KLIK JOM FOLO DI SINI

Ahad, Januari 23, 2011

PRIMA seru undi Cikgu Mala di Tenang: Muhyiddin penipu, pendusta, pengkhianat


Ekoran kenyataan Menteri Perlajaran, Muhyiddin Yasin bahawa kementerian telah mencapai persetujuan dengan masyarakat India berhubung penggunaan buku teks kontroversial, novel Interlok, Persekutuan Pertubuhan India Malaysia (PRIMA) menyeru pengundi India dalam Dun Tenang memberikan undi mereka kepada PAS 30 Januari ini.

PRIMA turut melabelkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran itu sebagai seorang penipu, pendusta dan pengkhianat.  Kata Ketua Penerangan Persekutuan itu, AP Raja Retinam, beberapa perwakilan India yang menghadiri mesyuarat pada Selasa lalu secara terang menuntut buku Interlok itu ditarik balik.

"Muyhiddin adalah penipu, pendusta dan pengkhianat. Semua anggota delegasi MIC membantah kata-kata Muyhiddin dengan sekeras-kerasnya. Semua delegasi MIC menuntut supaya buku itu ditarik balik. Sama sekali tidak setuju menerima dengan pemindaan," katanya dalam satu SMS kepada Malaysiakini, hari ini.

Sebelum ini, PRIMA memberi amaran bahawa mereka akan meletakkan calon pada pilihan raya kecil Tenang jika kerajaan gagal menangani isu tersebut tetapi tidak berbuat demikian hari ini.Beliau juga mahu MIC, yang juga menghantar perwakilan pada mesyuarat Selasa lalu mengadakan mesyuarat jawatankuasa pusat berhubung kenyataan Muhyidin dan mengeluarkan kenyatan rasmi parti tersebut.

Muhyiddin semalam dilaporkan berkata mesyuarat Selasa lalu yang dipengerusikan oleh timbalannya, Datuk Puad Zarkashi telah mencapai konsensus dengan beberapa persetujuan bagi mengakhiri perbalahan mengenai Interlok. Ini termasuk memuatkan nota khaki tambahan, glosari dan garis panduan pengajaran. Muhyiddin dilaporkan berkata novel berkenaan membincangkan perpaduan dan intergrasi di kalangan penduduk pelbagai kaum dan selaras dengan konsep 1Malaysia.

Tiada ulasan: