KLIK JOM FOLO DI SINI

Sabtu, Mac 28, 2009

Pensyarah Media UM sifatkan KDN tidak faham erti demokrasi dan menyekal akal fikir rakyatPENSYARAH Jabatan Pengajian Media Universiti Malaya, Professor Dr Abu Hassan Hasbullah mengecam tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengantung permit Harakah dan Suara Keadilan selama tiga bulan dan menyifatkan ianya sebagai tindakan tidak memahami tuntutan demokrasi.

Dalam abad ke 21 ini, KDN, tegas beliau seharusnya menghormati demokrasi dan kebebasan media.

"Kerajaan khususnya KDN seharusnya merayakan demokrasi dengan bijaksana dan budiman bukan menutup ruang demokrasi. Tetapi apa yang berlaku ini memberikan gambaran bahawa kerajaan gagal mentafsir maksud dan kandungan demokrasi secara bijaksana," tegas beliau.

Abu Hassan juga menegaskan apa yang dilakukan KDN ini akan mendorong sikap agresif rakyat dalam mendapatkan maklumat menerusi media baru yang cambah seperti cendawan selepas hujan seperti blog dalam portal-portal berita.

Beliau turut menegaskan setiap rakyat mempunyai hak menyatakan akal fikir mereka dan berhak untuk meluahkan emosi mereka sejajar dengan tuntutan demokrasi. Tindakan KDN itu juga disifatkan sebagai kesedaran dan kebijakan kerajaan dalam menangani tanggungjawab informasi terhadap rakyat berada pada tahap yang rendah.

Dalam masa yang sama beliau juga mengesa agar Harakah dan Suara Keadilan menggunakan kesempatan yang ada ini untuk terus membangunkan media baru dan tidak perlu bimbang dengan tekanan seperti ini.

Tiada ulasan: