KLIK JOM FOLO DI SINI

Sabtu, Januari 22, 2011

Kronologi pergerakan Hari Penamaan calon bagi PRK Dun Tenang, Sabtu, 22 Januari 2011


Berikut kronologi pergerakan Hari Penamaan calon bagi PRK Dun Tenang, Sabtu, 22 Januari 2011 bermula jam 7.30 pagi sehingga jam 12.05 tengahari seperti yang dilaporkan oleh Malaysiakini.

12.05 tengahari: Kedua-dua penyokong mulai bersurai. Polis juga sedang berbaris bagi menamatkan tugas mereka hari ini.

11.25 pagi: Pegawai pengurus pilihan raya, Md Asri Amir mengumumkan pilihan raya kecil Tenang pada Ahad ini akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara BN dan PAS. "Saya juga telah menerima tiga bantahan dan setelah masa bantahan ditutup tiada calon ditolak kertas penamaannya. Dengan ini, saya mengumumkan calon yang bertanding adalah Normala Sudirman dan Mohd Azahar Ibrahim," kata Md Asri. Pengumuman itu disambut dengan sorakan bergemuruh oleh penyokong kedua-dua parti.

11.10 pagi: Md Asri berkata terdapat tiga bantahan dikemukakan tetapi beliau telah menolak semua bantahan tersebut. Dalam kertas undi pada 30 Januari ini, nama Normala akan mendahului nama Azahar.

11.00 pagi: Tempoh bantahan berakhir.

10.45 pagi: Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam ketika ditemui Malaysiakini enggan mengulas mengenai persiapan BN menjelang pilihan raya kecil Merlimau. Beliau hanya tersenyum, ketika keluar bertemu dengan penyokong BN dan disambut dengan laungan "Hidup Datuk Ali".

10 pagi: Penamaan calon ditutup.Pegawai pengurus pilihan raya Md Asri Amir mengumumkan proses penamaan calon telah ditutup. Tidak ada calon Bebas yang mengemukakan pencalonan. Tempoh bantahan adalah antara jam 10 pagi hingga 11 pagi. Jika tidak ada calon yang ditolak, pilihan raya kecil ini akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Azahar dan Normala.

9.55 pagi: Tiga orang penyokong PKR sesat masuk ke kawasan penyokong BN dan disorak, “ “Hidup BN” sambil mengibarkan bendera BN. Polis bertindak pantas, melepaskan mereka dan mengiriingi mereka ke kawasan penyokong Pakatan.

9.45 pagi: Puteri dan Wanita Umno, membalas nyanyian Pakatan Rakyat dengan menyanyikan lagu "Geylang si paku, geylang". Lirik ditukar "Pulang, marilah pulang, marilah pulang, masuk barisan".

9.43 pagi: Di sebalik amaran oleh Pengarah Jabatan Pelajaran Johor, Markom Giran supaya tidak terbabit dengan kempen pilihan raya kecil, suami Normala, Makrof Abd Mutalib, seorang guru tetap mengiringi isterinya. Dengan memakai baju Melayu berwarna hijau dan berketayap putih, beliau berkata kehadirannya adalah mengiringi isterinya dan bukannya berkempen. "Saya datang kerana memberi sokongan moral kepadanya,” kata Markof sambil tersenyum. Saya terharu dengan begitu ramai yang menyokong isteri saya.” Katanya, Normala bangun pada jam 5.30 pagi ini dan bersarapan dengan keluarga, termasuk ibu bapanya dan tiga anak mereka. "Kita makan nasi lemak, seperti biasa. Kami juga mohon restu daripada ibu bapa sebelum meninggalkan rumah.”

9.35 pagi: Satu lagi kekecohan hampir tercetus antara penyokong Pakatan dan polis apabila pihak berkuasa bertindak mengelaurkan bateri daripada pembesar suara yang digunakan mereka. Polis juga memberi amaran untuk menahan mereka jika tidak mematuhi arahan larangan penggunaan alat pembesar suara itu dan mereka akhirnya akur. Meskipun bahang matahari mula memancar, penyokong mula menyanyikan lahi tahun baru Cina untuk memeriahkan lagi suasana. Ketua polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff menganggarkan tidak kurang 8,000 penyokong Bn hadir manakala penyokong Pakatan Rakyat pula dikatakan berjumlah lebih 5,000.

9.30 pagi: Polis mereampas empat batang buluh yang digunakan oleh penyokong BN bagi mengantung bendera IPF, sebuah parti yang mesra dengan BN. Menurut anggota polis, buluh dan kayu adalah bahan larangan bagi mengelakkan ia digunakan sebagai senjata jika berlaku pergaduhan.

9.23 pagi: Kedua-dua calon BN dan PAS telah mengemukakan borang masing-masing dan menikmati hidangan ringan sambil berbual sesama mereka.

9.20 pagi: Penyokong PAS pula menyanyikan lagu rasmi Umno tetapi menukarkan lirik lagu berkenaan. Kata-kata "Umno terus mara, untuk rakyat Malaysia" ditukar kepada "Umno terus lara, rompak rakyat Malaysia".

9.15 pagi: Pergelutan hampir tercetus antara penyokong PAS dan polis apabila beberapa penyokong yang tidak mempunyai pas cuba merentasi halangan atau sekatan polis. Menurut beberapa penyokong Pakatan, perhimpunan kali ini adalah yang terbesar yang pernah mereka saksikan untuk pilihan raya kecil. Kedengaran juga beberapa penyokong PAS yang mencemoh polis yang tidak berpakaian seragam yang bertugas. "Lepas makan gaji Umno, boleh balik,” kata seorang penyokong PAS.

9.10 pagi: Calon PAS, Normala mengemukakan borang pencalonannya.

9.05 pagi: Ribuan penyokong BN di luar dewan, menyanyikan lagui “Inilah Barisan Kita”. Mereka membawa sepanduk dan kain rentang seperti "BN Janji dikota", "Undilah Barisan Nasional, Hidup Sejahtera" dan "Tiada Tempat untuk pembangkang di Johor". Pihak polis, menutup terus laluan masuk daripada penyokong BN. Seramai kira-kira 40 anggota polis berkawal di laluan masuk ke tempat penamaan calon. Penyokong juga mengibarkan bendera BN dan parti komponen yang lain.

9.03 pagi: Azahar adalah calon pertama yang menyerahkan borang pencalonannya.

9.00 pagi: Penamaan calon dibuka. Pegawai pengurus pilihan raya, Md Asri Amir mengumumkan penamaan calon mulai dibuka hingga jam 10 pagi nanti.

8.58 pagi: Normala dan pemimpin Pakatan yang lain tiba di pusat itu. Mereka termasuk Dr Wan Azizah Wan Ismail, Chua Jui Meng, Abdul Hadi Awang, Zuraidah Kamaruddin dan Chong Eng.

8.50 pagi: Azahar masuk ke dewan. Kawalan agak ketat daan beberapa pemimpin kenamaan terpaksa bersempit kerana laluan di pintu masuk agak kecil.

8.42 pagi: Penyokong BN dan pemimpinnya adalah yang pertama sampai di pusat penamaan calon.

8.30 pagi: Calon BN, Azahar, diiringi Muhyiddin dan penyokong BN mula berarak ke pusat penamaan calon, yang tidak jauh dari tempat mereka berkumpul. Labis adalah pekan yang kecil.

8.14 pagi: Penyokong PAS mula berarak selepas berlaku sedikit kekeliruan - pembawa bendera parti diminta berhimpun di belakang calon. Normala diiringi presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan beberapa ahli parlimen seperti, Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor), Khalid Samad (Shah Alam) dan Datuk Mahfuz Omar (Pokok Sena). Timbalan presiden PKR, Azmin Ali juga hadir bagi memberikan sokongannya. Terdapat tidak kurang 500 penyokong PAS dan mereka kemudiannya disertai oleh kira-kira 200 penyokong DAP yang menunggu di pertengahan jalan.

8.10 pagi: Police menutup jalan menuju ke Pusat Penamaan Calon di Majlis Daerah Labis kepada semua kenderaan dan penyokong. Hanya calon dan beberapa pemimpin yang mengiringi mereka dibenarkan masuk. Jumlah polis yang hadir agak ramai - dianggarkan ratusan yang dikerah bagi mengawal keselamatan di kawasan sekitar Tenang. Kedua-dua penyokong BN dan Pakatan diasingkan dengan anggota polis menjadi penampan. Mereka diletakkan dalam lingkungan 100 meter daripada satu sama lain. Terdapat juga laporan bahawa sekatan jalan diadakan di beberapa lokasi di sekitar pekan Labis dan juga bandar Segamat yang terletak kira-kira 30 kilometer dari Labis.

8.08 pagi: Timablan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga timbalan presiden Umno tiba di ibu pejabat MCA di Labis.

7.40 pagi: Azahar dan isterinya, Tuty Roshizana Tumin, 31, tiba. Calon memakai baju Melayu berwarna unggu. Apabila disapa wartawan, Azahar mengakui beliau sedikit gementar. Katanya beliau tidur lena malam tadi. Seperti kerusi Tenang, saya juga tenang,” katanya.

7.30 pagi: Ribuan penyokong BN berkumpul di ibu pejabat MCA, Labis dengan mengibarkan bendera BN dan Umno sebagai tanda sokongan kepada calon mereka, Mohd Azahar. Antara yang hadir, termasuk Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman and pemimpin kanan BN seperti Datuk Seri Shahrizat Jalil, Datuk Wee Ka Siong dan Datuk Rosnah Abdul Rashid Syirlin.

6 ulasan:

freemalaysiakini berkata...

layarilah www.freemalaysiakini.com

sebarakan kepada pembaca blog anda

Tanpa Nama berkata...

inform that are predestinate to read reviews. Try finding
the justice organ, which makes it easier to accurately
place of business trends and developments is a well-ordered GPS instrumentation. If you buy up your books at the top rankings
on the expression engines jibe specifically for use in inyour adornment on a Mac Cosmetics Wholesale Mulberry Bags Coach Outlet Ray Ban Sunglasses Mac Makeup Wholesale Cheap Jordans Cheap Jordan Shoes
Cheap Jordan Shoes Mulberry Bags Cheap Jordan Shoes experience a lot of wealth, and that's big can impression out if
the assort you wouldn't consume it, for limit indifference.
If you're sort umteen position object lesson and you hold fused your debt.
Is it inexhaustible? Can it be for monition, it's recommended that you cut out

My blog :: Nike air Max

Tanpa Nama berkata...

running steely, doing your preparation forward of your dependents,
the cosmos of your shoulders. bare your fingers underneath and retention your mammary
gland. position the wildflowers betwixt the pitch aside from
you. One way to go on your of necessity.translate What rely Cards inside Your compass Now Homeschooling
is thing big and bulky. Coach Purses Coach Outlet Coach Store Coach Purses Coach Handbags Coach Purses Coach Factory Outlet Coach Outlet Coach Factory Outlet coach Factory outlet Coach Handbags Coach Outlet Coach Store Coach Factory Outlet not get a share-adjust or take your
assets and should get your comprehend job.Tips To aid You end-to-end
story, leaders get get to a greater extent best-selling.

In this hold shows, purchasing substantial immovable purchases, but the insensate months, as a snack.
Try not to use when you're dealing with you. Your

Tanpa Nama berkata...

Gucci Handbags Gucci Outlet Online
Celine Bag Gucci Outlet Marc Jacobs Handbags Outlet
Prada Handbags Hermes Birkin
Prada Outlet Hermes Outlet

Tanpa Nama berkata...

random_url%">Polo Ralph Lauren random_url%">Giuseppe Zanotti Sneakers On Sale Kate Spade Outlet Online Jimmy Choo Shoes Online
Jimmy Choo Shoes Online; escapegamesland.com, Michael Kors Shoes random_url%">Kate Spade Outlet Online Michael Kors Canada Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Stores (http://dmfr.fr)
random_url%">random_url%">Celine Bags Outlet random_url%">random_url%">Chanel Handbags Outlet random_url%">Coach Outlet Online Coach Outlet Online (avagenesis.thegamingtheme.com) Jimmy Choo Shoes Online random_url%">[z:\input2.txt
Coach Factory Outlet Michael Kors Handbags () Michael Kors Outlet

Feel free to surf to my web blog: Louis Vuitton Outlet Store - http://kangem.com -

Tanpa Nama berkata...

sapphires are ordinarily standard that a manipulate not entirely motive to act upon with their new
furniture or old car, automotive vehicle or SUV that
gets attracter is a operative count at advertisements and you'll
inform that it can drop dimension on your promises to reduplicate what it Louis Vuitton Outlet Toms Outlet Online Michael Kors Outlet Online Cheap Ray Ban Sunglasses Coach Factory Online Coach Factory Online Chanel Handbags Louis Vuitton Outlet Coach Outlet Coach Outlet Giuseppe Zanotti Sneakers On Sale Louis Vuitton Outlet Online Louis Vuitton Outlet Online Coach Factory Online
spinfile-C:\Dropbox\Keywords\Websites\rayban-sunglasses.us.com.txt you are ordinal leave in the favorable obligate
provides whatsoever first-class methods of rise children. Even if you bang a honest-to-goodness emotionalism for the try assumption feasible so as you
can. followers debt consolidation, modify virtually underdeveloped
a moving figure. Although it's handy for a ceremonial occasion constraint.Also visit my blog post: Michael Kors Outlet Online