KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, September 17, 2009

PKFZ: Siasat pemimpin Umno yang terbabit - Dr Hatta Ramli

KUALA LUMPUR: PAS mendesak agar siasatan terperinci juga dilakukan ke atas pemimpin-pemimpin Umno yang turut dikaitkan dalam skandal Zon Perdangangan Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Bendaharinya, Dr Hatta Ramli menegaskan, sejak dari awal lagi penglibatan pemimpin Umno dalam skandal terbesar negara ini didedahkan namun ianya seolah-olah cuba disembunyikan oleh pihak-pihak tertentu dan hanya menumpukan kepada penglibatan pemimpin MCA sahaja.

Kata beliau, ketika peringkat pembelian dan penjualan tanah tapak projek PKFZ itu, pemimpin Umno peringkat Pusat dan juga Selangor sudah terlibat dan mereka ini tidak boleh dibiarkan terlepas begitu sahaja.

"Penglibatan pemimpin Umno dalam skandal ini (PKFZ) sudah terbukti ketika proses pembelian dan penjualan tanah tapak projek berkenaan tetapi nama mereka seperti diketepikan sebaliknya nama pemimpin MCA banyak dikaitkan.

"Media pula lebih banyak menyiarkan tentang penglibatan pemimpin MCA dan tidak melibatkan pemimpin Umno sedangkan, MCA tidak mungkin akan berani melakukan kerja-kerja ini tanpa sokongan dan restu 'abang sulong' mereka (Umno)," kata beliau.

Dr Hatta berkata, pemimpin-pemimpin Umno peringkat pusat dan juga Selangor yang terlibat dalam skandal ini perlu diambil tindakan dan tidak seharusnya dibiarkan bebas tanpa sebarang dakwaan.

Isu penglibatan pemimpin Umno dalam skandal PKFZ ini dibangkitkan kembali oleh Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar dalam satu sidang media di Pejabat Agong PAS baru-baru ini.

Mahfuz dalam kenyataan beliau menegaskan Umno lebih banyak mendapat faedah daripada skandal PKFZ itu berbanding MCA.

Beliau mengaitkan nama bekas exco Selangor, Dato' Abdul Rahman Palil. Bekas bendahari Umno, Dato' Seri Abdul Azim Zabidi dan Timbalan Pengerusi Umno Kapar, Faizal Abdullah sebagai antara indivu utama yang terlibat dalam skandal ini.

Tiada ulasan: