KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, Februari 03, 2011

Khalid Samad persoal Najib terhegeh-hegeh selamatkan rakyat Melaysia di Mesir
Kerajaan Umno-BN lembab dalam menyalurkan bantuan kepada rakyat Malaysia di Mesir dakwa Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad. Hal ini ekoran kegagalan koordinasi Wisma Putra dengan kedutaan Malaysia di Mesir dalam usaha menyelamatkan 11 ribu rakyat yang rata-ratanya pelajar yang terkandas di sana.

Khalid berkata tindakan Wisma Putra mengantar wakilnya ke sana untuk tujuan pemantauan bukan sahaja melambatkan proses bantauan dan menyelamatkan rakyat malah jelas menunjukkan sikap tidak percaya kepada kedutaan Malaysia di sana.

"Kenapa kita kena hantar wakil dari sini pergi ke sana untuk memantau seolah-olah tidak percaya laporan kedutaan dan pegawai-pewagai di sana yang mengambarkan keadaan dah begitu teruk dan ini melambatkan tindakan," katanya.

Khalid yang ditemui Tv Selangor di luar perkarangan IPD Shah Alam, turut menjelaskan perkara ini adalah salah satu punca kelewatan kerajaan dalam menyelamatkan rakyat dan pelajar di Mesir. Tambahnya lagi, kedutaan di Mesir seharusnya bertindak menyeluruh tanpa mengelaskan sempadan politik untuk memberi bantuan. 

"Benda macam ini tidak sepatutnya berlaku, kedutaan di sana bukan perlu menjaga pelajar dengan melihat mereka ini Umno ke atau PAS, sebaliknya duta harus bertindak menyalurkan bantuan kesegenap rakyat Malaysia yang berada disana, kerana mereka semua mengharapkan kedutaan memberikan laporan untuk kerajaan di Malaysia akan bertindak dengan segera dan bukannya seperti yang berlaku, hantar wakil untuk pantau," katanya.

Dilaporkan terdapat kira-kira 11,000 rakyat Malaysia di negara itu dan daripada jumlah tersebut 7,000 adalah pelajar. Sekitar 250,000 hingga dua juta orang dilaporkan berada di jalan-jalan raya di Mesir semalam dan perhimpunan paling besar dalam demonstrasi mengulingkan Presiden Mesir Hosni Mubarak ekoran pemerintahan kuku besinya, bermula sejak 25 Januari lalu.

Setelah lebih seminggu insiden ini berlaku, baru semalam bantuan disalurkan kepada rakyat Malaysia disana. Sehingga berita ini ditulis angka korban mencecah lima orang.

Tiada ulasan: