KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, September 17, 2009

Keputusan Mahkamah Tinggi Ipoh mengelirukan, double standard - Edmond Bon

KUALA LUMPUR: Keputusan Mahkamah Tinggi yang mengetepikan saman Speaker Dun Perak, R.Sivakumar ke atas Dato' Ganesan dianggap sebagai suatu penjelasan yang amat mengelirukan.

Pandangan demikian disampaikan Ahli Jawatan Kuasa Undang-undang Perlembagaan Majlis Peguam Malaysia, Edmund Bon.

"Keputusan tersebut menunjukkan keadaan undang-undang yang amat tidak jelas terutamanya dalam isu-isu yang melibatkan krisis pentadbiran Kerajaan Negeri Perak," ujarnya.

Dalam kes saman Menteri Besar Perak yang sah, Dato' Seri Ir Mohd Nizar Jamaluddin yang dikendalikannya, Mahkamah Persekutuan telah membuat keputusan untuk mengetepikan sebarang keputusan yang dibuat di dalam Dewan Undangan Negeri.

"Sebaliknya dalam kes saman Sivakumar ke atas Ganesan di Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa mahkamah tidak dibenarkan campur tangan dalam urusan Dun atau dengan makna lain, keputusan Dun tidak boleh dicabar mahkamah," katanya.

Ini bermaksud, perlantikan Ganesan sebagai Speaker itu tidak boleh diketepikan kerana ianya keputusan Dun.

"Alasan yang digunakan dalam kes tersbut ialah perlantikan Ganesan itu kononnya dibuat sebelum Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah berucap merasmikan sidang Dun.

"Tetapi jika ianya dibuat sebelum majlis pembukaan tersebut bermakna keputusan tersebut tidak boleh diambil kira," jelasnya.

Tegasnya, apatah lagi dalam keadaan dewan itu apabila Sivakumar telah dikasari dan diangkat keluar oleh pihak yang tidak diketahui.

"Ini menunjukkan tiada perlantikan yang sah dibuat terhadap Ganesan. Sekali lagi, keadaan ini sangat mengelirukan dan keputusan terbaru Mahkamah Tinggi ini adalah bercanggah dengan keputusan yang dibuat Mahkamah Persekutuan sebelum ini," katanya lagi.

Ditanya mengenai terdapat unsur campurtangan politik pihak tertentu terhadap institusi kehakiman, beliau menjelaskan ianya adalah realiti sepertimana yang sedia difahami rakyat secara umum.

"Dalam semua isu, rakyat lebih cenderung untuk menilai keadaan mahkamah sebagai memihak kepada BN berbanding Pakatan Rakyat apabila ianya melibatkan kes politik," ujarnya lagi.

Edmund juga berpendapat, agar Sivakumar perlu meneruskan prosedur rayuan walaupun peluang baginya untuk berjaya agak sukar. Ini adalah disebabkan pada kebiasaannya undang-undang diintepretasikan untuk menyebelahi pihak tertentu sahaja.

Tiada ulasan: