KLIK JOM FOLO DI SINI

Sabtu, Oktober 06, 2012

Bolehlah panggil Ali Rustam "Jayalalithaa Malaysia" macam Ketua Menteri Tamil Nadhu


Ketua Menteri Melaka, Dato' Seri Mohd Ali Rustam mungkin akan digelar "Jayalalithaa Malaysia" kerana kenduri kahwin anaknya yang serba hebat dan mewah, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu. "Di negeri Tamil Nadu di India, ada bekas bintang filem, iaitu Jayalalithaa, pernah jadi Ketua Menteri negeri itu. Dia paling terkenal dengan cerita majlis perkahwinan anak angkatnya yang dilapor telah dihadiri oleh 150,000 orang," katanya dipetik daripada Malaysiakini.

Mohd Ali pula kini menjadi tumpuan kritikan umum apabila kenduri kahwin anaknya, Mohd Ridhwan dengan Nur Azieha Mohd Ali dilapor melibatkan 130,000 jemputan. Jumlah kehadiran dalam kenduri tersebut direkodkan oleh Malaysia Book of Records sebagai jumlah tetamu paling ramai untuk majlis perkahwinan.

"Samalah seperti majlis kahwin anak angkat Jayalalithaa yang diiktiraf oleh Guinness World Records ketika itu sebagai jumlah jemputan paling ramai untuk majlis perkahwinan dan juga jamuan terbesar sempena majlis perkahwinan," kata Mohamad.

Jayalalithaa Jayaram mula menjadi Ketua Menteri Tamil Nadu pada tahun 1991. Pada tahun 1996 beliau tersingkir dari jawatannya apabila parti pimpinannya memenangi hanya empat dari 168 yang ditandingi. Kekalahan itu dikaitkan dengan tuduhan rasuah ke atasnya dan juga kritikan meluas terhadap majlis perkahwinan serba mewah anak angkatnya, V Sudhakaran.

Jayalalithaa bagaimana pun, terus menjadi Ketua Menteri Tamil Nadu pada tahun 1992 dan 2011. Dengan sinis, Mohamad bertanya adakah Setiausaha Mohd Ali, Dato' M S Mahadevan tidak mengingatkan Ketua Menteri Melaka itu tentang kisah Jayalalithaa?

Dalam kenyataannya kepada The Star Online, Mahadevan menyatakan, 500 orang "sukarelawan" yang bertugas di majlis tersebut "tidak dibayar satu sen sekalipun". Kenyataan Mahadevan itu selaras dengan pendedahan Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar di Dewan Rakyat tentang penglibatan jabatan dan agensi kerajaan dalam mengendalikan majlis perkahwinan anak sulung Mohd Ali pada 30 September itu.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

I havе been exploring for а little for any hіgh-qualitу articles or blog
poѕts on this sort of house . Exploring іn Yahoo І ultimately ѕtumbled uрon
this wеb site. Studying this informatiоn Ѕo і
am happy to eхpresѕ that I have an increԁiblу good uncannу fеelіng I found out just what I needed.
I such а lot definitelу will maκe сertаin to don?
t fail to remember thiѕ site and give it а look
on a contіnuing basis.
Here is my blog : blu cig