KLIK JOM FOLO DI SINI

Sabtu, Mei 29, 2010

BN cemas, marah dan hilang akal bila PAS Tahaluf Siasi dengan DAP

Tok Guru Nik Abdul Aziz bersama Shamsul selepas memberikan ucapan ringkas pada sidang AMK di Kelantan Trade Centre, Kota Bharu

MURSYIDUL Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata parti itu telah membuat kajian ketika menyertai BN sebelum ini dengan mengambil kira tindakan Nabi Muhammad SAW dalam membuat perjanjian dengan penduduk Yahudi Madinah.

Kontrak yang dikenali dengan nama Perjanjian Hudaibiah itu "lebih teruk kerana Nabi banyak beralah," kata Menteri Besar Kelantan itu ketika menyampaikan amanat di Kongres Angkatan Muda Keadilan di Kota Bharu hari ini. Namun, demi menjaga keselamatan, baginda tetap menyetujui perjanjian bertulis tersebut, kata Tok Guru Nik Abdul Aziz lagi.

"Kita berkongsi dulu dengan BN, (kita) dapat tubuh kerajaan. Dengan (Semangat) 46 dulu pun dapat buat kerajaan dan sekarang dalam Pakatan pun dapat buat kerajaan. Oleh itu gangguan yang dibuat oleh Melayu Umno terhadap PAS tentang unity government memang ada asas. Tapi BN jadi bengong bila kita tahaluf dengan DAP... Sedangkan DAP pun Cina, MCA pun Cina," katanya lagi.

Dalam ucapan ringkas selama kira-kira lima minit itu, beliau turut mengambil peluang mengkritik BN kerana sering menggunakan undang-undang ISA dalam memenangi persaingan politik. "Tapi jangan marah, jangan guna ISA. Guna ISA ini tanda orang mati akal," katanya lagi. - Salhan K Ahmad

Tiada ulasan: