KLIK JOM FOLO DI SINI

Jumaat, Oktober 19, 2012

Paku terakhir buat keranda Suaram: Diganyang kerana seret skandal Scorpene ke Perancis


Suara Rakyat Malaysia (Suaram) menjadi mangsa licik mainan politik pemimpin Umno-BN ekoran keberanian NGO itu mendedahkan isu rasuah dalam pembelian kapal selam Scorpene yang melibatkan pemimpin tertinggi dalam negara. Pengarah Suaram, Cynthia Gabriel tekanan terhadap Suaram dengan skandal berkenaan kepada AHMAD LUTFI OTHMAN dan NYZA AYOB dalam wawancara ekslusif di Pejabat Editorial Harakah, 22 September lalu. Bahagian pertama daripada dua bahagian.

Apa di sebalik kontroversi melibatkan Suaram sekarang?

CYNTHIA GABRIEL: Kontroversi terbaru yang melibatkan Suaram bermula  hujang Julai lalu. Kami yakin kaitan isu rasuah dan Scorpene itu adalah perkara utama yang menyebabkan kerajaan Malaysia menggunakan agensi-agensi yang berlainan untuk cuba membuat siasatan ke atas Suaram dalam cara yang penuh... timingnya ada banyak koordinasi. Nampak macam Suaram diburu, diserang... semuanya pada masa yang sama. Kita banyak diberikan 'publisiti' dalam Buletin Utama TV3. Sebelum TV3 pick up on the issue, banyak website Umno, Umno punya cyber trooper telah menyerang individu dan pemimpin dalam Suaram.
Mereka cuba menunjukkan kita semua ini ada kaitan dengan parti politik. Timing dia penting sebab bila kita ada satu fund raising makan malam untuk isu Scorpene pada bulan Jun, kita telah pun memberitahu orang ramai bahawa kes itu suah pun diberikan priority di Perancis dan dinaikkan kepada mahkamah yang lebih tinggi. Dan dua hakim telah pun dilantik untuk menyiasat kes Scorpene dan rasuah yang mungkin melibatkan pegawai Perancis dan pegawai Malaysia yang terlibat dalam kontrak yang ditanda tangan pada masa itu. 

Mengapa blogger Umno ini bekerja keras untuk mengaitkan Suaram dengan pembangkang?

Selepas itu kita dapat blogger Umno yang sangat aktif yang cuba mengaitkan Suaram dengan KeADILan. Sebab dulu ada beberapa pemimpin Suaram yang meninggalkan aktiviti NGO dan memasuki parti politik. Main people adalah Tian Chua, Sivarasa dan Elizabeth Wong. Kua Kia Soong salah seorang Ahli Lembaga Pengarah Suaram. Dulu dia Ahli Parlimen Petaling Jaya di bawah DAP. Mereka mengaitkan Tian Chua, Sivarasa dan Elizabeth Wong untuk menggambarkan KeADILan ini ada kaitan secara langsung dengan Suaram dan ada pengaruh yang cukup besar daripada segi mempengaruhi agenda Suaram. Juga Dr Kua sebagai Ahli Parlimen daripada DAP sebelum ini. 

 Jadi, mereka cuba putar cerita seperti itu... 

Kemudian ada satu lagi laman web yang mengeluarkan "who are Suaram.com?". Dia beli ruang pengiklanan untuk pamerkan "who are Suaram?". Jadi dia letak main people of Suaram. Daripada dulu semasa Suaram bermula ketika Operasi Lalang, pemimpin-pemimpin yang dahulu sampai sekarang... Semua ini ada kaitan dengan agenda politik pembangkang. Ia hendak kaitkan pemimpin Suaram yang telah masuk politik dan pemimpin lama seperti saya yang bukan ahli politik tetapi memang dipengaruhi oleh agenda pembangkang. Mereka buat berlainan jenis, dengan menyatakan Suaram is a tool of opposition... alat bagi pembangkang. Saya rasa hanya PAS yang mereka tidak kaitkan dengan Suaram. Sebab mungkin kerana imej kita, bercakap bahasa Inggeris. Jadi mereka cuba kaitkan dengan KeADILan dan DAP. Itu yang pertama sekali. Kemudian TV3 cuba memanipulasikan isu. 

Maksudnya TV3 memainkan peranan utama memangsakan Suaram?

Kita tengok Buletin Utama TV3 selalu menyiarkan suspek-suspek yang biasa ditonjolkan iaitu pihak yang sudah meninggalkan KeADILan seperti  Zahrain Yassin, N. Gobalakrishnan, Ezam Mohd Noor dan Eng Lam Yong. Mereka diberi ruang dalam Buletin Utama untuk mempersoalkan kita punya ketelusan dalam membawa kes Scorpene di Mahkamah Perancis. Apakah agenda kita, siapa yang bagi sokongan kepada kita? Siapa pemimpin dalam Suaram? Dan ada satu kumpulan GMM. Saya rasa namanya Azimudin yang selalu keluar TV3. Sebenarnya saya ada berjumpa dengannya sebelum ini, semasa zaman reformasi. Kenal-kenal dan kemudian dia hilang. Dia yang minta supaya Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk siasat isu Suaram. Kenapa Suaram didaftarkan di bawah syarikat dan bukan di bawah akta persatuan?

Macam mana kontroversi ini menjadi lebih besar dan pihak kerajaan mula berminat...

Kontroversi itu menjadi lebih besar sebab SSM telah datang ke Pejabat Suaram. Sangat cepat, tiba-tiba saja. Selepas dua hari... SSM tiba di Pejabat Suaram. Dia nak serbu, nak cari dokumen dan nak tengok semua aktiviti yang berlaku di Suaram. Tetapi dia tidak mengikut prosedur, tidak membawa waran sebelum masuk ke premis persendirian. Jadi, kita berjaya hantar mereka balik. Tetapi selepas dua ke tiga hari, dia datang sekali lagi dengan waran. Dia ambil semua akaun kita. Dia juga berjumpa setiausaha syarikat dan juga pejabat juru audit. Setiap tahun kita pastikan akaun kita diaudit dengan betul, telus dan tidak ada masalah. Dia membuat salinan untuk siasat. 
Untuk beberapa minggu tidak ada maklum balas. Sebab saya fikir mereka tidak boleh cari apa yang salah. Selepas itu GMM muncul kembali di TV3 dan menyatakan kalau pendaftar SMM  takut nak buat keputusan dan dia sepatutnya letak jawatan, orang lain boleh ambil alih. Selepas itu pendaftar SMM menjadi lebih garang. Dia mengatakan 'penyiasatan' kami ini masih berterusan. Dan dia notis isu yang baru kepada Suaram untuk pergi ke SSM. Dia soal siasat.

Kes ini juga melibatkan campur tangan menteri?

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Kepenggunaan, Dato' Ismail Sabri juga masuk campur. Apabila dia masuk campur, kita rasakan ini perkara serius. Jika mengikut Akta Syarikat 1965, menteri hanya masuk campur bila dia hendak tutup pendaftaran syarikat itu. Jadi, agendanya memang sudah jelas. Apa peranan dia? Apa yang dia hendak lakukan? Dia menjadi jurucakap bagi pendaftar SSM. Apabila dokumen tersebut dihantar ke Pejabat Peguam Negara, dokumen tersebut dihantar balik sebab Pejabat Peguam Negara kata dokumen belum lengkap. 
Ia agak pelik apabila Pejabat Peguam Negara akan memalukan satu agensi kerajaan seperti itu. Isu pokok adalah dia cuba cari kesalahan kita menguruskan Suaram sebagai satu persatuan bukannya syarikat. Kami berdaftar sebagai organisasi bukan berasaskan keuntungan dan  beroperasi seperti persatuan. Kami mempunyai fungsi-fungsi seperti persatuan dan kami mempunyai sukarelawan. Kita dah bagi tahu dalam kenyataan akhbar bahawa ramai NGO yang menggunakan akta syarikat sebab Akta Berpersatuan di Malaysia adalah satu akta yang penuh kesukaran dan banyak halangan untuk mendaftar sebagai persatuan terutama kalau kita buat kerja hak asasi manusia.

Suaram pernah mendaftar di bawah ROS?

Ya, pernah. Dan kita diberitahu bahawa nama Suaram itu tidak boleh digunakan sebab disenarai hitam. Tetapi ianya pada 2002. Selepas itu kita daftar sebagai syarikat sendirian berhad. Tetapi sebagai syarikat tidak berasaskan keuntungan. Ini kerana kita tidak mempunyai baki dalam akaun. Jika kita mempunyai baki, dana yang masuk daripada individu atau yayasan, kita tidak boleh habiskan dalam tempoh setahun, kita kena kembalikan baki tersebut. Jadi, dalam akaun audit, kita tidak mempunyai simpanan. Apabila peguam-peguam Suaram mengkaji memorandum, sebenarnya tidak ada banyak yang salah. Semua itu kita ikut. Tetapi dalam bahasanya 'good governance, public education'. Perkataan Suaram itu tidak dibenarkan. Itu yang penting untuk kita ketengahkan pada masa ini.

Mengapa kerajaan dakwa Suaram pertubuhan haram?

Apa yang kerajaan cuba lakukan, dia cuba pisahkan Suara Inisiatif yang merupakan pendaftaran kami dengan Suaram yang ramai orang kenali. Kerajaan kata Suara Inisiatif itu yang mengikut undang-undang, Suaram itu satu badan yang tidak sah. Ini adalah karut apabila mengatakan kami NGO haram. Apabila kami ke Suhakam buat aduan, mereka mengatakan sebenarnya Suhakam juga 'haram' sebab Suhakam didaftarkan sebagai Suruhanjaya Hak Asasi Manusia. Tapi ramai orang mengenali dan memanggil dengan Suhakam. Menggunakan analogi itu, kita ada Malayan Banking Berhad tapi orang panggil bank itu sebagai Maybank. Jadi apa kesalahan Suaram?

ROC juga menolak penggunaan nama Suaram?

Ya, bukan hanya ROS. Alasannya tidak dibenarkan, Suaram antara perkataan yang tidak dibenarkan. Sepatutnya ia menjadi Suaram Inisiatif tapi kami tanggalkan huruf "M" itu dan menjadi Suara Inisiatif. Itu yang menjadi kontroversi kerana mereka cuba pisahkan pendaftaran sebenar dengan nama yang ramai orang kenali organisasi tersebut. Daripada segi hak asasi manusia, ramai kumpulan hak asasi manusia dan NGO lain juga menghadapi masalah yang sama. Memang sedikit yang dapat daftar. Terutama pada era Dr Mahathir Mohamad. Pada masa itu dia tidak ada simpati dan terbuka untuk menerima pendaftaran NGO. Masa 80-an dan 90an. Suaram muncul sewaktu regim Mahathir.
Tetapi badan antarabangsa seperti Amnesty International, mereka cuba membawa masalah ini dalam isu kebebasan berpersatuan. Amnesty International di Malaysia ini juga ditendang lima kali daripada pendaftaran persatuan. Mereka pun tidak ada pilihan dan mendaftar di bawah syarikat juga. Isu yang lain ialah hak rakyat untuk bersatu. Union pun ada satu lagi isu. Ada masalah jadi union nasional. Kalau in house union boleh tapi kalau kita hendak satukan semua menjadi nasional, ia menjadi masalah kepada kerajaan. Saya fikir ini menunjukkan perasaan tidak selamat kerajaan Umno-BN. Mereka takut kalau rakyat bersatu dengan mudah mereka akan menempuh banyak rintangan sebab kuasa rakyat menjadi lebih besar.

Selain itu, apakah isu dana juga menjadi isu utama dalam mengaramkan Suaram?

Isu yang cuba mereka besarkan ialah mengenai dana. Dalam NST yang terbaru mereka cuba memperbesarkan, bukan sahaja Suaram tapi mereka juga menamakan CIJ (Centre for Independence Journalism), Loyar Buruk (kumpulan peguam), Lawyers for Liberty, Malaysiakini... semua ini mendapat foreign funding (dana asing). Menteri Keselamatan Dalam Negeri (KDN), Hishamuddin Husein menyatakan dana asing ini memang akan menyahstabil negara. Jadi, kita memang hentam langkah ini sebab mereka cuba tonjolkan kita NGO yang ada agenda barat. Sebenarnya bila kita lihat, kerajaan Malaysia pun memberi dana kepada NGO di Timur Tengah, Palestin, Myanmar, Rohingya, Bosnia, Sri Langka dan Acheh. Dan kerajaan kita pun menjadi penderma untuk kes khas. Jadi apa salahnya dengan dana asing. Jika kita tengok dalam gambaran yang lebih besar, isu dana asing ini menjadi isu global sebab ada beberapa buah negara memang tidak cukup dana untuk menguruskan pentadbiran untuk rakyat mereka. Jadi, dana asing itu datangnya daripada negara yang lebih kaya. 

Adakah mengaitkan Suaram dengan dana asing akan menarik simpati rakyta kepada Kerajaan BN?

Kalau Malaysia memang benar-benar tidak suka dana asing, ekonominya tidak akan bergantung kepada foreign direct investment. Sebab itu adalah satu lagi bentuk dana asing. Jadi, apa mereka kata ini? Tapi mereka ini sangat cerdik. Mereka gunakan TV3, Utusan Malaysia dan Berita Harian untuk menunjukkan salah satu pemberi dana memang George Soros. Dan dulu George Soros really bad guy. Dan Soros ini, saya rasa terutamanya Muslim mereka melihat Soros ini sebagai orang Yahudi yang ada agenda menyahstabil negara Islam dan dia bertanggung jawab semasa spekulasi krisis mata wang di rantau Asia. 
Kalau George Soros bagi Suaram RM 60,000 atau RM 100,000. Bagaimana duit yang kecil ini boleh menyahstabil kerajaan? Cara mereka menggambarkan itu, saya yakin akan mengelirukan rakyat terutama Muslim. Mereka mungkin akan mengatakan, apa ni? Ini orang Yahudi. Tetapi, apabila kita menerima dana daripada mana-mana, sama ada dana asing atau tempatan, mereka tidak boleh mengganggu aktiviti kita. Dan ada beberapa kali kita sudah memimpin demonstrasi anti perang di depan Kedutaan Amerika Syarikat, isu Israel dan Palestin. Dan banyak kali kita mengadakan demonstrasi bersama-sama. Jadi, kami Suaram amat jelas mengenai hak asasi manusia.

Berapa jumlah yang dikatakan dana asing itu diberi kepada Suaram?

Sangat kecil. Setiap tahun, sekarang ini sudah tahun ke lima. Antara  60,000 ke 70,000 USD, jika duit Malaysia sekitar RM 200,000 setahun. Jadi, anda bagitahu saya dengan jumlah tersebut bagaimana nak menyahstabil negara? Ianya sangat kecil.

Bajet untuk penyelenggaraan Suaram untuk setahun?

Kurang daripada RM setengah juta. Jadi, kita dapat RM 200,000, selebihnya kita dapatkan daripada  penyokong tempatan, fund raising dinner dan jual publication. Kedutaan Jerman, Kanada, ada juga memberi sumbangan untuk penulisan laporan hak asasi manusia yang dikendali Suaram. Pembiayaan untuk NGO itu menjadi masalah yang besar dan memang tidak ada pembiayaan daripada sumber-sumber  tempatan. Dan kerajaan Malaysia tidak beri sumbangan langsung sedangkan harus ada sumbangan membantu NGO. Tapi Kerajaan Malaysia tidak suka kumpulan yang membuat kerja hak asasi.

Dalam isu ini, Suaram jelas menjadi mangsa politik kerana menyeret skandal rasuah dalam Scorpene ke Mahkamah Perancis...

Suaram memang yakin, kami dimangsakan sebab kami cuba mendedahkan isu rasuah yang melibatkan orang tertinggi dalam negara serta melibatkan Menteri Pertahanan pada masa kapal selam itu dibeli. Sekarang Menteri Pertahanan itu menjadi Perdana Menteri. Saya amat yakin kami memang dimangsakan kerana sebab itu. Di Malaysia biasanya 'the whistle blower' yang mendedahkan itu menjadi mangsa. Tetapi sekarang, isu rasuah itu tiada siapa yang cuba siasat. Kita sudah pun membuat aduan kepada SPRM dan SSM mengenai Perimekar dan Terasasi tapi tidak ada siasatan ke atas mereka langsung. Wang yang terlibat itu berjumlah berbilion dan beratus juta. Jadi, kenapa mereka tidak siasat mengenai Perimekar yang dimiliki penuh oleh Razak Baginda dan Terasasi, iaitu sebuah syarikat yang ditubuhkan di Hong Kong untuk mendapatkan RM 500 juta.

Boleh saudari terangkan daripada awal mengenai isu ini. Mungkin ada diantara masyarakat kita belum tahu mengenai perkaitan antara Suaram dengan isu Scorpene...

Isu Scorpene timbul apabila Suaram membuat aduan di Mahkamah Perancis pada April 2010. Kami membuat aduan berkenaan wang komisi berjumlah 114.96 euro yang dibayar kepada Perimekar untuk training dan support services. Apabila ahli Parlimen tanya di Dewan Rakyat, wang ini digunakan untuk apa, mereka kata ini digunakan untuk training pegawai-pegawai dalam Angkatan Tentera Laut dan  itu tidak diperincikan. Selepas kita monitor dan pantau kes Altantuya Shaaribu yang berlangsung di mahkamah kita, suspek utama Abdul Razak Baginda dibebaskan, dia cepat-cepat ke United Kingdom dan tinggal di sana. 
Najib Razak tidak dipanggil ke mahkamah untuk memberi keterangan menjadi saksi. Ada banyak perkara yang ditutup di mahkamah kita. Dan kenapa dua orang yang disabitkan dengan pembunuhan Altantuya itu dan motif mereka tidak diketahui umum. Dalam sesuatu kes pembunuhan, motif itu amat penting tetapi dalam kes Altantuya ini, hakim mengatakan motif itu tidak penting. Mereka hanya memberi hukuman terhadap dua orang pegawai polis tersebut.

38 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Thanks foг your persοnal marvelous postіng!
I definitely enjоyed rеаding it, you happen to be
a great author. I will be sure to bookmark youг blog and will eventuallу come back іn the foreseeable
future. I ωant to encourаge you to definitely continue your great job, have a nice dаy!
Review my blog - loans for bad credit

Tanpa Nama berkata...

Awesomе! Іtѕ іn faсt гemarκаble aгticlе, Ӏ
havе got much cleaг idea abοut from this post.
Also see my website :: http://howtostopsnoringnow.co.uk/

Tanpa Nama berkata...

I am not sure where yоu're getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this info for my mission.
My blog - payday loans online

Tanpa Nama berkata...

Ι raгely leave remarks, but І browseԁ a few rеspοnses on "Paku terakhir buat keranda Suaram: Diganyang kerana seret skandal Scorpene ke Perancis".
I do have a couple of questions for you if it's okay. Could it be only me or do a few of these responses appear like they are coming from brain dead people? :-P And, if you are writing at additional online social sites, I would like to follow you. Would you list of every one of all your social community pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?
My site: Blu E Cig Review

Tanpa Nama berkata...

Evеrything is very opеn with a precisе clarificatіоn of the challеngeѕ.

Ӏt was trulу informativе. Yоur sitе іs
extremelу helpful. Тhank you foг shаring!
Feel free to visit my page ... 1 month loan

Tanpa Nama berkata...

I rеаd thіs poѕt fully concerning the ԁifferencе of hottеst аnԁ prеceding teсhnolοgies,
it's remarkable article.
Have a look at my site :: loans for bad credit

Tanpa Nama berkata...

I vіsitеd many sites but the аudio feature foг аudio songѕ exіѕting at this
web site іs tгulу wondегful.


Hеre is mу blοg bad credit loans
My page - bad credit loans

Tanpa Nama berkata...

Thank уou fог the goоd ωriteup.
It if truth be told was a enjоyment account іt.
Glance adνanсed to fаr deliverеd agrеeable
from yοu! By thе way, how could we communіcаte?


Αlso visit my web page :: quick cash loans

Tanpa Nama berkata...

It's wonderful that you are getting ideas from this article as well as from our discussion made at this time.

Also visit my webpage :: personal loans
My web page > personal loans

Tanpa Nama berkata...

dieta , http://www.best-dieta-2013.ru/#ShousDesDuh диеты похудения

Tanpa Nama berkata...

Excеllent blog here! Also yοur web site loads up faѕt!
What host агe you uѕing? Can Ӏ gеt your affiliate link to your host?
І ωіѕh my webѕitе lοadеd up as fast as yours lol

Alsο visit mу ωeb pаge - payday loans

Tanpa Nama berkata...

Hello, i read your blog occasionally and i own a similar
one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
I get so much lately it's driving me mad so any assistance is very much appreciated.

Feel free to visit my weblog; free dating websit

Tanpa Nama berkata...

F*ckin� tremendous things here. I�m very glad to see your post.
Thanks a lot and i'm looking forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

my web page - riverview-campground.org

Tanpa Nama berkata...

I�d should examine with you here. Which is not one thing I normally
do! I get pleasure from reading a submit
that can make individuals think. Also, thanks
for permitting me to remark!

Feel free to visit my homepage dating site

Tanpa Nama berkata...

ngs, stomach, or the sac that really encircles the heart.

Thanks for giving your ideas.

Feel free to visit my web site; facebookofsex

Tanpa Nama berkata...

I've been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

My website - hncs.ca

Tanpa Nama berkata...

Thanks for this article. I'd also like to talk about the fact that it can possibly be hard if you are in school and merely starting out to create a long credit ranking. There are many individuals who are simply just trying to endure and have a long or favourable credit history can occasionally be a difficult element to have.

Feel free to surf to my web-site :: http://yaq.com/spotlight/?p=38

Tanpa Nama berkata...

The very root of your writing whilst sounding reasonable originally,
did not sit properly with me after some time. Someplace throughout the sentences you managed
to make me a believer but only for a short while.
I nevertheless have a problem with your jumps in logic and you
would do well to fill in those gaps. In the event that you
can accomplish that, I will undoubtedly be fascinated.


Feel free to visit my weblog ... facebookofsex

Tanpa Nama berkata...

Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering
if you knew where I could find a captcha plugin for
my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having
problems finding one? Thanks a lot!

my page :: manzanoproductions.com

Tanpa Nama berkata...

I was very happy to search out this internet-site.
I wished to thanks in your time for this wonderful learn!
! I definitely having fun with each little bit of it
and I've you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

Here is my homepage - face book of sex

Tanpa Nama berkata...

Hey There. I discovered your weblog the use
of msn. This is a very neatly written article. I will be sure to
bookmark it and come back to read more of your useful information.

Thanks for the post. I�ll definitely return.


Also visit my site; http://lifehacking.fr/mediawiki/index.php?title=Finding_The_Perfect_Match_At_A_Fitness_Singles_Facebook_Of_Sex

Tanpa Nama berkata...

Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my
4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed.

There was a hermit crab inside and it pinched her
ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!


my blog post; feisimbook.com

Tanpa Nama berkata...

Simply wish to say your article is as astonishing.

The clarity to your submit is simply great and i can suppose you're a professional in this subject. Well together with your permission allow me to take hold of your RSS feed to keep updated with impending post. Thanks one million and please carry on the gratifying work.

Also visit my web-site - dating people

Tanpa Nama berkata...

An additional issue is that video games can be serious in nature with the key focus on learning rather than enjoyment.
Although, it comes with an entertainment feature to keep your young ones engaged, each
game is frequently designed to develop a specific set of skills or area, such as instructional math or scientific disciplines.
Thanks for your write-up.

Feel free to surf to my blog post - datings sites

Tanpa Nama berkata...

Thanks for your posting. One other thing is
that often individual states in the United states of america have
their unique laws which affect house owners, which makes it very hard for the
our elected representatives to come up with a new set of recommendations concerning foreclosure on house
owners. The problem is that a state has own laws
which may have impact in an unwanted manner in relation to foreclosure insurance plans.


my web blog :: cupid dating site

Tanpa Nama berkata...

My wife and i ended up being cheerful that Michael managed to carry out his researching via the precious recommendations he received in your site.
It's not at all simplistic just to possibly be offering things which often men and women may have been trying to sell. And we already know we need the website owner to appreciate for that. The main illustrations you have made, the simple blog navigation, the relationships you assist to instill - it's got many
awesome, and it's really making our son in addition to our family imagine that that concept is amusing, and that is especially vital. Many thanks for all the pieces!

Here is my webpage online dating for free

Tanpa Nama berkata...

Have you ever thought about adding a little bit more than
just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything.
Nevertheless think of if you added some great images or video
clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and clips, this site could definitely be one of the most beneficial in its niche.
Excellent blog!

Here is my web site: 100 dating sites

Tanpa Nama berkata...

Thanks a lot for your post. I'd really like to say that the price of car insurance will vary from one insurance policy to another, simply because there are so many different facets which bring about the overall cost. By way of example, the model and make of the automobile will have a huge bearing on the purchase price. A reliable ted family vehicle will have a less expensive premium when compared to a flashy sports car.

My homepage - adult sex

Tanpa Nama berkata...

Please let me know if you're looking for a writer for your weblog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
Please send me an email if interested. Thanks!

my web-site ... skype sex

Tanpa Nama berkata...

Hello, I think your site might be having browser compatibility issues.
When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but
when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
superb blog!

Feel free to visit my weblog 4 dating

Tanpa Nama berkata...

I think other web site proprietors should take this website as an model, very clean and
wonderful user genial style and design, as well as the content.

You're an expert in this topic!

my web blog :: facebook of sex

Tanpa Nama berkata...

Yet another issue is really that video gaming has become one of
the all-time largest forms of fun for people of every age group.
Kids enjoy video games, plus adults do, too. Your XBox 360 has become
the favorite video games systems for people who love to have a lot of games available to them, as well as who like to learn live with other folks all over the world.
Many thanks for sharing your thinking.

Here is my web site: about dating

Tanpa Nama berkata...

One more thing. I think that there are quite a few travel insurance internet sites of
trustworthy companies that allow you enter holiday details and acquire you the estimates.
You can also purchase the international travel cover policy online by using the credit card.
All you need to do enter your current travel particulars and you can view the plans side-by-side.
Merely find the plan that suits your capacity to pay and needs after which
use your bank credit card to buy that. Travel insurance on the web is a good way to check for
a reliable company with regard to international travel
insurance. Thanks for revealing you

Feel free to surf to my web-site :: facebook of sex

Tanpa Nama berkata...

I am also commenting to make you be aware of of the cool experience my cousin's child obtained viewing your webblog. She figured out too many issues, which include what it's
like to possess a marvelous helping nature to let
the mediocre ones clearly comprehend ral advanced subject matter.

You really did more than visitors' desires. Thank you for presenting these beneficial, trusted, explanatory n addition fun guidance on your topic to Lizeth.

Here is my blog post :: free adult personals

Tanpa Nama berkata...

Awesome аrtiсle.

Feеl fгee to visit my web blog: payday loans

Tanpa Nama berkata...

Thanks for this glorious article. One other thing is that many digital cameras arrive equipped with a
zoom lens that permits more or less of a scene to become included by means of 'zooming' in
and out. These kind of changes in concentration length tend to be reflected inside viewfinder and on
large display screen right at the back of the very camera.


Review my web site :: facebook for sex

Tanpa Nama berkata...

I'm still learning from you, as I'm trying to reach my goals.
I absolutely liked reading everything that is posted on your website.
Keep the stories coming. I loved it!

Feel free to visit my website facebook of sex

Tanpa Nama berkata...

Grеat post.

Hеre is mу web page: payday loans