KLIK JOM FOLO DI SINI

Selasa, Januari 11, 2011

Tun Mahathir kata Pak Lah punca Najib tak dapat majoriti 2/3 dalam PRU-13 akan datang!


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bakal berdepan dengan laluan sukar untuk memperolehi semula majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum akan datang ekoran prestasi suram pendahulunya, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

"(Najib) warisi kerajaan yang buruk. Beliau lebih hebat daripada (perdana menteri) nombor lima (Tun Abdullah Ahmad Badawi) yang tidak cekap," katanya perdana menteri keempat itu kepada pemberita hari ini. Ditemui di sebuah forum antarabangsa di Kuala Lumpur, Dr Mahathir (kiri) terus mengkritik Abdullah, penggantinya yang didakwanya mensia-siakan mandat besar yang diperoleh dalam pilihan raya umum 2004 lalu.

"Bila kamu mendapat dua pertiga majoriti, ia patut digunakan untuk perkara yang betul. Dalam empat tahun, daripada 2004 hingga 2008 Abdulllah lakukan banyak perkara salah yang menyebabkan beliau kalah pada 2008," katanya.

Dr Mahathir bagaimanapun kelihatan lebih berlembut kepada Najib yang disifatkan "cuba membetulkan keadaan". Menyuarakan penghargaannya kepada usaha Najib itu, perdana menteri paling dalam sejarah Malaysa itu turut mengambil peluang menyelar bekas timbalannya yang kini menjadi ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Beliau lalui masa sukar sekarang. Najib ada beberapa idea yang bagus dan yang tidak berapa bagus. Saya harap beliau mendapat sokongan kerana parti alternatif yang lebih buruk akan mengambil alih tampuk kekuasaan," kata Dr Mahathir.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Alasan boleh dicari tetapi ia tidak mampu memberikan justifikasi atas apa jua kelemahan yang diri sendiri miliki lebih-lebih lagi apabila persaingan membabitkan dua pihak yang mendapat sambutan yang hampir sama.

Dr M mungkin benar tetapi ada yang tidak benar. Memang benar kuasa ditangan PM diwarisi tetapi ia dalam bentuk yang rela. Kalau rela, tak perlulah mengeluh. Kalau rela tak perlu menoleh ke belakang mencari alasan kalau-kalau tidak mampu berganjak ke depan.

Kalau presiden negara Uncle Sam dijadikan perbandingan, apakah pemimpin utama mereka akan diberikan sedikit 'potongan harga' atau simpati politik kerana adanya alasan yang sama seperti yang diberikan oleh Dr M -- mewarisi sesuatu yang lemah?

HE HE