KLIK JOM FOLO DI SINI

Sabtu, Mac 28, 2009

Sasterawan Negara Dato' A Samad Said sifatkan KDN bunuh media, tikam demokrasi


SASTERAWAN Negara, Dato' A. Samad Said menyelar tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengantung permit Harakah dan Suara Keadilan selama tiga bulan dan menyifatkan tindakan tersebut sebagai mencacatkan demokrasi.

Tegas beliau di saat tiga pilihan raya kecil akan diadakan tidak wajar bagi KDN untuk mengantung permit Harakah dan Suara Keadilan, seolah-olah mahu menyekat maklumat tiba kepada pengundi. Ia dilakukan solah-olah dengan sengaja untuk menyekat sebarang maklumat sampai atau digunakan untuk kempen pilihan raya kecil khusuusnya di Bukit Selambau dan Bukit Gantang.

Harakah dan Suara Keadilan tegas Pak Samad merupakan saluran pengimbangan demokrasi dan amat malang bila KDN bertindak membunuh demokrasi tersebut.

"Jika tiada dua akhbar ini suara demokrasi tidak lagi dapat didengari dan ianya merugikan rakyat. Bila Harakah dan Suara Keadilan disekat bermakna pertembungan itu umpama satu pihak guna senjata manakala satu pihak lagi tidak punya apa-apa senjata dan ini sungguh tidak adil," tegas Penasihat Gerakan Mansuh PPSMI (GMP) itu.

Pak Samad yang kini berusia 76 tahun, seterusnya mengesa agar KDN segera membatalkan arahan yang dikeluarkan itu dan harus memastikan agar sisa-sisa demokrasi dalam negara ini tidak terus dikuncupkan.

Beliau mengesa agar rakyat terutama pengundi di ketiga-tiga kawasan yang bakal diadakan pilihan raya kecil melihat perkembangan ini dan menilainya sebaik mungkin dalam membuat pilihan mereka nanti.

Tiada ulasan: