KLIK JOM FOLO DI SINI

Jumaat, Januari 07, 2011

Adik ipar Tony Blair pilih Islam, Karpal Singh tak mahu "mayatnya" dilangkah!

Lauren adalah adik ipar Tony Blair yang kini memeluk agama Islam

Karpal Singh tidak lagi mahu orang "melangkah mayatnya" jika PAS nak laksanakan  Negara Islam

Jumlah warga Britain yang memeluk Islam di Britain mengatasi 100,000 orang, hampir sekali ganda berbanding 10 tahun lalu. Kebanyakan mereka terdiri daripada wanita kulit putih berusia 27 tahun yang bosan dengan budaya konsumerisme dan tidak berakhlak masyarakat Britain, lapor Agensi.

Jumlah itu, yang didedahkan oleh kumpulan pelbagai kepercayaan, Faith Matters, menyebabkan terdapat dakwaan bahawa negara itu kini dalam proses pengIslaman. Bagaimanapun, laporan pertubuhan itu menyatakan, kebanyakan mereka yang memeluk Islam itu melihat agama itu sesuai dengan kehidupan di Britain. 

Ia menganggarkan, kira-kira 5,200 lelaki dan wanita memeluk Islam sejak 12 bulan lalu, termasuk 1,400 orang di London. Hampir dua pertiga adalah wanita, lebih 70 peratus berkulit putih dan usia purata yang berbuat demikian ialah 27 tahun.

Pada 2001, seramai 60,000 memeluk Islam di Britain. Keadaan itu didakwa memenyebabkan perkembangan fahaman pelampau Islam dan serangan ganas, termasuk pengeboman 7 Julai. Antara saudara baru yang beralih kepada keganasan ialah Nicky Reilly yang cuba meletupkan sebuah restoran di Bristol dengan bom paku dan pengebom kasut, Richard Reid serta pengebom 7 Julai, Germaine Lindsay.

Namun, menurut laporan itu, jumlah saudara baru yang terbabit dalam keganasan adalah kecil. Kajian yang dijalankan oleh Kevin Brice dari Universiti Swansea menyoal saudara baru mengenai pandangan mereka terhadap aspek buruk budaya Britain. 

Antara lain mereka menyebut arak, sikap masyarakat setempat yang sering mabuk, kekurangan moral dan seks bebas. Sembilan daripada 10 wanita yang memeluk Islam berkata, perubahan agama mereka mendorong mereka berpakaian lebih konservatif. Lebih separuh mula bertudung dan lima peratus memakai purdah.

Lebih separuh juga mengaku berdepan dengan masalah dengan keluarga masing-masing selepas memeluk Islam. Tahun lalu, Lauren Booth, adik ipar bekas Perdana Menteri, Tony Blair, menarik perhatian meluas apabila mengumumkan dia memeluk Islam.

Di Malaysia lain pula. Tokoh DAP yang lantang mengkritik PAS untuk melaksanakan hudud dan Negara Islam kini semakin lunak. Dia tidak lagi mahu orang "melangkah mayatnya" kalau PAS nak laksanakan Negara Islam. Perubahan ini amat mengembirakan umat Islam di negara ini kecuali Umno. Pada Konvensyen Pakatan Rakyat di Kepala Batas, Pulau Pinang, Karpal secara terbuka mehu berbincang dengan PAS tentang Negara Islam.

Umno bersedih kerana tak dapat memperalatkan lagi kenyataan "melangkah mayat" Karpal itu dalam pilihan raya umum ke-13 nanti. Umno sedih sebab Karpal yang beragama Sikh pun mahu duduk semeja berbincang tentang apa itu Negara Islam, apa itu hudud. Tetapi Umno yang mengaku Islam terus meremehkan hudud, menolak Negara Islam dan gembira senang hati dengan apa yang ada.

Tiada ulasan: