KLIK JOM FOLO DI SINI

Sabtu, April 25, 2009

Menanti penjelasan Mufti Perak tentang Jom Heboh di Lumut?


Apakah hukum "haram" tentang Sure Heboh ini masih terpakai lagi di Perak atau sudah ada hukum yang lebih baru?

SUDAH lama tidak kedengaran Konsert Jom Heboh TV3 di Perak namun pada 25 dan 26 April lalu, pesta ria ini telah mengambil tempat di TLDM Lumut. Bezanya kali ini, belum lagi terdengar ungkapan sama daripada Mufti Perak Dato' Seri Harussani Zakaria yang pernah mengeluarkan fatwa "haram" pada 30 Julai 2004 berhubung konsert ini.

Dalam keputusan itu Majlis Mufti-Mufti Malaysia melalui Harussani Zakaria telah mengeluarkan kenyataan bahawa konsert Sure Heboh TV3 adalah haram kerana ia melalai dan menggalakkan maksiat di kalangan anak-anak muda.

Justeru, Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur (DPPK IT) telah menghantar surat kepada Harussani merujuk kepada keputusan Majlis Mufti-Mufti Malaysia tersebut.

Ketuanya, Salman Salleh meminta penjelasan adakah penguatkuasaan Undang-Undang terhadap mereka yang memberikan kebenaran, menganjur, menghadiri dan menonton konsert tersebut akan dikenakan tindakan atau sebaliknya.

"Selepas majlis penutup Muzakarah Ulama 2004 sempena Hari Keputeraan Sultan Perak Ke-76 di Ipoh, kami mahu penjelasan daripada Dato' Seri adakah Majlis Fatwa Kebangsaan telah membuat keputusan berhubung perkara tersebut?

"Kami memohon agar Dato' Seri dapat memberikan penjelasan berhubung perkara tersebut agar rakyat Negeri Perak tidak keliru didalam perkara ini," katanya dalam satu kenyataannya.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Yang majlis fatwa haramkan tu Sure Heboh...sekarang dah re-branding jadi Jom Heboh...dan mcmana nak haram..nama dah tukar..isi kandungan acara pun dah tukar...

Tanpa Nama berkata...

Salam ziarah. Sekadar pemberitahuan demi kesejahteraan hidup.

Rancangan "Who Wants To Be A MillionaireBlogger.Net" kini, ke udara di screen komputer anda. Sertai & daftar sekarang. Kemasukan adalah PERCUMA...