KLIK JOM FOLO DI SINI

Isnin, Mac 09, 2009

Memang pembangkang turun padang sebab mereka prihatin nasib rakyat. Apa masalahnya pembangkang pada demontrasi itu? Umno pula ke mana?

Presiden PAS dan Timbalannya, Dato' Seri Abdul Hadi Awang (MP Marang) dan Nasharuddin Mat Isa (MP Bachok)


Bendahari PAS Pusat, Dr Mohd Hatta Ramli (MP Kuala Krai)


Dato' Abu Bakar Chik, bekas Ketua Pemuda dan bekas Exco Kerajaan PAS Terengganu


Naib Presiden PAS, Ahmad Awang (Pesuruhjaya PAS Perak)

Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu (bekas MP Kuala Kedah)

Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato' Mahfuz Omar (MP Pokok Sena)

Kelihatan AJK PAS Pusat, Idris Ahmad di bekalang Dato' Dr Hassan Ahmad dan Timbalan Pesuruhjaya PAS Wilayah sebelah kiri Dato' A Samad Said


Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub (MP Kubang Kerian)

Pemimpin GMP dari kiri Hasni Abbas, Ainon Mohd, Dr Abdullah Hassan dan Dr Shaharil Mohd Zain sertai perarakan

APA masalahnya dengan kehadiran pemimpin pembangkang pada demontrasi 100,000 Bantah PPSMI 7 Mac lalu? Sejak awal lagi, Gerakan Mansuh PPSMI (GMP) sudah mencari tempat berpaut bagi menggerakan demontrasi itu. Tiada isu tentang kaitan pembangkang pada demontrasi ini. Mereka semua adalah rakyat Malaysia.

GMP telah mencari Pemuda Umno dan wadah Umno itusendiri tetapi gagal memberi reaksi. Sebabnya mudah. Macam mana Umno dan respons kerana merekalah "hantu jembalang" yang menerima dan melaksanakan dasar PPSMI itu.

Merekalah (Umno) yang melanggar Akta Pendidikan, Dasar Pelajaran Kebangsaan dan Perlembagaan Malaysia 152. Tidak mungkin, Umno akan membantu dan menyokong GMP. Jadi kenapa, Hisyamuddin Husein kata himpunan itu didalangi oleh pembangkang.

Memang pemimpin parti pembangkang seperti dari PAS, Presidennya sendiri turun padang, Dato' Seri Abdul Hadi Awang, Dato' Mahfuz Omar, Salahuddin Ayub, Dr. Mohd Hatta Ramli, Dato' Kamaruddin Jaffar dan ramai lagi pemimpin peringkat negeri dan kawasan turun.

Kerana apa? Kerana mereka bergelar rakyat. Kerana anak mereka juga terperangkat dengan PPSMI. Kerana mereka prihatin. Kerana mereka tidak mahu bangsa Melayu mati. Kerana mereka tidak sanggup tengok bahasan Melayu di bunuh.

Mana pemimpin Umno? PAS sejak awal lagi sudah mengumumkan sebagai pembantu kepada menggerakkan himpunan ini. PAS mengerakkan road show bantahan ke seluruh negara. PAS gerakkan ahli-ahlinya yang besar untuk turun. Di mana salahnya? Macam juga Umno gerakan GPMS, Pekida, pelbagai NGO yang mandom, MBM, MAYC, Belia 4B dan lain-lain untuk sokong Umno bila tersepit dan terjepit.

Melihat Modus Operandi perhimpunan membantah Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) di ibu negara, Sabtu pasti ada benarnya dakwaan Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bahawa insiden yang hampir cetus keganasan itu didalangi pembangkang.

Sejak awal lagi, GMP menghantar memorandum kepada PAS dan PKR pada pilihan raya kecil di Kuala Terengganu. Kemudian menyerahkan lagi memorandum kepada kedua-dua parti itu di Perlimen. Mereka juga serah memo yang sama kepada Umno di Kuala Terengganu. Serah juga kepada Hisyemuddin di Parlimen. Apa yang tak kena?

Umno sudah dimaklumkan. Tak mahu dengar, itu memang perangai Umno. Pekak badak. Buta tuli. Sebab Umno yakin tidak ada siapa yang akan turun demo anjuran PPSMI itu. Isu bahasa, siapa nak beriya-iya. Orang PAS lagi tak mahu turun. Itu perkiraan pemimpin Umno. Bile meletup 7 Mac lalu, berulah Pak lah terkejut dan terkedu.

Berdasarkan apa yang berlaku sehingga memaksa polis melepaskan gas pemedih mata bagi menyurai perarakan kira-kira 100,000 pembantah PPSMI yang merempuh sekatan polis menuju ke Istana Negara, jelas tindak tanduk sebahagian mereka bukan berasas kepada perjuangan bahasa mahupun pendidikan. Bagi Hishamuddin, apa yang berlaku ‘ibarat sudah terang lagi bersuluh’, dengan kehadiran pemimpin-pemimpin pembangkang terutama PAS dan PKR yang mengheret sebahagian daripada mereka terbabit demonstrasi jalanan.

Hisyamuddin sedang mencari alasan. Untuk menafikan kebangkitan orang Melayu. Kalau Melayu itu dikatakan Umno bermakna, orang Umno akar umbi sudah bangkit. Menikam Umno. Menujah pemimpin Melayu dari Umno. Bukan senang nak gerakan orang Melayu bangkit. Hari ini, 7 Mac orang Melayu sudah bangkit. Orang Cina tak ada. Orang India jauh sekali. Kalau ada sokongan moral tidak dinafikan.

Ini bukan demontrasi BERSIH dua tahun dulu. Semua kaum ada. Cina dan India turun padang pada angka yang besar. Demo PPSMI ini, solid orang Melayu yang datang. Berhimpun. Berarak menunju Istana Negara. Soal pembangkang jadi dalang tidak timbul. Tapi sebagai parti pemerintah, mengaitkan pembangkang lebih mudah menyelesaikan masalah.

Adakah berhenti setakat itu? Umno juga akan bermesyuarat tergempar membincangkan trend sokongan orang Melayu. Pada PRU lepas, orang Cina dan India menyokong pembangkang. Umno dan BN hanya menang di kawasan orang Melayu. Adakah orang Melayu akan bersama Umno dan BN selepas ini?

Setelah mereka lihat reaksi negatif Hisyamuddin dan pemimpin Umno terhadap PPSMI? Najib membisu seribu bahasa? Hanya menumpang kenyataan Hisymuddin semata-mata. Setelah memerhati apa yang terjadi di Perak. Umno bukan lagi dilihat payung orang Melayu sebaliknya sudah menjadi "musuh ketat" orang Melayu.

Kalau Hisyamuddin dan pemimpin Umno seangkatan dan sewaktu dengannya masih berperangai buta mata, pekak badak, keras hati, bahut dan keras kepala, maka terimalah akibatnya pada pilihan raya umum akan datang. Jawapannya sudah ada dan boleh dicongak-congak. Trend pengundian orang Melayu kini sudah berubah!

2 ulasan:

Kulop Semai berkata...

Hisyam ape masalahnya pembangkan turun demo tu? Kome buat demo harap bantah sutan Tganu dulu buleh pula? Kome lawan raja buleh pulak? Kome tubuh kerajaan haram di Perak buleh pulak?

Mane Pakida kome? Mana Prowaris kome? Mane Warisan kome? Mane pertubuhan belie kome? Mane GPMS kome? Kate pejuang Melayu tak nampak batang idung pun?

Kome cakap jer beso. Bedego-dego habukpun tarak. Itu nasib baik ade due tiga kerat kerajaan lagi. Kalo tak tumpo kome nak bahceke, bahbatang. Tak melantak kome.

Kome bukan reti idup tak begantung dgn orang. Asyik melantak subsidi jer. Bahbatang komisyen. Sebab tu tak berani turun ganyang pembuat PPSMI tu.

Biokan pembangkang turun. Jangan marah. Itu bahase deme juge. Itu perjuangan deme juge. Perjuangan kome dah tumpo. Dah lame mampus.

Cakap jer bejuang untuk orang Melayu. Tapi pelan-pelan bunuh bahasa Melayu. Bubuh racun kat sekolah orang Melayu. Bubuh ajinomoto kat sains dan matematik. Ape ke hainya yob?

semalutua berkata...

Oh.. Kulop Semai..
Memamng sesuai dengan nama...
kalu dah kulup tu kuloplah..
tau tak kulop tu apa?
kulop tu Kuncup kuncup tu macam katak dalam gelas..
boleh tengok tak boleh rasa...

Bembangkang memang nak cari publisiti..
kunun.. nak bela anak bangsa..
tapi dalam masa yang sama tunjuk cara pada bangsa sendiri nak lawan bangsa.. berdemo di sana.. berdemo disini... kunun baguih sangatlah...

kunun prihatin... kalu pemimpin melayu bn buat sema tak kena pada pembangkang.. kalu pemimpin Cina ka..
india.. depa tak marah.. pasai apa .. takut.. takdak hati mat kilau, taka dak hati tok sagor, taka dak hati to janggut, yang ada apa.. jnggut ja.. nak buat apa..
janggut pun jarang-jarang tak buleh bergayut...

kalau betul prihatin kat bangsa.. tu lawan kapl tu.. hina raja..
tu lawan keling kat perak tu.. hina raja .. tu yang derhaka tuu.. macam mana kalau zaman raja melaka dah habis dah... nasib baik la ni

nak cerita fasal perihatin... berjuang untuk orang melayu jadi kaya. bukan nak jadi kuat sebab nak kuasaje.. dahj dapat kuasa tak tau nak buat apa..
macam kulop lah... kah.. kah..kah..
dah kulop.. tu kulopla...