KLIK JOM FOLO DI SINI

Isnin, Mac 14, 2011

Aset anak Taib lebih RM1 bilion terbongkar: Isteri anak Taib Mahmud tuntut harta sepencarian RM400 juta



Ketika menamatkan zaman bujangnya, Abu Bekir Abdul Taib telah memilih seorang gadis sebagai isterinya yang berkelulusan MBA dalam bidang kewangan yang boleh kita anggap paling ideal baginya. Keluarga Bekir juga telah meletakkan pengantin perempuan itu untuk menggotai lembaga pengarah syarikat CMS. 

Namun, ini bermakna Datin Sri Shahnaz Majid, yang kini menyaman Bekir untuk menuntut perceraian, tetap kelihatan layak untuk membuat anggaran ke atas nilai anak Taib Mahmud itu – dan isterinya itu kini menuntut RM400 juta!

Menurut peguam yang pakar dalam kes-kes perceraian sebagai mana yang telah ditanya oleh Sarawak Report, si isteri layak menuntut 30 peratus dari kekayaan sepencarian, yang membuat Abu Bekir yang berusia 48 tahun itu seorang jutawan!

Pendedahan seperti ini tidak seharusnya dilakukan memandangkan keluarga Taib Mahmud baharu saja meuar-uarkan berita untuk meletakkan Bekir bertanding di Sadong Jaya, sebuah kerusi Dun yang mereka anggap amat selamat.

Taib dikatakan bercadang untuk meletakkan penggantinya, Bekir di kawasan itu. Malah, Perdana Menteri Najib Razak juga diketahui akan melawat kawasan tersebut pada 19 Mac ini.  Namun, kini para pengundi perlu mengetahui dengan lebih lanjut maklumat-maklumat tambahan bakal calon wakil rakyat mereka itu!

Sikap yang buruk?

Shahnaz, saudara kepada penyanyi terkenal jazz Sheila Majid, dan disukai ramai berkata, Abu Bekir telah mendatangkan kecederaan fizikal dan mental terhadapnya.

Menurut beberapa laporan, Shahnaz telah mendakwa suaminya itu pernah menumbuk kepala, muka dan matanya; menerajang rusuknya, dan mencekiknya.

Dia juga mendakwa dirinya pernah dihamburkan dengan kata-kata kesat dan jijik. Dakwaan ke atas Abu Bekir itu tidak jauh berbeza dengan dakwaan seorang teman wanita Sulaiman Abdul Rahman Taib, adik kepada Abu Bekir, ketika di sebuah bar di KL beberapa ketika dahulu.

Pasangan Bekir dan Shahnaz, berkahwin pada tahun 1992 dan kini mempunyai seorang anak lelaki berusia 17 tahun, telah tidak lagi berhubungan sejak 2001.

Shahnaz mendakwa, sejak 1999, suaminya jarang pulang ke rumah dan enggan mendengar nasihatnya, sukar dihubungi dan diketahuinya sering aktif berinteraksi dengan perempuan-perempuan lain.

Sebaik saja Bekir berkahwin kali kedua dengan wanita muda berambut perang berketurunan Russia, dia terus mengabaikan Shahnaz dan anak mereka.

Aset-aset Abu Bekir

Namun yang menarik perhatian umum adalah aset-aset milik Abu Bekir dan bagai mana dia memperolehi segala kekayaan yang akan melayakkannya untuk mewakili kawasan berkenaan.

Shahnaz mengatakan Bekir memilik beberapa buah rumah mewah dan kawasan tanah beribu-ribu hektar, yang tidak sedikitpun menjadi kejutan kepada mana-mana pembaca Sarawak Report.

Menurut Shahnaz lagi, Bekir memiliki tujuh buah kereta mewah termasuk yang berjenama Lamborghini, Ferrari, Bentley dan Mesarati.

Menurut isteri pertamanya itu lagi, harta-harta milik bersama mereka adalah termasuk saham-saham dalam 15 buah syarikat yang berlainan, termasuk Cahaya Mata Sarawak dan Sarawak Cable Bhd dan juga simpanan-simpanan mereka dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (EPF) dan dalam unit-unit Amanah Saham Bumiputera.

Sarawak Report telah menjalankan penilaian ke atas harta-harta yang dimaksudkan oleh Shahnaz itu.

Syarikat CMS

Abu Bekir merupakan Pengarah utama dan juga pemegang utama ke atas saham-saham dalam CMS bersama-sama saudaranya, Sulaiman Taib. CMS seharusnya sebuah syarikat awam yang mempunyai aset-aset yang diperolehi dari bumi Sarawak menerusi keputusan yang dibuat oleh Ketua Menteri. Namun, sebahagian besar saham-saham CMS dipegang oleh ahli-ahli keluarga Taib Mahmud.

Laporan Tahunan 2009 CMS yang merupakan laporan yang terkini yang ada pada kami masih mendaftarkan arwah isteri Ketua Menteri, Laila, sebagai pemegang utama saham-saham di situ (walaupun kini kita percaya bahawa saham-saham arwah telah dibahagikan antara kedua-dua anak lelakinya itu).

Bagaimana arwah isteri Taib, yang bukannya dari golongan peniaga dan juga bukan pencari nafkah keluarganya, dapat mengumpulkan harta yang sebegitu banyak dan tidak pula pernah mengisytiharkannya kepada umum ataupun kepada pemegang-pemegang saham yang lain dalam CMS!

Abu Bekir dan saudaranya, Sulaiman, merupakan pemegang utama seterusnya dan kesemua empat orang anak Taib mengawal Majaharta, yang disenaraikan sebagai pemegang saham terbesar! 

Setiap saham kini bernilai lebih 3 ringgit, dan mana-mana wanita yang berkelulusan MBA dalam bidang kewangan akan dengan mudah membuat perkiraan bahawa jumlah saham-saham adalah secara kasarnya RM150 juta. Ketua Menteri gemar menyalurkan banyak kontrak awam menerusi CMS, untuk mempastikan saham-saham itu berada pada harga yang memuaskan. 

Kontrak yang berprofil tinggi 

Salah sebuah kontrak yang berprofil tinggi dan mewah yang telah diberikannya kepada ahli-ahli keluarganya adalah Borneo Convention Centre Kuching (BCCK) yang baru siap dibina dan telah dijadikan tempat perhimpunan politik BN pada hujung minggu lalu.

Dasar ‘kemajuan dan pembangunan’ yang telah dicanai oleh Taib telah sebenarnya secara langsung menguntungkan CMS. Projek-projek besar yang lain pula, seperti rancangan SCORE, merupakan ‘lembu susu’ bagi keluarganya!

Syarikat Titanium Management milik Abu Bekir telah menerima bahagian tanah yang amat luas dari negeri Sarawak beberapa tahun yang lalu, kesemuanya djelaskan kepada kerajaan negeri secara misteri 'payment in kind' (i.e. dalam sebarang jumlah, atau bentuk bayaran)!

Pengiraan yang dibuat oleh Sarawak Report ke atas semua tanah yang diterima oleh syarikat Abu Bekir berjumlah sekitar 70,000 hektar, sama dengan keluasan pulau Singapura, terima kasih kepada keputusan ayahanda Taib yang juga seorang menteri yang mengawal sumber-sumber alam negeri ini.

Setelah tercetusnya persengketaan menerusi mahkamah-mahkamah, maka diketahui umum bahawa tanah-tanah yang diterima Bekir adalah tanah hak orang lain! 

Cubaan Ketua Menteri untuk meminda perundangan mengenai tanah NCR telah diperintahkan oleh mahkamah sebagai tidak berteras dan wajar.

Hanya pada minggu lalu syarikat Polar Horizon milik Abu Bekir telah mengeluarkan notis-notis pengusiran ke atas beberapa orang Iban yang pemilik secara sah ke atas tanah NCR, terpaksa berundur setelah peguam KeADILan, See Chee Howe mengheret syarikat tersebut ke mahkamah dan kes itu juga telah disiarkan menerusi Radio Free Sarawak dan juga di mana-mana.

Orang-orang Abu Bekir telah secara lisan memberitau orang-orang kampung bahawa pengusiran itu tidak diteruskan, walaupun tiada sebarang arahan secara bertulis telah diterima.

Dengan bertambahnya bilangan persengketaan tanah, mungkin Datin Shahnaz perlu menyelaraskan semula perkiraannya ke atas nilai-nilai tanah-tanah yang dituntutnya dari suaminya itu dalam mahkamah nanti!

Harta-harta di luar negara!

Mahmud Abu Bekir Taib adalah salah seorang ahli lembaga Pengarah dan peneraju syarikat Sakto Corporation di Kanada, yang kini memilik harta bernilai berjuta-juta USD. Dia telah menubuhkan syarikat tersebut dengan gandingan saudaranya Jamilah Taib dan bapa-saudara mereka, Onn Mahmud, semasa dia masih sebagai penuntut kolej berusia 20 tahun lagi! 

Pada tahun pertama operasinya, syarikat berkenaan telah melabur sebanyak $7 juta untuk membeli 400 buat unit kediaman di Ottawa, di Kanada.

Kini ia memiliki ruang-ruang pejabat, kedai dan kediaman serba moden yang mencecah nilai ratusan ribu dollar. Kemudian, Bekir dilantik sebagai salah seorang Pengarah dan pemegang utama saham dalam syarikat Sakti International yang ditubuhkan di US dalam tahun 1987. 

Bekir bertindak selaku presiden dalam syarikat itu sehingga ianya diserahkan kepada adiknya, Sulaiman, yang pada ketika itu sedang menuntut di sebuah universiti di San Francisco. Harta dalam Sakti International dan syarikat-syarikat yang berkaitan di rantau itu bernilai berjuta-juta dollar juga. 

Seperti yang telah didedahkan oleh Sarawak Report sebelum ini, pegangan secara rahsia ke atas saham-saham itu bermaksud separuh dari saham yang dipegangnya dalam Sakti adalah sebenarnya dipegang bagi pihak bapanya Abdul Taib Mahmud!

Abu Bekir telah sebenarnya diletakkan sebagai saudagar utama dan penjana pendapatan sejak dia berusia 20 tahun lagi kerana kononnya bapanya dilarang oleh undang-undang untuk memperoleh kekayaan dalam apa jua cara sekali pun. Kononnya!

Namun, Taib belum pernah memberikan penjelasan mengapa saham-saham yang besar yang dipegang oleh anak-anak dan saudara-saudaranyanya bagi pihak dirinya itu boleh mencecah sehingga 50 peratus dari keseluruhannya!

Sarawak Cable

Syarikat ini, yang telah dikorporatkan sekitar 1990an, telah lama tidak aktif sehinggalah pada tahun 2008 apabila ianya dilihat hidup semula dengan penuh tenaga setelah mengambil-alih Universal Cable (Sarawak) Sdn Bhd, yang membuat kabel-kabel elektrik.

Di Sarawak Cable Abu Bekir Taib merupakan Pengerusi dan memiliki 36 pertus saham, manakala sepupu bapanya, Hamid Spawi, memiliki 20 peratus. 

Harga saham yang terkini, yang diniagakan pada bulan November lalu, bernilai RM1.29. Maka kami boleh anggarkan saham 43 juta dalam pegangan Abu Bekir bernilai sekitar RM55 juta. Apa-apa seharusnya berjalan lancar bagi syarikat itu memandangkan negeri Sarawak kini merupakan pelabur terbesar sebuah projek bersama mereka. 

Pada bulan November 2010 mereka diberikan projek mengeluarkan kabel elektrik bertransmisi tinggi yang bernilai RM98.68 juta oleh Sarawak Energy Bhd, sebagai usahasama mereka dengan Sinohydro!

Sudah pasti Abu Bekir tidak mempunyai sebarang masalah memujuk para pengundinya bahawa dia adalah seorang yang sangat kaya dan berpengaruh, suatu langkah yang sering digunakan oleh ahli-ahli politik BN untuk meraih sokongan.  Bekir mungkin akan mengikut jejak langkah bapanya yang gemar menghulurkan empat-lima ratus ringgit untuk membeli undi mereka.

Tetapi para pengundi haruslah berfikir sedalam-dalamnya dari manakah Abu Bekir mendapat wangnya dan sama ada hasil dari tanah-tanah NCR rakyat dan harta-harta negeri.  Jika ya, maka para pengundi harus mempertimbangkan sama ada mereka mengundi dengan betul untuk mengembalikan  kesemua aset-aset rakyat itu! 

Sumber: Rencana ini dipetik daripada http://www.sarawakreport.org.

45 ulasan:

cahaya minda berkata...

gambar tsunami jepun

www.mindaharian.blogspot.com

MonkeyShooter berkata...

Tuan yang dikasihi. Pendedahan tuan ini walaupun tepat butirannya, bagi rakyat Sarawak lambang Dacing juga yang mereka nampak. Ini disebabkan lambang tersebut telah diwarnakan dengan jutaan wang hasil rakyat Sarawak dan telah sebati di jiwa mereka seperti sebatinya lambang tersebut kepada pihak SPR dan tali barut mereka yang amat cintakan imbuhan dunia dan terlalu rindukan neraka jahanam.

Tanpa Nama berkata...

SADONG JAYA....RM500.00 seorang x 10,000 pengundi = RM 5 JUTA...ciput ajer!!itu pun kalau bagi semua kalau just nak majority menang je lagi sikit RMnya...bilalah rakyak sarawak nak sedar ye!!!ITULAH KUASA ORANG BERUANG.

Tanpa Nama berkata...

Ini baru kisah kekayaan Taib Mahmud diSarawak.Yang diSemenanjung ni,Mantan-mantan PM dan menteri-menteri tak tau kita berapa punya kaya dah.

Tanpa Nama berkata...

It's remarkable to pay a visit this site and reading the views of all colleagues regarding this post, while I am also eager of getting familiarity.

my blog post; dog undercoat

Tanpa Nama berkata...

If you would like to take much from this article then you have to apply such methods to your won blog.


Here is my blog ... http://www.facebook.com/tom.bings.7

Tanpa Nama berkata...

Hi! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!

Review my web page garbage disposal

Tanpa Nama berkata...

I am truly thankful to the holder of this site who has shared this impressive article
at at this time.

My website :: stability ball

Tanpa Nama berkata...

What's up mates, its impressive article regarding teachingand completely defined, keep it up all the time.

My web page :: owning a hungarian hound

Tanpa Nama berkata...

Greetings I am so thrilled I found your blog, I really
found you by accident, while I was researching on Aol for something
else, Anyhow I am here now and would just like to say
thank you for a incredible post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have
time I will be back to read a great deal more, Please do keep up
the excellent jo.

My page breakfast 63017

Tanpa Nama berkata...

Normally I do not learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to try and do it!
Your writing style has been surprised me.
Thanks, very great article.

My webpage ... exercises for vertical

Tanpa Nama berkata...

I think the admin of this web site is genuinely working hard in favor
of his site, because here every material is quality based stuff.


My web site http://www.Sprawlmusic.com/ejm_site/ejmnuke/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=FlorineXc

Tanpa Nama berkata...

I really like it when folks get together and share ideas.
Great site, continue the good work!

My web page ... mazda rx 7 for sale

Tanpa Nama berkata...

I loved as much as you will receive carried out right here.
The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.

nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following.
unwell unquestionably come further formerly again
since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.


Feel free to visit my web site - fantasy baseball draft

Tanpa Nama berkata...

Remarkable things here. I'm very happy to see your article. Thank you a lot and I'm having a look forward to touch you.

Will you kindly drop me a mail?

Also visit my site verticaljump.einfohound.com

Tanpa Nama berkata...

Today, I went to the beachfront with my kids. I found
a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
"You can hear the ocean if you put this to your ear."
She placed the shell to her ear and screamed.
There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!


my site ... stop snoring spray

Tanpa Nama berkata...

I hardly comment, but I looked through some remarks
on "Aset anak Taib lebih RM1 bilion terbongkar: Isteri anak Taib Mahmud tuntut harta sepencarian RM400 juta".
I do have a few questions for you if it's allright. Could it be only me or do some of these responses look like they are coming from brain dead individuals? :-P And, if you are posting on other social sites, I would like to keep up with everything new you have to post. Could you post a list of every one of your public pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

my web-site: www.trinicenter.com

Tanpa Nama berkata...

Great post. I used to be checking constantly this weblog and
I am inspired! Very useful info particularly the
final phase :) I maintain such information a lot. I was looking for this particular information for a very lengthy time.
Thank you and best of luck.

Here is my web site: workouts For Vertical

Tanpa Nama berkata...

Fantastic post however I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Many thanks!

My webpage; workouts to improve vertical

Tanpa Nama berkata...

Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no
backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

Also visit my blog post ... http://Www.Pcbroke.com/

Tanpa Nama berkata...

Someone essentially assist to make seriously articles I
would state. This is the first time I frequented your web page and
to this point? I surprised with the research you made to create this particular post amazing.
Magnificent process!

Also visit my blog: workouts to increase vertical

Tanpa Nama berkata...

Thank you, I've recently been searching for info approximately this subject for a long time and yours is the best I've discovered so far.
But, what in regards to the conclusion? Are you sure in regards to the source?


My website: planet fitness gb

Tanpa Nama berkata...

Howdy! I could have sworn I've been to this web site before but after browsing through a few of the articles I realized it's new to me.
Nonetheless, I'm definitely happy I found it and I'll be bookmarking it and checking back regularly!


Check out my blog :: acoustic guitar chords for beginners

Tanpa Nama berkata...

I always emailed this web site post page to all my contacts, since
if like to read it next my contacts will too.

Also visit my homepage :: charleston 5 news

Tanpa Nama berkata...

Does your website have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to send you an e-mail.

I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

my web blog: alternative energies

Tanpa Nama berkata...

Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this
article and the rest of the website is also really good.

My web-site ... workouts for vertical

Tanpa Nama berkata...

certainly like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts.
Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the truth nevertheless I'll certainly come back again.

Here is my site - workouts for vertical

Tanpa Nama berkata...

When someone writes an piece of writing he/she maintains the image
of a user in his/her brain that how a user can know it. So that's why this piece of writing is outstdanding. Thanks!

Here is my site - vertical leap exercises

Tanpa Nama berkata...

Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site,
how could i subscribe for a blog website? The account helped me
a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright
clear idea

My site ... www.niwawriters.net

Tanpa Nama berkata...

hi!,I like your writing so so much! proportion we communicate extra approximately your article on
AOL? I require a specialist in this area to solve my problem.
May be that's you! Having a look ahead to peer you.

Feel free to surf to my webpage: alternative energy source

Tanpa Nama berkata...

My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.

I have always disliked the idea because of the
expenses. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on
various websites for about a year and am worried
about switching to another platform. I have heard excellent things about
blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
Any help would be really appreciated!

Feel free to surf to my homepage: after the school|

Tanpa Nama berkata...

This is my first time go to see at here and i am genuinely impressed
to read everthing at alone place.

my web page - website

Tanpa Nama berkata...

Your means of describing all in this paragraph is actually pleasant, every one be capable
of effortlessly know it, Thanks a lot.

My web blog: after school care program|

Tanpa Nama berkata...

Simply want to say your article is as astonishing.
The clarity to your submit is just spectacular and that i could suppose you
are a professional in this subject. Fine along with your permission allow me
to clutch your RSS feed to stay updated with coming near
near post. Thank you a million and please keep up the
gratifying work.

Here is my webpage - skiing holiday

Tanpa Nama berkata...

It's impressive that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our argument made at this time.

Also visit my page :: ski Vacation

Tanpa Nama berkata...

Do you have any video of that? I'd want to find out some additional information.

my blog: promotional pens

Tanpa Nama berkata...

What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable experience concerning unexpected feelings.


Feel free to surf to my web blog; free web advertising

Tanpa Nama berkata...

I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently.

I am quite sure I will learn a lot of new stuff right here!
Good luck for the next!

Also visit my web site: ski resorts

Tanpa Nama berkata...

This design is steller! You definitely know how to keep a reader entertained.
Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost.
..HaHa!) Great job. I really loved what you had to say,
and more than that, how you presented it. Too cool!


Also visit my weblog - after school care|

Tanpa Nama berkata...

Appreciate this post. Will try it out.

My page: after school club|

Tanpa Nama berkata...

Good post but I was wanting to know if you could write a litte more
on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more. Bless you!

Check out my homepage; school after|

Tanpa Nama berkata...

Please let me know if you're looking for a article author for your site. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really like to write some material for your blog in
exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested.
Thank you!

Feel free to visit my page :: alternative energies

Tanpa Nama berkata...

Everything is very open with a clear clarification
of the issues. It was definitely informative.
Your site is useful. Many thanks for sharing!


Here is my web-site: ki vacation

Tanpa Nama berkata...

Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post and the rest of the website is very good.


Check out my web site; www.bettingsites10.com

Tanpa Nama berkata...

Greate pοst. Kеep ροѕting
ѕuch κіnd of info on уour page.

Im rеally іmpresѕed by іt.


Hi there, You've performed a great job. I'll ԁеfіnitely digg
it and in my vieω ѕuggest to my frienԁѕ.
I am confiԁent thеy ωill be benefited from this ωebѕite.


Vіѕit my blog post Resort Loω cost (Hοtels_Disсount) in Twitter ()