KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, September 17, 2009

Mengisi ibadat 10 malam terakhir Ramadan - Dato Dr Haron Din


MUQADIMAH: Umat Islam seluruh dunia kini berada dalam 10 malam terakhir Ramadan. masing-masing berebut-rebut menyempurnakan amal ibadat sepanjang malam akhir ini. Ikuti wawancara INTAN ABDULLAH bersama Timbalan Mursyidul Am PAS, Dato' Dr Haron Din yang banyak mengupas mengenai amalan terbaik yang dianjurkan menjelang akhir Ramadhan dalam mengejar Lailatul Qadar, 10 malam terakhir.

Dalam persiapan umat Islam untuk menempuh 10 malam terakhir Ramadan kali ini, apakah amalan ibadah yang terbaik dilakukan?

USTAZ DATO' DR HARON DIN: Umat Islam sepatutnya menyedari bahawa Ramadan mempunyai beberapa nama yang di antaranya shahrul maghfirah ataupun bulan yang dijanjikan padanya pengampunan.
Hadis nabi jug amenyebutkan demikian, yang mafhumnya: "Ramadan awalnya rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirnya pembebasan daripada api neraka."
10 hari terakhir adalah paling penting dalam bulan Ramadan kerana bukan sahaja keampunan yang dijanjikan Allah itu sebagai suatu hadiah Allah kepada umat yang taat berpuasa bagi mendapat redha Allah. Akan tetapi dikhususkan suatu anugerah luar biasa yang sepatutnya dinanti-nantikan oleh umat Islam seluruhnya dengan janji Lailatul Qadar, malam Qadar, malam yang terkenal dengan jaminan sehingga ada satu surah al-Qadar dan disebut secara khusus beribadat pada malam itu lebih baik daripada ibadat seribu bulan.

Apa yang dimaksudkan dengan ibadah malam itu Ustaz?

Perlu difahami bahawa yang dimaksudkan ibadat malam itu memanglah baik kalau sepanjang malam itu dipenuhi dengan ibadat. Tetapi Allah SWT sangat mengetahui lemahnya manusia ini dalam menghadapi kerja-kerja ibadat malam dengan masalah mereka, bebanan-bebanan hidup yang lain dan sebagainya yang memang tidak memungkinkan seorang Islam itu beribadat daripada seawalMaghrib sehingga ke matahari naik.
Maka Allah anugerahkan satu lagi nikmat iaitu ibadat malam ini nabi pernah sebut dalam hadis sahih yang bermaksud: "Sesiapa yang menunaikan solat malam (solat tarawih) bersama imam dan dia tidak meninggalkan solat itu atau surau atau tempat yang dia mendirikan solat itu sehinggalah imam selesai solat, maka ditulis baginya seperti beramal sepanjang malam."

Boleh Ustaz jelaskan?

Ertinya dengan menumpukan 10 malam terakhir ini sehingga selesai Ramadan dengan solat tarawih dan membaca al-Quran dan sebagainya di tempat ibadat bersama imam dan dia tidak meninggalkan tempat itu seperti mana jika imam solat 20 rakaat dan dia solat lapan rakaat sahaja dan berhenti, hilang karamah dan sebagainya. Itu rugi kerana dia tidak mendapat ibadat sepanjang malam kerana itu perlu bersama dengan imam sampai imam bagi salam yang terakhir berdoa, selesai.
Maka ibadat yang dilakukan pada mana-mana malam terakhir itu pada kebiasaannya berlakulah Lailatul Qadar. Cuba kita bayangkan kalau dapatlah Lailatul Qadar pada satu malam itu kita beribadat yang pahalanya bersamaan dengan satu ribu bulan atau bersamaan dengan 83 tahun beribadat, maka tentulah satu hasil yang dapat kita perolehi daripada beribadat 10 malam terakhir ini begitu memberangsangkan.

Tapi ada yang tidak menghiraukan itu Ustaz?

Saya berharap supaya tidak sahaja Ramadan ini tidaklah berlalu begitu sahaja tanpa ada sesuatu yang lebih bermakna dalam kehidupan seorang muslim seperti siangnya beribadat puasa malamnya sujud menyembah Allah SWT.
Hati berzikir kepada Allah, akal memikirkan kejadian Allah, memerhati ayat-ayat Allah swt melihat sekeliling kita banyak memberi pengajaran betapa kerdilnya manusia di hadapan kebesaran Allah.
Betapa murahnya Allah dengan amalan yang sedikit tetapi pahalanya yang begitu besar, betapa murninya seorang muslim telah memanafaatkan anugerah Allah pada hari yang tiada sesiapapun dalam alam ini boleh melakukan demikian.
Inilah yang dilaporkan dalam al-Quran yang bermaksud: "Dan hendaklah kamu sembah Daku. Inilah jalan yang mustaqim."
Maknanya sembah Allah swt walaupun berlaku sepanjang masa tetapi ada masa-masa yang kualitinya, nilainya jauh lebih besar daripada hari-hari yang lain dan hari itu ialah hari yang kita panggil dengan malam-malam Ramadhan terutama sekali pada waktu yang akhir begini ataupun pada 10 hari yang ketiga dari bulan Ramadan al-mubarak.

Apa yang kita harapkan pada 10 malam terakhir ini?

Semoga Allah menerima amal kita sekalian dan memungkinkan kita bertemu dan melakukan ibadat tahun ini khasnya bertepatan dengan malam Qadar yang dinanti-nantikan oleh seluruh insan yang mengetahui nilainya. Semoga Allah memberkati kita pada bulan yang membawa barakah ini.

Hadis nabi ada menyebut barangsiapa mengerjakan umrah pada bulan Ramadan beroleh ganjaran seumpama mengerjakan haji bersama Rasulullah SAW. Bagaimana pengalaman ustaz mengerjakan umrah pada bulan Ramadan dan adakah ia suatu tuntutan untuk mengerjakan amalan tersebut?

Umrah salah satu daripada suruhan syarak daripada gesaan Allah SWT yang disebut dalam al-Quran yang bermaksud: "Dan sempurnakanlah kerja haji dan umrah kerana Allah swt."
Dua kewajipan itu nabi pernah sebut dalam hadis yang sahih: "Haji dan umrah dua kewajipan tidak mengapa mana-mana antara kedua-dua kewajipan itu boleh memulakan haji dahulu, umrah kemudian, boleh umrah dahulu haji kemudian dan boleh dilakukan kedua-duanya sekaligus."
Dalam konteks ini haji hanya setahun sekali boleh dilakukan bermula dengan 9 Zulhijjah berakhir dengan 13 Zulhijjah. Adapun umrah boleh dilakukan di sepanjang tahun.
Rasulullah saw menyebut dalam hadis yang sahih: "Satu pekerjaan umrah atau sekali pekerjaan umrah di dalam bulan Ramadhan adalah menyamai pahalanya dengan sekali mengerjakan haji bersama-sama denganku."
Jadi, haji pahalanya sangat besar lebih-lebih lagi kalau dikerjakan bersama dengan nabi Muhammad saw kerana semuanya kita mendapat panduan secara terus daripada nabi saw.
Maka haji yang paling sempurna dilakukan bersama dengan Rasulullah saw kerana baginda pernah menyebut dalam hadis sahih :"Ambillah daripada aku manasif haji adapun ibadah-ibadah haji, itulah haji yang terbaik."
Kerana itu orang-orang yang menyedari dan mengetahui kelebihan ibadat ini mereka berlumba-lumba mencari peluang untuk mengerjakan umrah pada bulan Ramadan.

Bukankah banyak amalan lain yang boleh dilakukan di Masjidil Haram ustaz?

Bukan sahaja umrah, ada amalan-amalan lain yang memang sepatutnya menjadi kegemaran minat yang tinggi umat Islam iaitu beribadat dengan sebanyak-banyaknya di dalam Masjidil Haram terutamanya dalam bulan Ramadan.
Beribadat di Masjidil Haram seperti yang diketahui umum pahalanya berganda sehingga 100 ribu kali ganda. Solat pun gandaannya sama, 100 ribu kali gandaan, puasanya pun sama gandaannya, 100 ribu kali gandaan, baca Quran pun sama dan bersedekah di sana pun sama dan membuat apa sahaja kebaikan pahalanya berganda sampai 100 ribu kali ganda.
Oleh itulah maka ibadat Ramadan ini menjadi kegemaran kerana tawaran Allah swt.

Tentang berulangnya amalan umrah di bulan Ramadan memang ada ditimbulkan keraguan boleh atau tidak umrah yang dilakukan berkali-kali?

Ada hadis yang bermaksud: "Satu umrah ke satu umrah yang lain merupakan kaffarah atau penebus dosa bagi dosa-dosa yang dilakukan antara keduanya."
Hadis ini memberi makna nabi menggalakkan umatnya mengadakan, melaksanakan beberapa kali umrah. Kerana itu maka berulangnya umrah ada hadis yang sahih. Larangan jangan banyakkan umrah itu tiada hadis, sebaliknya yang menggalakkannya ada.
Oleh itu saya rasa majoriti umat yang pada pengalaman saya jumlah pengunjung Baitullah dalam Ramadan ini lebih ramai daripada jumlah umat Islam yang mengerjakan haji pada musim haji.
Atas sebab itulah maka amalan seperti ini termasuk di dalam amalan-amalan yang memberi ruang yang boleh dan ada kemudahan bagi melaksanakannya untuk berlumba-lumba mencari kebaikan itu kerana ada ayat Quran yang menyebutkan: "Dan bersegeralah kamu mencari keampunan daripada Allah SWT kerana syurga yang dijanjikan kepada mereka itu lebarnya selebar semua langit dan kesemua bumi."
Dan ada ayat Quran lain yang bermaksud: "Maka berlumba-lumbalah kamu untuk menjadi orang yang hampir dengan Allah SWT."
Ini termasuk dalam ajaran-ajaran Islam yang membanyakkan umat Islam mendapat peluang untuk mendapatkan pahala Allah swt sebanyak-banyaknya.

5 ulasan:

armouris berkata...

banyak info kesihatan tentang puasa kat sini - Info Puasa @ Info-Kesihatan-Anda

oakleyses berkata...

nike air max, true religion, longchamp handbags, tiffany jewelry, polo ralph lauren outlet, coach outlet, coach outlet store online, ray ban sunglasses, nike air max, nike shoes, michael kors outlet store, red bottom shoes, michael kors outlet online, christian louboutin, jordan shoes, longchamp outlet online, louis vuitton outlet, christian louboutin shoes, prada handbags, longchamp outlet, michael kors outlet online, prada outlet, michael kors outlet online, oakley vault, louis vuitton outlet, cheap oakley sunglasses, louis vuitton handbags, ray ban outlet, coach purses, christian louboutin outlet, polo ralph lauren, louis vuitton outlet online, kate spade handbags, true religion outlet, burberry outlet online, burberry outlet online, tiffany and co jewelry, tory burch outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, coach outlet, nike free, michael kors outlet online, michael kors outlet, kate spade outlet online, chanel handbags, gucci handbags

oakleyses berkata...

air max pas cher, sac vanessa bruno, lacoste pas cher, north face pas cher, hollister, nike air max, north face, nike free pas cher, ray ban uk, burberry pas cher, ralph lauren pas cher, barbour, nike roshe run, louis vuitton pas cher, vans pas cher, nike air force, scarpe hogan, louis vuitton, louis vuitton uk, converse pas cher, new balance pas cher, nike roshe, sac louis vuitton, nike blazer pas cher, air jordan, ralph lauren, timberland, abercrombie and fitch, hermes pas cher, true religion outlet, ray ban pas cher, lululemon, michael kors uk, longchamp pas cher, sac michael kors, mulberry, chaussure louboutin, true religion jeans, air max, nike free, nike air max, tn pas cher, michael kors canada, hollister, guess pas cher, oakley pas cher, longchamp

oakleyses berkata...

new balance outlet, canada goose, ugg boots, mcm handbags, ugg soldes, herve leger, canada goose outlet, babyliss pro, uggs on sale, birkin bag, reebok shoes, vans outlet, instyler ionic styler, p90x workout, soccer shoes, mont blanc pens, abercrombie and fitch, uggs outlet, north face outlet, canada goose outlet, jimmy choo shoes, hollister, bottega veneta, lululemon outlet, asics shoes, chi flat iron, insanity workout, nike trainers, canada goose outlet, marc jacobs outlet, ugg, ugg outlet, wedding dresses, longchamp, valentino shoes, north face jackets, rolex watches, soccer jerseys, nike huarache, nfl jerseys, roshe run, giuseppe zanotti, beats headphones, mac cosmetics, ferragamo shoes, ghd, celine handbags

oakleyses berkata...

karen millen, hollister, moncler, louis vuitton canada, toms outlet, converse, air max, moncler outlet, pandora charms, gucci, pandora uk, uggs canada, pandora jewelry, parajumpers outlet, nike air max, converse shoes, vans, coach outlet, ray ban, ugg, moncler, thomas sabo uk, hollister canada, baseball bats, canada goose pas cher, moncler, swarovski uk, moncler, canada goose uk, oakley, juicy couture outlet, timberland shoes, lancel, replica watches, supra shoes, links of london uk, juicy couture outlet, swarovski jewelry, iphone 6 case, canada goose, louboutin, ralph lauren, wedding dress, canada goose, montre femme, hollister clothing, moncler, moncler