KLIK JOM FOLO DI SINI

Rabu, April 29, 2009

Pro dan kontra tentang apa yang dikatakan "Unity Government" ekoran komentar Nik Abduh!


MENARIK juga untuk diperhatikan. Terdapat perdebatan "panas" tentang tajuk posting saya pada blog ini bertajuk "Tulang Besi bidas Nik Abduh tak faham penerangan ayahandanya Tok Guru Nik Aziz dalam isu "Unity Government!". Ia dikutip dari artikel Tulang Besi yang memberikan reaksi kepada tulisan Ustaz Nik Abduh Nik Abdul Aziz pada blognya. Ekoran itu, timbul pro dan kontra berhubung isu "Unity Government". Berikut diapungkan komen-komen tersebut secara telus:
alhusseyn berkata...
Kadang kala kita perlu faham maksud sebenar kata ayah kpd anaknya yg baru jatuh dari pokok : " panjatlah lagi pokok tuh!" Maka anak yg kurang cerdik akan memanjatnya ..."
2009 April 27 23:50

Tanpa Nama berkata...
Mudah je penyelesaian masalah ni. Husam mesti meletakkan semua jawatan di dalam parti dan kerajaan Kelantan.Selepas itu Nik Abduh tidak akan sakit hati lagi dan akan diam. Sahabat Nik Abduh, Abe Jak pun akan diam.
2009 April 28 01:41

Tamban Tegeliat berkata...
Saya rasa nasihat yg last sekali tu, saudara tulang besi lebih sesuai tujukan pd dirinya sendiri... jgn bawa org lain.Pendokong Pas tak sepatutnya melayan artikel sebegini .
2009 April 28 02:27

RAJAWALI berkata...
Sabda RASULULLAH S.A.W :IMAN SESEORANG HAMBA ALLAH TIDAK AKAN LURUS SEBELUM HATINYA LURUS DAN HATINYA TIDAK AKAN LURUS SEBELUM LIDAHNYA LURUS.Hadis Riwayat AHMAD. Sekarang ni kita boleh lihat siapa yang sebenarnya berjuang kerana AGAMA, BANGSA dan NEGARA.

Dari hadis diatas marilah kita renungkan sedalam dalamnya adakah pihak pembankang terutama PAS yang kononnya memperjuangkan agama yang LURUS, adakah Nik Aziz (MURSYIDUL AM PAS) mempunyai IMAN YANG LURUS sehingga LAYAK DIGELARKAN ULAMAK?????… NIZAR Suruhan DAP dan ANU-WAR ALJUBURI serta beberapa Para Pemimpin PAS yang menggunakan AGAMA untuk mendapat kuasa, pangkat dan kekayaan sehingga sanggup menghina sesama Islam mempunyai IMAN YANG LURUS… Marilah kita sama-sama renungkan….
2009 April 28 03:32

Tanpa Nama berkata...
Kepimpinan Ulama.....??? Saya nak bercerita sikit pasal kepimpinan ulama....(apa yang saya fahami)Maklumlah sejak akhir2 nie, ...bila timbul Hj Mohamad Sabu telah sebulat hati hanya untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden sahaja... tiada lain jawatan....

Itupun setelah confirm mendapat lebih dari 10 pencalunan kawasan yang telah bermesyuarat agung baru2 nie..... Terbaru, Perhubungan Negeri Johor telah meminta semua kawasan di Johor untuk mencalonkan Hj Mohamad Sabu untuk jawatan Timbalan Presiden.

Jadi beliau menawarkan diri untuk bertanding....berjaya atau tidak bukan soalnya, terpulang kepada semua perwakilan nanti. Jadi dalam PAS kita juga harus berfikiran terbuka... kalau nak undi terpulang, kalau tak mahu pun terpulang. Yang penting mesej dari Hj Mohamad Sabu ialah untuk membantu kerja2 dan tugas2 Presiden yang masih tak selesai dan perlu dibantu, antaranya ialah menghampiri rakyat khususnya "golongan marhaen", pemuda2, masyarakat Cina dan India serta lainya.

Beliau memang telah dan sedang berkorban demi PAS, beliau telah diuji dengan berbagai2 rintangan, namun kesungguhannya bersama PAS memang tetap tegar.Beliau lah juga antara orang yang mengasaskan apa yang di panggil "kepimpinan ulama" suatu masa dahulu di zaman pemudanya.... (harap tuan2 kaji sejarah PAS).

Jadi yang menjadi kecoh sekarang , bila beliau ingin bertanding jawatan Timbalan Presiden habis orang berkata, bahawa beliau bukan ulama.... apa maksudnya? Bila ada orang nak mencadangkan TG Nik Aziz menjadi Presiden.... orang marah kerana katanya tak faham?

Katanya adakah TG Nik Aziz nak turun jawatan kerana Mursyidul Am lebih tinggi dari Presiden..... Tapi , bila ada orang pula mencadangkan Dr Haron Din kepada jawatan Timbalan Presiden tak ada pula orang nak komen..... bukankah jawatan Timbalan Mursyidul Am juga lebih tinggi dari Timbalan Presiden? Jadi , sebenarnya dalam PAS ni yang paling tinggi adalah Majlis Syura Ulama... bukanlah Presiden atau Timbalan Presiden yang paling tinggi...

Sepatutnya kita tak perlu risau Presiden atau Timbalan Presiden..... sapa pun boleh kalau semua perwakilan telah memilihnya, yang penting dia memang layak dan berkelayakan serta mempunyai keikhlasan perjuangan dan membela parti PAS demi ISLAM yang kita perjuangkan.

Kalau Presiden atau Timbalan Prsiden yang kita lantik tak buat kerja, buat tak betul atau tak "perform", Majlis Syura Ulama boleh panggil, beri tunjuk sebab, atau pun Majlis Syura Ulama boleh minta dia letak jawatan atau pecat dia (kerana ia lebih tinggi) ....bukan seperti Umno mana ada semua nie....?

Jangan kita tiru cara Umno pula..... Ini baru betul..... Majlis Syura Ulama itu tinggi dan kepimpinan ulama yang di maksudkan baru kena tempatnya.... Sekarang nie saya tengok Majlis Syura Ulama masih belum tinggi kedudukannya.... macam lesu dan tak bermaya, ahli2 PAS tak kata apa pun?

Sepatutnya isu......... 1. perjumpaan muqabalah dan unity government? 2. orang bukan Islam boleh masuk PAS atau tidak? 3. sekarang ni pula isu baru ialah anak orang yang baru memeluk Islam, kerajaan benarkan hanya selepas umur 18 tahun untuk dia memilih agamanya.....

Sepatutnya semua ini diputus segera dan Majlis Syura Ulama (kerana ia lebih tinggi) mengarahkan Presiden, Timbalan Presiden, Naib Presiden dan AJK2 PAS yang lain turun membawa mesej parti.... menerangkan kepada semua ahli dan rakyat, kerana itulah yang diputuskan oleh parti setelah Majlis Syura Ulama membincangkannya dan memutuskannya.

Jadi, pada saya tak salah Hj Mohamad Sabu menawarkan diri untuk Timbalan Presiden demi membantu tugas Presiden. Ahli2 PAS kena bersikap adil dan berfikiran terbuka......
2009 April 28 04:22
Tanpa Nama berkata...
Salam... maaf awak yg sebenar tak faham "Unity Government!"... ni bukan kerajaan campuran... ni kerajaan perpaduan... kerajaan perpaduan, tiada pembakang dalam kerajaan... pas, pkr, dap dan bn bergabung... bukan pas gabung dengan umno sahaja.. ok..s ila baca blog Presden PAS... Tok Guru Nik Abdul Aziz Benar, tok Guru Haji Hadi Benar, ust nik Abduh benar...
2009 April 28 04:56

Mohamad Shafri Shamsudin berkata...
Assalamualaikum, saya rasa sebenarnya Tulang Besi tu yang tidak faham apa yang dikatakan oleh Tuan Guru Nik Aziz. Betullah kata Tuan Guru Abdul Hadi sebahagian ahli PAS tidak faham apa itu Kerajaan Perpaduan. Janganlah Tulang besi rasa dia hebat dan saya rasa dialah salah seorang yang nak hancurkan PAS.

Unity Government!"... ni bukan kerajaan campuran... ni kerajaan perpaduan... kerajaan perpaduan, tiada pembangkang dalam kerajaan.. PAS, PKR, DAP dan BN bergabung. Kenapa tidak reti-reti lagi. Apa punya bahalul orang yang sentiasa nak menentang Presiden parti.

Bagi penerangan pun tapi hati masih buta. Ingatkan orang BN jer yang buta hati, tapi ada orang yang dalam PAS pun buta hati sampai nak lawan Presiden. Cadangan Presiden mesti kita faham dulu baru kita ulas. Jangan kita bangkang apa yang kita tidak tahu.

Nik Abduh tu dah tinggal dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz dari kecil, dan dididik oleh ayahandanya. Adakah anak sebegitu tidak faham apa yang ayahandanya maksudkan. Orang yang bukan rapat dengan Tuan Guru Nik Aziz pulak lagi tahu menafsirkan apa yang Tuan Guru Nik Aziz kata. Nik Abduh pulak dikatanya salah tafsir.

Nik Abduh ni bukanlah orang bahalul, janganlah kita lupa bahawa kita bergabung dengan pakatan rakyat pun bukan atas dasar mereka terima Islam. Kita bekerjasama hanya atas dasar keadilan. Adakah PKR terima Islam sebagaimana PAS terima ISLAM.

Jawapannya tidak. Kalau mereka terima Islam tentu kedai yang menjual arak di Selangor dihadkan sebagaimana di sarankan oleh Pemuda PAS Selangor. Arak sepatutnya dijual di tempat yang tertentu dan bukan di tempat yang terbuka seperti di 7 Eleven yang mana pekerjanya adalah remaja Melayu Islam. Merekalah yang menguruskan kedai serbanika ini.

APA TINDAKAN KAMU SEMUA? KENAPA KAMU TIDAK BANTAH? APA YANG KAMU BUAT? Sedarlah, setiap cadangan dari Tuan Guru Presiden sepatutnya dibincangkan terlebih dahulu bukan ditentang membabi buta.
2009 April 28 10:46

Tulang Besi berkata...
Pak Mohd Shafri, saya minta jangan lah pandang rendah terhadap saya begitu sekali. Sila baca artikel saya ini dan lepas tu nilai samada saya faham atau tidak konsep negara perpaduan ini http://www.malaysiawaves.com/2009/04/apa-perlunya-kerajaan-perpaduan-di.html
2009 April 28 15:41

Wan_jtk berkata...
Tulang besi tu skeptikelnya dah jelas, tergolong dalam mereka yang selama ni mendakwa TGNA bersama mereka. Bila anak TGNA dah jelek dengan kotak-katik ahli Pas tahap perasan macam Tulang Besi, Nik Abduh ni keluarlah artikel sebab nak pecah tembelang puak perasan ni.

Puak perasan macam Tulang Besi ni mestilah akan back smash kat Nik Abduh, kalau TGNA akuipun apa yang Nik Abduh tu kata.... Mestilah tulang besi lagi merapu mengatakan itu dan ini. Sebgaimana kata Nik Abduh: "Ayahanda digunakan. Inilah calon restuan Tuan Guru Nik Abdul Aziz! Inilah calon restuan Kelantan! Bukankah sebelum ayahanda berangkat ke Mekah, beliau secara jelas mengumumkan untuk tidak berpihak dan menyatakan keengganannya bersuara, bimbang ia mengganggu emosi ahli PAS di dalam kebebasan memilih? Di mana adab? Di mana kesetiaan? Di mana sifat malu? Masihkah anda mahu hanyut dalam dunia politik yang kotor hatta dalam PAS? Jika begitu, sayalah musuh anda!"
2009 April 28 16:00

Mujahid Oslo berkata...
Salam semua, kepada perwakilan PAS yang budiman, sila debat atau bahas, bangkitkan isu Unity Government pada muktamar Jun ini. Ini kerana penjelasan Tok Guru Haji Hadi pada interbiu Harakahpun tak jelas apa itu Unity Government. Dia hanya jelaskan yang orang Umno takut, orang PAS tak faham. Isunya, tiada penjelasan apa itu Unity Government?

Ada orang kata contoh negara yang ditonjolkan spt Indon dan Palestin atau Isreal itu di luar konteks? Kemudian apa kepentingannya untuk Unity Government? Dulu difahamkan untuk berdepan konflik ekonomi yang meleset, jadi perlu bergabung tapi kini bila Najib ambil alih, ia ditangguh pula atau tarik balik (tak tau mana yang betul).

Tapi isunya, ekonomi masih meleset. Ada keperluan. Mengapa Najib jadikan alasan? Sebab itu, muktamar kali ini, Presiden WAJIB jelaskan apakah yang dikatakan Unity Government itu?

Macam muktamar tahun lepas, terpaksa menjawab isu muzakarah dan muqabalah. Bukan masalah ahli, bukan karenah ahli tapi ini karenah pimpinan tertinggi. Kalau buat secara syura atau diputuskan bersama dalam AJK PAS Pusat, isu berbangkit tidak timbul.
2009 April 28 16:19

Ir Izkram Salleh berkata...
Sdra Shafry, pandangan anda tidak tepat. Tolong jelaskan kepada kami pengunjung blog ini, apa yang dimaksudkan dengan Unity Government yang tuan presiden anta perjuangkan itu? Mana negara contoh yang mengamalkan Unity Goverment? Apa asas untuk membentuk kerajaan ini?

Tanpa pembangkang macam mana? Apakah presiden tahu Indonesia itu amalkan sistem demokrasi macam mana? Adakah sama seperti di Malaysia yang perlu menang parlimen dan Dun?

Sdra Shafery jelaskan sikit macam akhbar tuan bernama SIASAH itu perjuangkan? Apa yang SIASAH telah jelaskan tentang Unity Government itu? Kami tunggu... nak tahu dan nak baca!
2009 April 28 16:25

We kob berkata...
Kepada Ir Izkram salleh.. kepada tulang besi. kepada sesiapa yg belum faham lagi: sila baca blog psdn dan harakah. Tuan Guru Nik Aziz Benar, Tuan Guru Hj Hadi Benar, Ust Nik Abduh Benar............

Mohamad Shafri Shamsudin berkata...
Nash Ar-Rawy berkata: Blog April 23 Unity Government ( Kerajaan Perpaduan/Rakyat ) Unity Government (Kerajaan Perpaduan/Rakyat):

01. Speaker mengatasi kehakiman kerna beliau adalah Ketua Badan Perundangan yg menggubal undang-undang samada di dalamState Assembly" (Dewan Undangan Negeri) maupun di dalam Parliament (Dewan Rakyat) seperti yang dijamin di dalam perlembagaan.

02. 'Unity Government" bermakna Satu Kerajaan Tiada Pembangkang. Semua parliamentarians adalah anggota kerajaan kerna elaun merekadibayar oleh kerajaan (Rakyat) bukan parti yang diwakili. Namun status dan identiti kekal seperti sedia ada. Tiada sebarang perubahan dari segi konsep dan prinsip perjuangan parti masing-masing dan ianya bukannya menjadi 'Coalition Government" (Kerajaan Campuran) maupun 'National Front" BN atau Pakatan Rakyat. Konsepnya berlainan sama sekali sebab 'Unity Government" sebenarnya pada hakikatnya gugur BN, gugur Pakatan tegak RAKYAT.

03. Tiada lagi wakil BN atau Pakatan. Semuanya adalah wakil rakyat Malaysia bukan lagi wakil parti. 'Mind-set " parliamentarians kena berubah kernatatkala mengangkat sumpah sebagai parliamentarians gugur habis pengaruh dan kongkongan kepartaian kerana semua anggota parliament dalam Dewan Rakyat yang mulia ini adalah bertaraf sama sahaja; yakni ANGGOTA KERAJAAN (PILIHAN RAKYAT) yakni, selaku WAKIL RAKYAT BUKAN LAGI WAKIL PARTI. Justeru kerana, rakyatlah sebenarnya yang membayar elaun mereka dan yang pasti bukannya daripada sumber parti. Justeru itu, yang ada hanyalah Kerajaan Perpaduan ( Rakyat ) bukannya kerajaan Parti BN atau Pakatan.

04. Bukan parti yang bayar elaun parliamentarians tetapi kerajaan Malaysia (WANG RAKYAT). Justeru itu, di dalam parliament; tiada parti pemerintah dan tiada parti pembangkang. Semua parti gugur dan ahli parliament semua parti tiada lagi terikat dengan parti masing-masing, BEBAS daripada sebarangikatan dan kongkongan parti (parti hanya diguna pakai sewaktu pilihanraya sahaja). Bila menang dan angkat sumpah selaku anggota parliament Malaysia; automatis gugur parti dan element kepartaian dalam parliament justeru kerna semua sudah menjadi angota kerajaan perpaduan belaka, satu negara, satu warga. Sudah bersumpah berkhidmat untuk rakyat tanpa mengira parti lagi. Bahkan bukan lagi boleh dianggap sebagai wakil parti kerna persidangan di Parliament bukan lagi mesyuarat Bahagian atau Kawasn parti masing-masing. Tenyata di dalam Parliament; parti bukanlah kerajaan dan kerajaan bukanlah parti; tetapi kesemua parliamentarians adalah anggota kerajaan Perpaduan (Rakyat) bukan lagi boleh dinisbahkan sebagai wakil parti lagi.

05. Justeru itu, tiada perlu lagi ISA untuk tangkap pembangkang tanpa bicara, Akta Percetakan sekat akbar pembangkang, Akta Universit/Kolej sekat pelajarsokong pembangkang (Di Kedah, Perak, Selangor, Kelantan dan Pulau Pinang amalan konsep guna pakai sekarang Umno/BN adalah pembangkang). Kesemua akta draconion ini dimansuhkan kerna di dalam dewan mengikut Konsep 'Unity Government" sudah tiada lagi parti pembangkang tetapi kesemua ahli parliament pada hakikatnya datang dari rakyat, kepada rakyat, untuk rakyat; yakni untuk semua rakyat malaysia, mana ada parti lagi mengikut konsep dan sumpah selaku wakil rakyat.

06. SEMUA PARLIAMENTARIANS ADALAH ANGGOTA KERAJAAN YAND DIPILIH RAKYAT SATU KERAJAAN (KERAJAAN PERPADUAN /RAKYAT) THE PEOPLE'S GOVERNMENT NO MORE BN OR PAKATAN; Satu Negara, Satu Kerajaan dan Satu Rakyat ( Warga ) yang SAMA.

07. 'Wakil Rakyat BN' atau ' Pakatan' boleh kritik parliamentarians dari parti masing-masing dlm berhujjah kerna pada hakikat dan konsepnya tiada lagi wujud parti di dalam Dewan Rakyat yang mulia ini. Justeru, nama pun DEWAN RAKYAT bukannya Dewan BN atau Dewan Pakatan.

08. PM bukanlah Presiden Parti di dalam Dewan Rakyat, tetapi PM rakyat Malaysia. Tiada lagi parti dan gugur-mansuh kepentingan parti dan element-element kepartaian kerna yang ada hanyalah KEPENTINGAN RAKYAT,AGAMA DAN BANGSA: MENEGAKKAN NAFIDEENILLAHU DAN MEMERINTAH DUNIA DENGANNYA; Nescaya bisa tertegaknya Insya Allah Hu Negara Baidatun Thoiyibatun Warobbun Ghafur ( " Negara yang makmur , aman damai dan mendapat keredhaan Allah Hu Ta'ala.

09. PDRM, SPR, Jabatan Pendafaran Negara, IGP, Peguam Negara, Hakim Negara, Pengarah Penjara, Audit Negara, Akauntan Negara, Ketua Turus Tentera, dalam 'Unity Government" bebas lepas daripada "Ketiak" atau sebarang pengaruh PM sebaliknya diletakkan seratus peratusdibawah kuasa Parliament (DYMM Agong). Justuru, ruang lingkup sistem pemerintahan negara dalam "Uniy Government" Insya Alla Hu Ta'ala, dengan petunjuknya bisa menjadi telus, berwibawa dan berintegrity tinggi kerna tiada amalan-amalan "Bias" dan berkepentingan Kroni bisa bertapak kerna PM , Peguam Negara, Hakim serta pegawai tertinggi kerajaan sendiri bisa di bawa ke muka pengadilan (Mahkamah) jika berlaku korupsi, salahguna kuasa dan penyelewengan tanpa sebarang imunity atau perlindungan politik. Rakyat bisa bicara bebas tanpa budaya takut ISA yag dipaksakan utkmenyambung talian hayat 'parti pemerintah' dan negara akan berkembang maju dan makmur insya Alla hu tanpa rasuah politik dan budaya kronisma. Jika ada element yg mengancam negara bawa sahaja ke mahkamah terbuka atau dakwa bawah Akta Hasutan yg boleh bela-diri bukannay di cekup bawah ISA yang ternyata zalim, primitif , tiada bertamadun dan ketinggalan zaman.

10. "Unity Government" juga bererti; Tiada lagi campur tangan PM ke atas kehakiman(Judisciary) atau kehakiman ke atas badan perundangan/Legislatif (Speaker). Tetapi berlakumnya '"Separation of Powers" secara teori dan praktis ke atas tiga cabang Pemisahan Kuasa iaitu:

i] Judiciary (badan Kehakiman )

ii) Badan Eksekutif dan iii) Legislative (Badan Perundangan ) 3 IN 1 yang kembali kepada yang maha ESA yakni KITABULLAH dan ASUNNAH. THE ABSOLUTE LAW GIVER dan parliamen membolehkan AKta Hudud di perundangkan supaya HUDUD KISOS TA'AZIR boleh terlaksa kerana "la ikro hafideen" (Tidak ada paksaan dalam agama / There's No Compulsion In Religion). Hudud just meant for the muslims only n non-muslim could be a abide to the presentcivil Law.


SEMANGAT ' UNITY GOVERNMENT '

01. Nas : i) Ani'budullah wajtanibut thoghut (Beriman dgn Allah dan menjauhi thoghut)... Al Qur'anii) Amal ma'ruf nahi mungkar (Menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran) asas perpaduan ... sumber Al Qur'aniii) Tegakkan agama (Ad-deen) dan memerintah dunia dengannya kerna Islamu yaklu wala yakla alaiah.

02. Pembelajaran mata pelajaran matematik dan sains menggunakan Bahasa Pengantar Bahasa Malaysia ( Bahasa Melayu )sebagaimana peruntukan yang sediada dalam perlembagaan di samping memberikan kebebasan kepada Bahasa lain digunapakai.

03. 'Air Time' yang relevent dan sekukupnya diberikan kepada semua parti politik yang bertanding pilihanraya di dalam RTM melalui Ketua-Ketua parti menyatakan dasar, agenda dan manifesto parti masing-masing secara adil dan saksama kerna RTM bukan milik mana-mana parti dan pembayar cukai kepadakerajaan berhak untuk mendapat maklumat daripada semua pihak dengan maklumat yang jelas, betul dan tepat daripada mulut ketua-ketuaparti yang bertanding bukan daripada mulut parti lawan yang disogokkan dan yang dipaksakan.dengan fakta fitnah dan pembohongan.

04. 'Air Time' yang releven dan adil untuk semua ketua-ketua kerajaan negeri iaitu MB dan Ketua Menteri untuk menyatakan dasar-dasarkerajaan Negeri masing-masing untuk di nilai dan di justifikasi oleh rakyat kemudian secara adil melalui peti undi.

05. Siaran langsung keseluruhan sidang Parliamen dan Dewan Undangan Negeri dan siaran ulangan sepenuhnya tanpa sebarang'censorship'supaya rakyat bisa saksi siapa yang tidur, siapa yang bekerja dan layak sebagai wakil rakyat mereka.

06. Untuk menghapuskan sebarang keraguan ke atas SPR dan ketelusan serta ketulusan semua pihak; CHAP JARI (DAKWAT) digunapakai,semasa mengundi jika semua pihak jujur untuk hapuskan 'Pengundi Hantu" dan pendaftaran pengundi yang cukup umur dan layak secara "ON-LINE".

07. Majlis Syura Ulamak Negara yang bebas dariapada belenggu mana-mana parti politik yang terdiri daripada golongan ulama', profesyenal dan pakar-pakar seperti jurutera, hakim, doktor, peguam, intelektual, professor, saintis, researcher dsb yang diketuai oleh Mursyidul Am yang bertindak sebagai ketua AL HISBAH yang bertanggungjawab langsung kepada Parliamen (DYMM AGONG) bukan kepada PM atau Kabinet selaku PENGAWAL SELIA NEGARA ke atas perjalanan pemerintahan berjalan secara telus, tiada salahgunakan kuasa, nepotisma, kronisma, korupsi dan penyelewengan dengan menerapkan nilai-nilai sejagat dan universal sebagai mana yang dituntut dan diperintahkan di dalam KITABULLAH DAN ASSUNNAH sebagai ASASFUNDAMENTAL yang ternyata cukup sesuai dengan FITRAH semulajadi kejadian manusia. ISLAM UNTUK SEMUA (RAHMATAN LIL ALAMIN) tanpa mengira kaum, ras, etnik, agama, ideologi dan pegangan; JUSTICE 4 ALL insya Allah by HIS GRACE.

Nash Ar-Rawy/23.04.09 (http://www.nashsisepuluh.spaces.live.com/) Email ID/YM Chat: nasharrawy.nasser@yahoo.com KALAU MASIH TIDAK FAHAM LAGI MEMANG SAH BUTA HATI. INILAH ANTARA KONSEPNYA !
2009 April 29 09:43

Tulang Besi berkata...
Apa Perlunya Kerajaan Perpaduan di Malaysia? Banyak yang diperkatakan berkenaan isu ini oleh ramai orang. Saya nak ambil dari perspektif berbeza sedikit, yakni, samada Kerajaan Perpaduan (National Government) ini diperlukan atau tidak dalam konteks Malaysia sekarang ini.

Alasan yang diberikan untuk sebuah kerajaan Perpaduan adalah supaya Malaysia dapat menghadapi kemelesetan ekonomi yang bakal dihadapi oleh Malaysia. Diharapkan dengan penubuhan Kerajaan Perpaduan ini dapat memastikan Malaysia dapat menghadapi masaalah ini.

Dari sudut praktikal, izinkan saya menaqal dari artikel Khalid Samad: "Untuk cadangan ini berjaya, semua pihak yang terlibat mesti sanggup mementingkan negara lebih dari kepentingan parti atau diri sendiri. Secara umumnya ia satu cadangan yang baik, sekiranya syarat-syarat ini dapat dipenuhi. Malangnya BN masih lagi istiqamah dengan budaya politik pengautan kekayaannya dan adalah amat sukar untuk saya membayangkan BN akan bersetuju.

Dan kenyataan Tok Guru Nik Aziz yang dilaporkan oleh Ustaz Nik Abduh dalam artikelnya "kerja kerja bodoh dalam PAS": ”Selamba saja ayahanda memberi komen. Ya, jika BN mahu kita bersama, mereka mestilah bersedia memberikan kita jawatan - jawatan yang penting yang kita akan laksanakan program Islam di dalamnya. Berikan Kementerian Kewangan dan Kementerian Pendidikan misalnya. Kita nak jadi PM mesti mereka tak terima. Jadi kita minta apa yang penting untuk kepentingan rakyat dan negara. Kita boleh bersama.

Secara mudahnya, UMNO tidak boleh dipercayai. Mereka boleh memfitnah bekas timbalan Presiden mereka sendiri semata-mata untuk membolehkan Daim Zainuddin mengadakan "bail-out" untuk menyelamatkan bisness beliau dengan duit rakyat. Adakah parti ini kita hendak mempercayai? Mustahil UMNO akan memberi kita kuasa ke atas kementerian yang strategik dan kritikal, mustahil UMNO akan memastikan ketelusan 100% di dalam pentadbiran kelak, mustahil UMNO akan bersikap adil dan saksama di dalam kerajaan itu nanti.

Benar kenyataan Tok Guru Nik Aziz. Tidak mungkin UMNO akan bersikap mulia sebegitu. Mana ada negara dalam dunia menubuhkan Kerajaan Perpaduan dalam menghadapi kemelut ekonomi pertama sekali, Bank Negara dan Kerajaan Malaysia kerap kali menyatakan bahawa Malaysia tidak terkesan dari krisis "sub prime mortgage" yang telah menghancurkan sektor kewangan Amerika.

Keduanya, mana ada negara dalam dunia ni yang menubuhkan kerajaan nasional untuk menghadapi kemelesetan ekonomi ini? Kita tak dengar kerajaan Labour di United Kingdom menubuhkan kerajaan nasional dengan Conservative dan Liberal Democrats. Kita tidak dengar Kerajaan Conservatif Paul Martin di Canada menubuhkan kerajaan nasional dengan party Liberal Demokrat di Canada.

Kita tidak dengar party Demokrat dan Republican di USA menubuhkan kerajaan nasional. Malahan sewaktu Perang Dunia Kedua pun Amerika tidak menubuhkan kerajaan Nasional. Kerajaan Nasional atau Perpaduan adalah kerajaan yang ditubuhkan atas dasar menghadapi darurat serta gawat yang dahsyat dalam sesuatu negara.

Apabila berlaku darurat maka semua institusi kerajaan digantung. Maka, yang akan berfungsi hanyalah kerajaan, dan untuk mengelakkan kerajaan itu dikawal oleh satu parti sahaja, maka kerajaan nasional ditubuhkan. Apa kaitan Kerajaan Nasional dan menghadapi kemelesetan ekonomi?

Saya tahu, penasihat-penasihat di sekeliling Presiden tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam berkenaan dengan ekonomi ataupun sains politik. Mereka cuma mahu membawa Presiden ke arah membawa PAS kepada BN. Pada hakikatnya, sesiapa pun tahu yang Kerajaan Nasional tidak menjamin Malaysia mampu menghadapi masaalah ekonomi yang kian mendatang.

Tetapi Penasihat-Penasihat Presiden PAS adalah penyokong Fraksi UMNO yang terkenal seperti Roslan SMS. Mereka mahu PAS menyertai UMNO di dalam apa-apa bentuk koalisi ataupun kerjasama formal. Maka idea songsang kerajaan perpaduan ini pun dilayangkan. Ianya adalah satu bentuk "smokescreen" (skrin asap) bagi menyorok tujuan utama mereka, bekerjasama dengan UMNO.

Tetapi oleh kerana Penasihat-Penasihat Presiden PAS ini rendah pengetahuan mereka berkaitan dengan ekonomi atau sains politik, maka cadangan mereka ini ternampak keboborakannya. Maklumlah, bangkai gajah mana boleh tutup dgn daun nyiru.

Tugas terbaik Pakatan Rakyat dan PAS dalam menghadapi kemelut ekonomi yang mendatang sebagai parti yang masih pembangkang di Pusat, dan memerintah beberapa negeri, PR dan PAS dapat memainkan beberapa peranan yang lebih bermakna:

a. Menukar kerajaan dengan menghidupkan kembali projek Sept 16.
b. Menjadi pembangkang yang efektif terutamanya di dalam memerangi korupsi. Ini kerana masaalah utama ekonomi negara sekarang ini adalah korupsi dan bukannya pemperlahanan ekonomi dunia.
c. Menjalankan stimulus-stimulus ekonomi yang tersendiri di negeri-negeri Pakatan Rakyat. Tetapi hendaklah dipastikan stimulus tersebut berjalan dengan baik dan teratur.
d. Mengurangkan kehimpitan kehidupan yang dihadapi oleh rakyat di negeri2 pemerintahan Pakatan Rakyat dengan program-program kebajikan tersendiri.dan banyak lagi.

Penasihat-penasihat Presiden PAS tidak tahu pasal ekonomi dan politik. Mereka tidak tahu pun bagaimana hendak membaca Belanjawan Negara ataupun Negeri. Untuk menulis Belanjawan pula jauh sekalilah. Yang mereka tahu adalah membawa teori-teori yang tidak praktikal dan membawa kesan negatif kepada parti seperti teori kerajaan perpaduan ini.Mereka sepatutnya dibuang kerja dan Presiden harus mengambil penasihat-penasihat baru. - Tulang Besi
2009 April 29 11:07
Tulang Besi berkata...
Mohd Shari Shamsuddin, penerangan teori teknikal berkenaan Kerajaan Perpaduan awak tu saya puji lah. Tapi sikit pun awak tak terang apa tujuan Kerajaan Nasional ini? dan awak tak bahas dari segi PRAKTIKALITI dalam konteks Malaysia. Itu tak masuk lagi perangai UMNO yang suka menipu. Jadi, Tok Guru Nik Aziz lagi pandai dari pemegang2 PHd di sekeliling Presiden PAS.
2009 April 29 11:10

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

perlu menyemak:)