KLIK JOM FOLO DI SINI

Ahad, Januari 23, 2011

PRK Dun Tenang: Khir Toyo akui sokongan Cina amat kuat memihak kepada Pakatan Rakyat

Bekas MB Selangor, Mohd Khir Toyo cemas dengan sokongan masyarakat Cina di Tenang sejak muktahir ini. Katanya dalam blog beliau, yang menjadi perhatian juga ialah arah kecenderungan masyarakat Cina dalam pilihan raya DUN Tenang ini. Seingat beliau hanya pilihan raya kecil Bagan Pinang menyaksikan undi kaum Cina menyokong Barisan Nasional meningkat dengan mendadak berbanding pilihan raya 2008.

Lain-lain pilihan raya kecil di Semenanjung Malaysia, tegas Khir Toyo, memperlihatkan arah sokongan masyarakat Cina kepada Pakatan. Ramai penganalisis politik melihat situasi sokongan kaum Cina di Bagan Pinang adalah atas faktor hubungan baik dan rekod perkhidmatan cemerlang Tan Sri Isa Samad di sana. Beberapa rakan penganalisis politik melihat tidak akan banyak perubahan dalam pola pengundian kaum Cina dalam pilihan raya kecil DUN Tenang. Ini kerana kawasan tersebut merupakan kubu kuat MCA.

"Saya percaya kaum Cina di DUN Tenang akan memberi sokongan kepada Barisan Nasional terutama sekali sebagai menjaga maruah dan kedudukan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek. Chua Soi Lek boleh dianggap antara Menteri yang cemerlang sewaktu menjaga Kementerian Kesihatan dan juga semasa menjadi ahli Parlimen Labis. Justeru itu, sokongan kaum Cina terhadap beliau akan diterjemahkan kepada memberi undi kepada BN dalam pilihan raya kecil ini," usik beliau untuk mengembirakan jentara Umno-BN di Tenang.

Tiada ulasan: