KLIK JOM FOLO DI SINI

Jumaat, Januari 21, 2011

Sedia hadapi PRU-13: Seramai 30,000 Pemuda PAS "gegarkan" Kota Sarang Semut 19 Februari depan

Dewan Pemuda PAS Pusat akan mengadakan satu himpunan besar sebagai persediaan awal menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 yang semakin hampir. Setiausahanya, Khairul Faizi Ahmad Kamil, yang juga pengarah himpunan tersebut berkata, ia mengumpulkan para pemuda PAS dari seluruh negara. 

Bertemakan "Masa Untuk Berubah" perhimpunan 30,000 pemuda PAS itu akan diadakan 19 Februari depan di Kota Sarang Semut, Kedah. Menurutnya, ini merupakan perhimpunan kali ketiga selepas perhimpunan pertama di Markas Tarbiyyah PAS di Taman Melewar pada 2002 yang mengumpulkan 5,000 Pemuda PAS.

Manakala perhimpunan kedua pula di Kota Bharu, Kelantan pada 2006 yang berjaya mengumpulkan 15,000 Pemuda PAS dari seluruh negara, kata Khairul kepada media. Menurutnya, perhimpunan kedua itu telah meletakkan tanda aras serta ukurannya melalui Sistem Komuniti UKJ yang dibangunkan setahun sebelum itu. 

"Seramai lima pemuda dari setiap cawangan yang telah didaftarkan melalui Sistem Komuniti UKJ telah menyertai perhimpunan tersebut," tambahnya. Manakala perhimpunan dirancang dengan jangkaan 30,000 peserta iaitu sekali ganda lebih besar daripada jumlah peserta tahun 2006, kata Khairul.

Menurutnya, bagi merealisasikan kehadiran 30,000 peserta, sasaran kali ini ahli baru dan anak muda yang menyokong PAS dari semua kawasan di seluruh negara. "Sebagai nilai tambah kepada kekuatan pemuda, himpunan ini juga turut melibatkan anak-anak muda yang telah mendaftarkan diri di dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP)," katanya.

Perhimpunan sehari itu akan dirasmikan oleh Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Azizan Abd Razak, dan ditutup oleh Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa.  Menurutnya, mantan pimpinan Pemuda PAS Pusat seperti Dato' Abu Bakar Chik, Mohamad Sabu, Dato' Mahfuz Omar, Salahuddin Ayub dan lain-lain akan turut meraikan program tersebut

"Pelbagai aktiviti menarik seperti pertunjukan motosikal, klinik bola sepak, dan pameran pemuda juga bakal diadakan dalam program itu.  Satu perlawanan bola sepak yang akan menemukan pimpinan Dewan Pemuda PAS dengan bekas pemain bolasepak kebangsaan akan diadakan pada sebelah petang," tambah Khairul.

Tiada ulasan: