KLIK JOM FOLO DI SINI

Ahad, Januari 16, 2011

Isu azan Masjid Al-Ikhlasiah: Semua menikus Najib, Raja Nong Chik, Jamil Khir, Nazri Aziz, Koh Tsu Koon dan Abdullah Mat Zain?

"Agama Islam menuntut kita mencari kebenaran.  Kebenaran harus dicari secara beradab.  Kesederhanaan dan keharmonian harus dipelihara.  Oleh yang demikian, saya menjemput mereka yang sedang menunjuk perasaan bersama-sama dengan saya mencari kebenaran dalam isu azan Masjid Al-Ikhlasiah," kata Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Lembah Pantai.

Beliau mempersoalkan pertama: Siapakah yang telah membuat aduan, dan adakah surat ini telah diteliti isinya untuk mendapat gambaran yang sahih lagi benar? Jika benar surat ini secara rasminya telah dihantar dan telah diterima oleh Perdana Menteri, Raja Nong Chik, Jamil Khir Baharom, Nazri Aziz, Koh Tsu Koon dan Penasihat Agama kepada Perdana Menteri, Abdullah Mat Zain, jadi apakah respon mereka?

Nurul Izzah juga bertanya, Pihak mana yang telah memberi arahan kepada Jawatankuasa Masjid untuk merendahkan volume suara azan, dan terakhir, seandainya pihak JAKIM yang mengeluarkan arahan tersebut, kita harus mendapatkan penjelasan bertulis samada wujudnya garis panduan berkenaan laungan azan di semua masjid-masjid dan surau di seluruh negara, yang memungkinkan JAWI mengeluarkan arahan kepada Masjid Al-Ikhlasiah.

"Pihak yang membantah wajib bertanya pada penerima surat-surat ini apakah jawapan mereka?" soal Naib Presiden PKR itu lagi.

Tiada ulasan: