KLIK JOM FOLO DI SINI

Selasa, Jun 26, 2012

Kutukan "haram jadah" terus jadi impian Najib, enggan mohon maaf kepada peneroka Felda


Perdana Menteri yang takut berdebat, Datuk Seri Najib Razak mahu meneruskan kutukannya kepada rakyat yang menentang beliau, Umno dan BN sebagai HARAM JADAH. Melalui jawapan bertulisnya, Najib enggan memohon maaf serta menarik balik kata-kata kasar 'haram jadah' yang dihamburkannya dalam satu perhimpunan dengan para peneroka Felda seluruh negara di Pahang.

Najib menjawab soalan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Md Ramli yang memohon agar Perdana Menteri memohon maaf serta menarik balik kata-kata tersebut yang dihemburkan dalam ucapan beliau di Felda Jengka 8 pada 8 Mei lalu. Melalui jawapannya, Najib menjelaskan soal permohonan maaf tidak timbul memandangkan kata-kata tersebut diungkapkan sebagai eskpresi kolokial (colloquial expression) semata-mata tanpa ditujukan kepada mana-mana individu.

Dr Mohd Hatta menyifatkan apa yang dinyatakan oleh Najib melalui jawapannya itu tidak benar dan beliau perlu tampil memohon maaf bukannya cuba mengelakkan. "Secara jelas kita lihat kata-kata 'haramjadah' yang dikeluarkan oleh Najib itu ditujukan kepada peneroka yang menentang penyenaraian Felda. Dan perkara itu berlaku ketika beliau mengumumkan pemberian RM15 ribu kepada setiap peneroka," jelasnya.

Mana mungkin beliau mengatakan tidak ditujukan kepada mana-mana individu sedangkan jelas ia dilemparkan kepada peneroka-peneroka yang tidak bersetuju dengan penyenaraian Felda serta kepada mereka yang membawa Felda ke mahkamah. "Najib menghina mereka yang dianggap menentang supaya tidak diberikan bantuan RM15,000 sebagai kelompok 'haramjadah'. Jadi ianya bukan satu ekspresi kolokial yang begitu umum tetapi tuju khas kepada pihak-pihak yang mencabar Felda. "Kita mahukan Najib tampil memohon maaf jika beliau ingin memulihkan imejnya sebagai Perdana Menteri," jelasnya. Dr Mohd Hatta menegaskan Najib perlu meminta maaf dan kenapa perlu takut untuk mengaku salah.

Tiada ulasan: