihat pakatan intim Hadi-Anwar telah memudarkan Islam yang dilagang oleh PAS. Sebaliknya, PAS kini lebih terikut-ikut rentak PKR dan terlalu banyak "main politik"?

PAS perlu melakukan lebih banyak perubahan untuk meraih sokongan rakyat pelbagai kaum? Atau tersepit dengan pendekatan anak Badawi yang juga cukup tahu kelemahan PAS...?

By MF OTHMAN (Harakahdaily)

INI adalah suatu pandangan, idea, kritikan dan suatu percambahan pemikiran 'dari satu sisi' yang lain tentang PAS secara khusus. Secara jujur, akan ada pihak yang tidak bersetuju, tidak berminat malah lebih daripada itu menganggap apa yang dibaca nanti hanyalah 'sampah-sarap' yang perlu dibuang jauh-jauh kerana menganggap ia tidak benar dan tanpa fakta yang kukuh.


Namun, apalah salahnya kalau selama ini, entah mengapa kita hanya mendengar perkara yang muluk-muluk' sahaja tentang PAS tanpa menyedari (ataupun mungkin terlupa dan leka sejenak) apakah sebenarnya yang berlaku di dalam kerangka pertubuhannya sendiri sehingga kelihatannya apabila sesuatu parti itu menggunakan nama Islam, maka apa yang dilakukan "automatik" akan menjadi betul, perlu disokong secara mutlak dan tidaklah perlu ditegur secara serius kerana sudah mempunyai dasar-dasar yang berlandaskan al-Quran dan As-sunnah.

Walaupun PAS sudah lebih dua dekad menjadi pembangkang utama kepada Umno secara khusus dan BN amnya, ia wajarlah menyedari bahawa kebanyakan rakyat Malaysia masih tidak merasa yakin untuk memberikan peluang kepada PAS (dan pembangkang lain secara amnya) untuk menguruskan negara ini mengikut acuannya yang tersendiri - walaupun ketika pilihan raya PAS mampu membentang manifesto yang kadang-kadangnya "kelihatan" 1000 kali lebih baik daripada manifesto yang dikeluarkan oleh Umno dan BN. Mengapa?

Apakah sebabnya? Dan apakah jalan penyelesaiannya? Ikutilah sebahagian daripada analisis yang sempat direkodkan.

Pertama, imej boleh memerintah. PAS kena menerima hakikat bahawa imej ini langsung tidak ada padanya. Tengok sahaja 'Kabinet bayangan' yang ditubuhkan beberapa tahun yang lalu. Seingat saya, ketika itu hampir seluruh pimpinan PAS mendapat 'demam Kabinet bayangan'.

Sekarang apa sudah jadi? Sistem Kabinet bayangan ini adalah amat penting bagi menempatkan seseorang yang betul-betul pakar terhadap sesuatu bidang di dalam sesuatu kementerian yang diwakili malah kalau boleh dilihat 'boleh' menandingi menteri yang ada sekarang (kecualilah PAS ketandusan pemimpin bertaraf pakar untuk diketengahkan).

Maksudnya apabila timbul sesuatu isu yang berkaitan dengan perumahan contohnya maka 'menteri' inilah yang sewajarnya 'bercakap' dan bertindak dengan efektif tanpa dikacau oleh orang lain yang 'tidak tahu menahu tentang perkara terbabit'. Sebarang tindakan pula, sewajarlah di 'follow up' sambil dibantu oleh 'timbalan menteri' atau sekurang-kurangnya 'KSU kementerian' serta ahli jawatankuasa yang lain, sehingga isu yang diperjuangkan itu mendapat perhatian pihak berwajib.

Namun apa yang berlaku sekarang cukuplah malang kerana apabila sahaja meletup sesuatu isu, semua orang ingin bercakap dan menjadi hero. Tidak kiralah sama ada daripada pemimpin peringkat bawahan hinggalah kepada peringkat atasan.

Hasilnya bukan sahaja nampak tidak profesional, tidak sistematik, tidak ada 'follow-up' secara spesifik dan akhirnya isu itu dibiarkan begitu sahaja kerana tidak ada seorang pun yang dianggap 'pakar' untuk bertanggungjawab dan 'penyelesai masalah' terhadap isu terbabit.

Kedua, kita kena menerima hakikat bahawa, bukan semua orang Malaysia terutamanya orang Melayu yang berminat dengan politik. Mereka tidak berminat tentang jutaan penyelewengan yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Umno asalkan golongan ini tidak menyusahkan mereka.

Apa mereka peduli dengan penyelewengan tersebut asalkan mereka dapat mencari rezeki dengan baik dan selesa? Bukankah latar belakang orang Melayu sendiri yang tidak suka untuk memberontak ataupun berkonfrantasi untuk mendapatkan sesuatu?

Kadang-kadang, mereka memang tahu pun Umno dilanda masalah rasuah, politik wang, adu-domba, kronisme dan sebagainya. Namun adalah 'lebih baik' memilih Umno kerana walaupun Umno teruk sekalipun, sekurang-kurangnya mereka ada duit untuk membuat pembangunan dan sebagainya. Inilah realiti sekarang.

Ketiga, mulai dari hari ini, PAS wajar hidup dengan menganggap bahawa hampir semua rakyat Malaysia sudah menolaknya dan berfikir bagaimana nak 'survive' di dalam yang sedemikian rupa.

Kita juga tidak wajar berasa malu untuk mengakui kesilapan diri dan kepimpinan. Kalau semasa Umno ditolak dahulu, pada tempoh tahun 1998-2000, Tun Dr Mahathir Mohamad tanpa segan silu memberikan ucapan yang lebih kurang berbunyi begini; "Kita kena terima hakikat bahawa kita perlu hidup di dalam keadaan yang rakyat tidak lagi menyokong kita..."

Namun kebanyakan pimpinan PAS masih tidak dapat menerima hakikat kekalahan di dalam pilihan raya yang lepas. Apabila kita tidak mengakui kesilapan kita, sebenarnya kita tidak pernah mengangggap 'kesilapan' itu sebagai suatu kesilapan.

Maka, tidak mustahil kesilapan yang sama akan berulang. Mengakui kesilapan adalah amat perlu supaya kita boleh berubah untuk mencari kaedah yang lebih baik dan berkesan.

Oleh itu pimpinan PAS jangan merasa terlalu 'syok sendiri' dengan sentiasa merasa kita masih mendapat sokongan ramai kerana ini hanyalah akan merugikan diri dan parti. Tidak salah sekiranya kita berundur setapak untuk melompat lebih jauh.

Kadang-kadang, antara kesilapan sikap pimpinan dan ahli-ahli PAS sendiri yang kelihatan terlalu memperlekeh orang lain yang 'lebih besar' kuasanya.

Kita perlu menerima hakikat bahawa PAS adalah parti kecil dan masih tidak bersifat nasional (sebagaimana yang ditekankan oleh Pemuda di dalam muktamar baru-baru ini), justeru apabila ada sebilangan pimpinan dan ahli PAS yang mempersenda kewujudan sayap baru Umno iaitu Puteri suatu ketika dahulu dan ternyata pula sayap itu cukup berjaya memainkan peranannya dengan cukup berkesan, maka kita sendiri yang melopong dan cuba pula untuk menggunakan kaedah yang sama! Ini adalah suatu kesilapan yang sama sekali tidak patut diulangi.

Keempat, PAS wajarlah melihat reliti dan keutamaan. Memang difahami bahawa tujuan utama PAS adalah mewujudkan sebuah negara Islam yang hukum-hakamnya adalah menurut undang-undang Allah.

Kalau ditanya kepada seluruh ahli dan pimpinan PAS, memanglah jawapannya akan menjadi stereotaip begitu, tetapi sekiranya kita bertanya kepada orang lain yang bukan ahli PAS pula bagaimana?

Adakah mereka memahami apakah itu sebuah negara Islam? Dan mahukah mereka sebuah negara Islam sebagaimana yang difahami oleh PAS - dalam keadaan mereka cukup selesa dengan 'bentuk' negara yang mereka ada pada hari ini?

Cuma, apa yang mereka tidak puas hati hanyalah pimpinan negara yang kelihatannya tidak prihatin atau tidak mengambil berat hak-hak mereka dan bukannya 'bentuk negara' itu sendiri.

Baiklah. Untuk memudahkan perbincangan kita, kita boleh membuat sifir yang mudah. Daripada lebih kurang 23 juta rakyat Malaysia, berapa orangkah yang agamanya adalah Islam? Katalah 15 juta.

Daripada jumlah ini, berapa kerat yang tahu tentang Islam? Katalah 14 juta. Daripada jumlah ini pula, berapa kerat pula yang tahu mengucap kalimah syahdah? Katalah 13 juta.

Berapa pula jumlah yang tak solat? Setelah ditolak daripada jumlah ini, berapa pula yang minat politik - yang kebetulannya pula adalah politik Islam?. Katalah 12 juta. Tolak dengan ahli PAS menjadi 10 juta. Tolak dengan orang Islam yang ahli Umno, menjadi 5 juta.

Adakah 5 juta ini secara keseluruhannya akan mengundi? Belum tentu lagi mereka akan mengundi. Dan yang mengundi belum tentu lagi siapakah yang akan diundi.

Daripada jumlah 5 juta tersebut juga, mungkin 3 juta daripadanya langsung tidak memahami apakah itu negara Islam, pengisiannya, bagaimanakah ianya berfungsi, apakah objektif dan matlamat penubuhannya.

Ini sebagai contoh secara kasar sahaja, namun ia adalah logik untuk difikirkan. Oleh itu saya berpendapat PAS tidaklah wajar terlalu menumpukan sangat kepada isu negara Islam semata-mata di dalam keadaan pihak musuh (yang terdiri daripada orang Islam sendiri dan ejen luar) yang sentiasa sahaja memutar belit fakta dan menyebabkan bukan setakat orang bukan Islam malah orang Islam sendiri semakin tak faham dan keliru.

Sebab itulah saya selalu menyatakan bahawa jangan terlalu ditekankan sangat kepada nama semata-mata. Sebagai contoh - semasa berada di kampus dulu apabila dibuat program yang namanya berbunyi sedikit keagamaan, berapa kerat sangatlah mahasiswa yang berminat untuk datang mendengar, tetapi apabila nama tersebut diubah kepada nama yang lebih komersil walaupun kandungan adalah 'sebiji' sama, ramai pula yang datang. Tentu anda fahamkan?

Letaklah nama 'Malaysia Madani' ataupun 'Malaysia Moden' sekalipun, ia mungkin adalah jauh lebih baik asalkan pengisian didalamnya adalah hukum-hukum Islam dan yang lebih penting adalah dengan nama ini, orang bukan Islam pun kurang mengalami 'fobia' dan memudahkan PAS untuk mendapat sokongan malah golongan bukan Islam sekalipun.

Bukankah Karpal Singh pernah menyatakan 'langkah mayat saya dulu' sebelum penubuhan sebuah negara Islam? Bagaimanakah PAS boleh bersatu dengan pembangkang lain sekiranya sedikit 'adjustment' tidak dilakukan (tanpa mengorbankan prinsip perjuangan?).

Apa yang perlu pada masa ini, penekanan wajarlah dilakukan terhadap memperjuangkan isu yang boleh dikongsi secara bersama oleh pemimpin pembangkang yang lain seperti isu kualiti air yang kotor, isu setinggan, pencemaran alam sekitar, kemiskinan yang menimbulkan pelbagai masalah sosial dan sebagainya.

Buktikan terlebih dahulu kita boleh dan berupaya untuk memperjuangkan isu-isu yang sebegini (dan mendapat pula perhatian pihak berkuasa), barulah nanti apabila kita mengaitkan dengan negara yang bakal kita bina nanti, orang akan menyedari bahawa betapa indahnya 'bentuk negara' yang ingin kita bawa di mana semua kaum dan bangsa adalah dijamin keselamatan dan keamanannya selama ia bernaung dibawah payung Islam.

Di sinilah orang akan nampak bahawa betapa indahnya Islam itu sendiri secara langsung.

Segalanya yang dilakukan pada zaman sekarang memerlukan bukti dan 'tidak lepas' setakat bercakap sahaja. Kita katakan bahawa Islam itu adalah indah, namun adakah kita pernah tunjukkan yang ia adalah benar-benar indah?.

Secara spesifiknya adakah PAS pernah membuktikannya? Kita katakan bahawa Islam itu adalah suatu cara hidup, namun adakah keseluruhan ahli dan pimpinan PAS pernah membuktikannya? Tepuk dada tanya selera.

Kelima, kita jadikan PAS sebagai sebuah parti yang orang menyokongnya bukanlah kerana isu semata-mata. Kita adalah parti yang memperjuangkan Islam dan Islam bukanlah suatu 'isu'.

Apa yang kita mahukan ialah mereka menyokong PAS kerana mereka faham tentang dasar-dasar yang dibawa oleh PAS - adalah selari dengan apa yang dikehendaki oleh Islam.

Kita nak bila mereka faham tentang Islam, maka tidak ada parti yang lebih layak untuk diberikan sokongan melainkan parti PAS.

Tetapi dalam pada itu, kita juga perlu memahami bahawa parti hanyalah sebagai alat untuk mendapat kekuasaan sahaja di dalam keadaan negara kita yang mengamalkan demokrasi yang mana untuk mendapatkan kekuasaan perlulah melalui pilihan raya yang disertai oleh parti-parti yang berdaftar.

Ini yang perlu difahami dan bukannya menganggap politik adalah segala-galanya melebihi daripada Islam sendiri.

Jadi dalam keadaan parti yang dijadikan alat yang ditubuh dan digerakkan oleh manusia, pastilah mempunyai kelemahannya yang tersendiri.

Inilah perkara yang amat penting yang perlu difahami oleh semua pihak. Sesetengah orang melihat bahawa - apabila berada di dalam sebuah parti yang dasarnya adalah Islam yang mengikut segala panduan al-Quran dan As-sunah, maka semuanya berada di dalam keadaan yang sempurna - daripada ahli-ahli bawahan sehinggalah kepada pimpinan tertinggi.

'Perfect' dari segi akhlak, sikap, tingkah laku dan serba serbi yang berkaitan kehidupan ini.

Sebab itulah jangan terkejut sekiranya saya menyatakan pernah berlaku satu pasangan suami isteri (kedua-duanya adalah jurutera) yang pada asalnya adalah penyokong kuat PAS - yang secara sukarela pula cukup cemerlang membantu pilihan raya kecil tidak lama dahulu bertukar menjadi penyokong Umno apabila tidak dapat menerima sikap dan tindak-tanduk ahli-ahli PAS yang baginya adalah 'tidak munasabah' dan tidak menggambarkan etika ahli yang yang mendakwa memperjuangkan Islam.

Dalam hal ini, saya suka mengambil jalan tengah. Mungkin juga dalam hal ini, pasangan tersebut telah melakukan 'kesilapan' dengan menganggap bahawa tingkah laku sebahagian kecil ahli parti sebagai 'menggambarkan bagaimanakah parti tersebut' dan dalam hal ini juga, penyokong-penyokong PAS juga adalah silap kerana tidak mampu menonjolkan akhlak yang boleh menggambarkan bahawa 'parti kita adalah parti yang semememangnya layak untuk mendukung Islam'.

Pimpinan PAS juga telah melakukan kesilapan kerana 'kurang mampu' mengawal tingkah laku dan perangai ahli (melalui pentarbiyahan) sehingga menampakkah seolah-olah parti adalah 'cacat' dan ada sesuatu yang tidak kena.

Analogi guru besar dan tukang kebun boleh digunakan bagi menggambarkan perkara ini. Kita tidak boleh memarahi tukang kebun yang tidak melakukan kerjanya seperti membuang sampah, membersihkan longkang dan sebagainya, sebaliknya dalam hal ini guru besarlah yang bertanggungjawab sepenuhnya kerana lemah dalam memberikan arahan dan kurang mampu mengawal anak buahnya untuk melakukan kerja dengan baik.

Keenam, kebanyakkan orang PAS masih terperangkap dengan kepercayaan lama bahawa ulama (yang menjadi pimpinan utama) langsung tidak boleh di kritik.

Kita mahukan demokrasi wujud, tetapi di dalam organisasi sendiri, demokrasi ini masih tidak dapat dan 'takut' digunakan secara maksimum. Inilah yang dikatakan bagaimana 'memukul ular yang membelit al-Quran'.

Suatu pukulan untuk 'menyelamatkan al-Quran' yang pada masa yang sama boleh 'dilihat memukul' al-Quran itu sendiri.

Kita perlu berani mengkritik ulama kerana golongan inipun mempunyai kelemahan sebagai manusia biasa sama ada dari segi pengurusan, pentadbiran, komunikasi dan sebagainya.

Sekarang, apabila PAS kalah teruk dalam pilihan raya yang lalu barulah ada pihak yang berani bangkit mengkritik secara terbuka - seumpama melepas segala geram yang selama ini terbuku di dalam hati sehingga (dalam beberapa muktamar yang lalu) menyifatkan golongan pimpinan yang kebanyakannya terdiri daripada ulama sebagai 'perlu mendapatkan rawatan psikiatri' malah ada juga yang mendakwa Dewan Ulama (salah sebuah badan yang paling dihormati dalam PAS) sebagai 'sudah menjadi bisu' dan 'kurang berfungsi'.

Ini adalah luahan yang cukup serius - yang pada saya sekiranya landasan kritikan dibina sejak awal, tidaklah akan sampai ketahap yang sebegini rupa.

Inilah antara kelemahan apabila ulama memerintah. Saya penuh yakin sekiranya golongan profesional yang menjadi tunjang pemerintahan (sambil dibantu golongan ulama), perkara ini tidak akan berlaku kerana golongan ini bukanlah berada dalam 'golongan yang tidak boleh dikritik'.

Segala kemarahan tidak perlu dikumpul dan hanya dilepaskan pada satu-satu waktu yang tertentu sahaja.

Ketujuh, orang bukan Islam tidak nampak bagaimanakah parti pembangkang seperti PAS boleh berperanan untuk mereka. Apa yang mereka nampak adalah, PAS ingin menubuhkan sebuah negara Islam yang dalamnya juga ingin dilaksanakan hukum-hukum Islam.

Jadi, apakah 'bahagian' untuk mereka? Apakah yang PAS mampu perjuangkan untuk mereka? Kita kena akui bahawa pada zaman sekarang, orang bukan Islam berada dalam keadaan yang lebih baik daripada orang Islam, sama ada dari segi ekonominya, sosialnya, politiknya dan sebagainya.

Jadi apa pentingnya PAS kepada mereka? Segala kesenangan, kemewahan dan keselesaan mereka sudah dapati ketika pemerintahan Barisan Nasional dan Umno.

Jadi, PAS perlu menyakinkan mereka bahawa mereka akan dapati keadaan akan jauh lebih baik samada dari segi sosial, ekonomi dan politik berbanding keadaan sekarang sekiranya PAS memerintah.

Bukannya tidak ada orang Cina yang susah. Bukannya tidak ada orang India yang susah. Bukannya tidak ada kaum-kaum lain yang menderita dan susah di tanah air sendiri.

Bagaimanakah untuk melakukannya? Terpulanglah kepada strategi PAS sendiri. Salah satu caranya adalah perlu 'sanggup' bersikap profesional dengan menyokong dasar-dasar kerajaan yang dilihat dapat membantu rakyat yang dengan cara inilah orang melihat pembangkang boleh 'melakukan sesuatu bersama kerajaan' dengan terlebih dahulu menjadi pembantu dan pada masa yang sama menjadi pembangkang yang tegas terhadap dasar-dasar yang dilihat tidak dapat menolong rakyat.

Secara jujur sekarang, saya ingin meyatakan bahawa PAS zaman Abdullah Ahmad Badawi sebenarnya jauh lebih susah untuk 'survive' berbanding zaman Mahathir Mohamad dulu.

Kalau zaman Mahathir, PAS kelihatan 'baik dan sesuai untuk menubuhkan kerajaan' kerana ketika itu pemerintahan Mahathir yang mendukung Umno sudah banyak melakukan penyelewengan, rasuah, kronisme, nepotisme dan sebagainya.

Sikap Mahathir sendiri yang kelihatan terlalu 'berkonfrantasi' dengan parti pembangkang menyebabkan apabila orang melihat Umno sudah tidak sesuai lagi untuk menjadi tunjang pemerintahan negara, maka tidak ada lagi parti yang lebih sesuai melainkan PAS.

Inilah yang perlu difahami secara jujur. Bukannya sangat PAS mendapat sokongan kerana dasarnya, perjuangannya, matlamatnya mahupun objektifnya.

Kita perlu bezakan orang yang menyokong PAS adalah kerana isu, dasar, kerana 'tak suka dan benci' kepada Umno ataupun kerana kecewa gagal mendapat sesuatu didalam parti Umno.

Mengapa saya katakan PAS susah hidup pada zaman Abdullah? Inilah kesilapan PAS. PAS terikut-ikut dengan cara yang dimainkan Mahathir.

Cara konfrontasi yang dimainkan oleh Mahathir, PAS cuba juga lakukan terhadap orang-orang Umno dan kerajaan BN (bukankah dalam hal ini, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz menyatakan bahawa kerajaan BN dan orang-orang Umno perlu dilayan sebagaimana 'orang sakit'). Sekarang siapakah kelihatan lebih terbuka?

Abdullah telah menjemput Tun Salleh Abas yang ketika itu menjadi exco kerajaan negeri Terengganu untuk menganggotai barisan ahli dalam Suruhanjaya Penambahbaikan Polis Diraja, Abdullah telah menjemput wakil DAP dan PAS untuk menganggotai ahli jawatankuasa pemandu kewangan Parlimen (PAC), malah parti pembangkang diberi ruang yang lebih luas di bawah pemerintahannya sehingga lebih kerap kelihatan di ruang-ruang TV, majalah dan surat khabar.

Apabila ini berlaku, kelihatannya seolah-olah Abdullah mengambil berat tentang apa yang diperkatakan oleh parti pembangkang sehingga diberikan ruang untuk bercakap dan memberikan pandangan.

Seolah-olah kelihatan apa yang diperjuangkan oleh parti pembangkang akan dilaksanakan oleh parti pemerintah. Apabila Abdullah mengambil kesempatan yang begini secara tidak langsung parti pembangkang akan menjadi 'counter check' secara rasmi terhadap apa-apa yang dilaksanakan oleh kerajaan.

Akhirnya manfaat ini akan dapat dinikmati oleh kerajaan. Jadi, siapakah yang akhirnya akan kelihatan lebih baik, terbuka dan akan mendapat 'ong'(untung)?

Dalam hal ini tidak keterlaluan saya katakan bahawa Abdullah telah berjaya 'menggunakan' parti pembangkang untuk kepentingan partinya, masa depannya dan kelihatan Abdullah pada pandangan ramai bahawa dia adalah seorang 'Perdana Menteri untuk semua termasuk parti pembangkang'.

Sedangkan 'imej' parti pembangkang dilihat sebaliknya - sentiasa sahaja membangkang apa sahaja yang kerajaan lakukan. Rasanya daripada keseluruhan umur PAS itu sendiri, 80 peratus dihabiskan untuk membangkang apa yang BN dan Umno lakukan tanpa mengemukakan apakah langkah yang perlu dilakukan untuk memperbetulkan keadaan ke arah masyarakat yang lebih baik.

Abdullah juga dilihat pandai bermain 'tarik tali' dengan rakyat. Pada suatu tahap, Abdullah dilihat teruk, tidak peka dan prihatin hak-hak rakyat, tidak cekap memerintah, tidak tahu apa yang rakyat inginkan, tidak memahami isi hati rakyat dan bla bla bla.

Dalam satu kajian baru-baru ini - oleh Merdeka Centre - iaitu sebuah NGO pemikir tempatan, mendapati kerajaan yang diketuai Abdullah pada hari ini hanyalah mendapat sokongan lebih kurang 30 peratus lebih sahaja.

Ini adalah suatu keadaan yang cukup genting bagi Abdullah dan pentadbirannya. Namun, jangan lupa Abdullah mempunyai banyak jalan untuk meraih kembali sokongan terhadapnya.Abdullah ada seluruh media sama ada media massa, elektronik dan cetak.

Selain itu, bukankah Abdullah telah memanfaatkan secara maksimum Belanjawan 2008 yang baru sahaja dibentangkan?

Malah saya berasa cukup yakin, dalam mood rakyat sekarang yang masih cukup gembira dengan belanjawan yang baru saja berlalu, sokongan rakyat pasti melebihi 90 peratus. Bakinya lagi adalah peratus untuk pimpinan dan ahli pembangkang yang 'tegar' dan 'tak makan saman'.

Inilah 'permainannya'. Abdullah boleh menaikkan harga petrol, tetapi kemarahan rakyat akan sejuk dengan cepat apabila dia 'menggantikan' dengan pemansuhan yuran sekolah dan peperiksaan yang menjadikan pendidikan adalah percuma sepenuhnya.

Bukankah permainan ini tarik tali namanya? Abdullah tarik kuat-kuat sehingga hampir tegang dan lepas sikit-sikit. Tarik dan lepas lagi. Tarik, lepas lagi dan pasti mood rakyat akan merasa cukup gembira ketika tali sedikit dilepaskan.

Dan salah satu masanya 'tali dilepaskan' adalah ketika belanjawan dibentangkan. Perlepasan tali ini akan berterusan sehinggalah pilihan raya akan datang.

Sebaik pilihan raya berlalu, barulah tali akan 'ditarik' semula, malah lebih kuat dari yang sebelumnya. Dan proses ini akan berterusan sampailah tidak ada sesiapa pun yang tahu bila tempohnya akan berakhir.

Tiada ulasan: