KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, September 17, 2009

Gaya hidup sederhana, jangan tiru pemimpin BN - Mohd Sabu

KUALA LUMPUR: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu mahu pemimpin PAS terutama yang memegang jawatan politik menunjukkan kelainan penampilan gaya hidup dari pemimpin BN bagi membolehkan rakyat terus menyokong perjuangan parti itu.

Tegasnya, Pakatan Rakyat dan PAS terutamanya yang berjaya menguasai negeri Kedah, Pulau Pinang, Kelantan dan Selangor mesti perlihatkan kebolehan dalam bidang kebajikan dan kesederhanaan pemimpin-pemimpin.

"Sekarang ini walaupun Umno memancing rakyat dengan pembangunan, rakyat tidak hairan lagi kerana isu tersebut sudah biasa bagi mereka, yang mereka nampak pimpinan BN terlibat dengan rasuah dan hidup di luar daripada kemampuan," katanya kepada Harakah.

Rakyat mahukan pemimpin PAS membuktikan mereka hidup sederhana, peka dan prihatin terhadap masalah mereka, cepat menghulurkan bantuan, pertahankan hak mereka dan didik mereka ke arah kebaikan.

Mohamad mendakwa, gaya politik BN asyik mempromosi pembangunan sedangkan permasalahan rakyat tidak diambil perhatian lagi dan ini menyebabkan BN ditolak oleh mereka selama ini.

"Tetapi masalah berat yang dihadapi BN sebagaimana sering kita kemukakan ialah gejala rasuah dan penyelewengan yang sudah cukup sebati dengan mereka. Yang ini pemimpin PAS kena jaga dan berhati-hati," tegurnya.

Beliau berkata, jika PAS mahu menarik undi pada Pilihan Raya Umum ke 13 nanti mereka perlu lebih peka dengan penilaian rakyat.

Katanya, sifat kesederhanaan pemimpin politik lebih banyak terdapat kepada pemimpin DAP. Mereka lebih peka terhadap masalah dan kritikan rakyat. Kita mahu PAS mengatasi DAP dalam keadaan ini.

Mohamad berkata lagi, jika pemimpin PAS boleh pertahankan sikap kesederhanaan berkemungkinan majoriti undi dalam Pilihan Raya Umum ke 13 akan meningkat dengan mereka membuat penambahbaikkan terhadap negeri-negeri yang dikuasai.

Tiada ulasan: