KLIK JOM FOLO DI SINI

Rabu, Jun 10, 2009

Mengapa isu Kerajaan Perpaduan jadi polemik berpanjangan dalam PAS? - Dato' Tuan Ibrahim

MUQADIMMAH: Berikut penjelasan Naib Presiden PAS yang baru, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man berkenaan isu yang dibangkitkan oleh banyak pihak termasuk dimanipulasikan oleh media tentang Kerajaan Perpaduan yang dicetuskan oleh Presiden PAS, Dato' Seri Abdul Hadi Awang. Barangkali kupasannya dapat membantu pengunjung blog ini untuk memahami apa yang sedang diperkatakan sekarang.

BILA MANA Presiden mengutarakan gagasan kerajaan perpaduan, ramai di kalangan kita membuat pelbagai tafsiran dan andaian. Ada pandangan terkeluar dari akhlak jamaah dan sebahagian besarnya masih dalam batas berjamaah. Kesemua permasalahan ini berpunca dari tiada satu penjelasan lengkap dikeluarkan.

Idea yang dilontar oleh pimpinan tentulah berpijak dari dasar syarak dan jauh daripada tindakan merugikan parti atau gabungan pakatan Rakyat. PAS tidak akan mengkhianati Pakatan kita, bahkan kita akan perkukuhkan gabungan ini menjadi alternative bagi rakyat. Sebagai ahli parti, kita mesti menerima idea dan gagasan ini dengan baik sangka kepada presiden disamping mengikuti penjelasan daripadanya.

Idea ini dilontar diperingkat awal untuk menjadi bahan renungan semua pihak. Satu lontaran idea dan gagasan besar yang tidak seharusnya berlalu tanpa diadakan wacana ilmiah bagi membincangkannya. Saya suka jelaskan bahawa YB Dato’ Sri Presiden akan membuat dan memperhalusi gagasan ini dalam masa terdekat dan satu wacana kepimpinan akan diadakan.

Namun bagi mengurangkan sedikit polemik yang sengaja dibesarkan oleh media arus perdana, saya suka menggambarkan beberapa prinsip yang ujud dalam gagasan ini. Antara asas utama dalam kerajaan perpaduan ini ialah bertolak kepada firman Allah “ dan bertolong bantulah kamu dalam perkara kebaikan dan taqwa, dan jangan bertolong Bantu dalam perkara dosa dan permusuhan”.

Asas pertama ialah At Taawun

Konsep taawun yang melahirkan muafakat yang disaran oleh Allah menjadi asas dalam pembinaan Negara perpaduan. Kita mesti membina Negara berasaskan kepada al-bir( Kebaikan ) yang meliputi semua elemen kebaikan bagi rakyat.

Kita mesti menyedari pembinaan Negara perpaduan tidak akan lahir dari sistem yang kelam kabut, rasuah dan penyelewengan, pimpinan yang tidak berakhlak, sistem yang penuh dengan kezaliman, dan akta yang digunakan bagi menindas rakyat.

Apakah al-bir dari sistem begini. Kita mesti letakkan asas al-bir ini untuk kepentingan rakyat tanpa mengira bangsa dan agama. Asas ini dittuntut oleh Allah, apakah ada diantara kita yang tidak inginkan kebaikan?

Asas kedua ialah taqwa

Negara mestilah menjurus ke arah melahirkan pimpinan yang bertaqwa, agar rakyat yang kita urus bukan hanya selamat melalui al-bir ( kebaikan sistem Negara ) tetapi mestilah ujud elemen taqwa.

Pemimpin mestilah bertaqwa kepada Allah. Asas al bir bersifat umum, tetapi asas taqwa bersifat khusus bagi pimpinan yang ingin menerajui kepimpinan Negara perpaduan. Semua parti politik yang pimpinannya terdiri dari mereka yang menerima Allah sebagai Tuhan dan Nabi Muhammad sebagai Rasul hendaklah sedar bahawa kehidupannya tidak berakhir di dunia. Bagaimana kita ingin melahirkan rakyat yang baik, seandainya kita sendiri bergelumang dengan dosa dan maksiat.

Kepimpinan gagal menjadi model bagi rakyat, isteri pimpinan menjadi elemen yang meruntuhkan akhlak dan jati diri bangsa. Hidup tanpa batasan agama dan kawalan wahyu. Negara yang baik lahir dari kepimpinan yang baik, dan taqwa adalah asas bagi semua kebaikan. Rakyat mestilah menyedari betapa Negara kini sangat-sangat memerlukan pemimpin yang bertaqwa bagi memandu Negara.

Kami menawarkan asas yang Allah menyuruh kita berpegang; apakah ada panduan yang lebih baik dari panduan Ilahi?. Apakah parti-parti politik bersedia kearah itu, dan seandainya tidak bersedia apakah alasan dihadapan Allah nanti di akhirat bila Allah meminta kita menjelaskan kenapa dan mengapa.

Asas ketiga ialah menolak al Ism

Kita menyatakan bahawa kita tidak akan berkompromi dalam pembentukan kerajaan ini sabuah kerjasama kearah durhaka kepada Allah. Konsep al-ism yang sangat luas menjadi sempadan pembinaan kerajaan perpaduan. Kita sebagai pimpinan mesti berusaha agar rakyat tidak terdedah kepada dosa dan maksiat.

Kita perlu membina Negara yang soleh melalui pemimpin dan rakyat yang soleh. Kita mesti meletakkan asas utama agar semua elemen yang mendatrangkan dosa bagi rakyat dihapuskan; kerana kebaikan tidak akan lahir dari maksiat dan munkar.

Setelah lebih lima puluh tahun negara merdeka, pelbagai sistem yang mendedahkan dosa dipaksakan ke atas rakyat. Amalan riba yang berterusan, pusat-pusat meksiat diberi ruang yang luas oleh pemerentah, program maksiat mendapat tempat di hati rakyat sehingga lahirlah pelbagai gejala social, jenayah dan penyelewengan.

Akibat Negara yang tidak diasas kepada benteng kawalan yang menjadi syarat utama kebaikan bagi rakyat. Inilah syarat kami bahawa kami tidak akan berkompromi dengan perkara dosa dan durhaka kepada Allah yang diizinkan oleh pemimpin Negara perpaduan. Apa makna perpaduan, kelau untuk durhaka kepada Allah, kerana tiada makna kemajuan dan perpaduan kalau ia dibentuk kea rah maksiat dan dosa.

Asas keempat ialah menolak al U'dwan

Sebagaimana yang dinyatakan oleh Allah ialah kami tidak akan berkerjasama kearah permusuhan. Kita mesti menghentikan sebarang elemen perkauman sempit yang mendorong ujudnya jurang antara kaum di Negara ini.

Kecintaan kepada bangsa sendiri adalah fitrah manusia. Islam tidak menghalang setiap kaum menyintai kaumnya, tetapi Islam menentang tindakan zalim kepada kaum lain. Kerana kaum, bangsa dan warna kulit adalah ketentuan Allah, bukan pilihan manusia.

Kerajaan Perpaduan tidak akan mengizinkan sebarang elemen kearah permusuhan, samada di kalangan kaum melayu, cina, India dan lain-lain. Pertembungan antara dalaman setiap keum akan merugikan Negara.

Kita tidak akan membiarkan permusuhan antara orang melayu sebagaimana kita tidak akan izinkan permusuhan sesama kaum India dan cina. Ini asas kita. Tindakan mengapi-api permusuhan, elemen gensterism dan kongsi gelap, gerakan anti perpaduan serta membiarkan jurang kaya dan miskin melampau, elemen penindasan dan kezaliman golongan kaya berpengaruh ke aras rakyat miskin dan tertindas akan menjurus ke arah permusuhan.

Saya ingin tegaskan bahawa inilah antara beberapa asas dalam kerajaan perpaduan. Andainya ada pihak yang menentangnya, apakah alasan kalau inilah yang digariskan oleh Allah dalam konsep al-taawun.

Taawun sebagai satu gagasan, bukan hanya terikat dengan taawun fardiyyah; tetapi satu gagasan besar yang hebat dari Allah. Di samping asas tersebut, terdapat beberapa asas lain yang akan dijelaskan kamudian.

34 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bersiap sedialah tok guru Tuan Ibrahim, Saya yakin puak2 dari pakatan rakyat sendiri tak tunggu lama utk memukul maut bila saja di kata, disebut, dibicarakan Kerjaan Perpaduan! sedangkan tok guru Presiden sendiri telah pun telah dipukul maut, bila saja idea KP dilontarkan! Pelik bin ajaib perkara belum dibincangkan, difahami atau disalahfahamkan lagi dah pun hentam macam2. Tertarik dng article pertemuan sulit tolak KP-malaysiakini, ..."Setakat yang kita tahu, kerajaan perpaduan itu maksudnya ingin duduk bersama Umno. Inikah yg difahami oleh TGNA? yg telah difahamkan oleh siapa?

Tanpa Nama berkata...

Haron Din kata ahli-ahli kena wala' dan siqah dengan pimpinan yang telah dilantik.

Tahukah dia, bahawa Haron Din sekarang tidak wala' dan tidak siqah dengan Tok Guru Nik Aziz yang jadi ketua dia dalam Majlis Syura Ulama?

Mursyidul Am orang no satu dalam PAS. Macam mana Hadi dan Nasa, Cikgu Pa, dll yang tidak sigah dan wala' dengan Mursyidul Am?

Ahli-ahli juga patut persoal juga dengan mereka di atas yang tidak wala' dengan ahli-ahli di bawah. Kita bagi angkat mereka untuk lawan Umno bukan kerjasama dgn Umno.

Kalau tak faham kita ajar mereka pada PRU 13 dan pada Muktamar Tahunan PAS ke-57 nanti. Insyaallah baru mereka tahu!

Pemburu Syahid berkata...

Salam....

Apa sumbangan Mustapha Ali dalam menarik bukan Islam untuk bersama dengan PAS? Berceramah? Turun padang? Apa sumbangan Tuan Nasaruddin dalam menarik bukan Islam untuk bersama dengan PAS? Berceramah? Turun padang? Sekadar melemparkan senyum? Atau apa? Jawablah soalan soalan ini dengan jujur. Kami ahli bawahan yang berada di lapangan inilah yang meleleh peluh memikirkan bagaimana untuk berhadapan dengan sahabat sahabat bukan islam dan menarik mereka mendekati PAS. Bukannya kamu wahai Mustapha. Bukannya kamu wahai Nasaruddin. Kami !!

Anda hanya tahu menyebutkan - "KINI BUKAN ISLAM TELAH BERSAMA SAMA DENGAN KITA DAN MEREKA TELAH MEMBERIKAN KEPERCAYAAN KEPADA KITA UNTUK MEWAKILI MEREKA". Memang benar tetapi sedarkah kamu bahawa kami ahli bawahan di lapangan inilah yang bekerja untuk menghasilkan kejayaan itu.

Kami telah berjaya mewujudkan suasana kekeluargaan dengan sahabat sahabat bukan Islam. Kenapa kamu ingin menghancurkannya? Adakah status "PIMPINAN" yang kamu miliki itu membuatkan kamu boleh memutuskan apa sahaja untuk jemaah ini?

Wahai Mustapha, wahai Nasaruddin, wahai TG Hj Hadi, jemaah ini bukanlah milik eksklusif sesiapa sama ada ulama, profesional, penarik beca, petani, nelayan, penoreh getah mahupun anak muda seperti kami. Jemaah ini adalah milik sesiapa juga yang mahu menunaikan tanggungjawab jihad yang difardhukan oleh Allah swt menerusi petunjuk Rasulullah saw.

Janganlah memperbodohkan kami. Syurga itu bukan dikhususkan untuk ulama sahaja dan neraka itu pula bukanlah dikhususkan untuk golongan bukan ulama.

Lebih mulia untuk bekerjasama dengan sahabat sahabat bukan Islam yang mahu memahami Islam daripada bekerjasama dengan UMNGOK yang nyata sekali telah mengkhianati Islam berulang kali.

Baca lanjut di www.saynotomunafiqeen.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

magnifіcent iѕsues altogether, you simply gained a bгand new reаdеr.
What might yοu recommenԁ in regаrds to youг рost that you simply made somе daуs agо?
Any sure?

my web blog: same day loans

Tanpa Nama berkata...

I was excited tо find this great site. I need to to thank you foг onеs time due to
thiѕ wondеrful rеad!! I defіnitely enjoуеd every part of it anԁ I have уοu savеd to fav to
sеe new informatiοn in your blog.

Feеl fгee tο surf to my web-site ... payday loans no credit check

Tanpa Nama berkata...

Wοw, this pагagraph is pleasant, my sister іs
analyzing these kіnds of things, therefoгe I am going to let κnow her.


My web site :: payday loans

Tanpa Nama berkata...

Veгy descriptive blog, I enjoyеԁ that a lot.
Will thеre be a ρaгt 2?

mу weblog Payday Loans

Tanpa Nama berkata...

Τhanκs foг finallу writing about > "Mengapa isu Kerajaan Perpaduan jadi polemik berpanjangan dalam PAS? - Dato' Tuan Ibrahim" < Loved it!

Here is my web site: Ѕame Daу
Ρayday Loans

Tanpa Nama berkata...

Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person's website link on your page at proper place and other person will also do similar in support of you.

My blog ... Agen Bola Ligabet88 Promo Bonus 100% IBCBET SBOBET 368BET

Tanpa Nama berkata...

Your weblog appears to be having some compatibilty
problems in my opera browser. The wording appears to be running off the webpage pretty bad.

If you want you can contact me at: robbyvann@jetemail.
net and I will shoot you over a screenshot
of the problem., i.e. useful site!

Tanpa Nama berkata...

Hi there! I could have sworn I've been to this website before but after reading through some of the post I realized it's new to me.

Anyways, I'm definitely happy I found it and I'll be book-marking and checking back frequently!


Feel free to surf to my blog post; Full Posting

Tanpa Nama berkata...

Hey there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look it over.
I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting this to
my followers! Superb blog and brilliant design
and style.

my web blog: quality link building

Tanpa Nama berkata...

Fantastic blog you have here but I was wanting to know
if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed here?
I'd really love to be a part of online community where I can get opinions from other experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thanks a lot!

Take a look at my web page ... auto insurance questions

Tanpa Nama berkata...

I'm not sure why but this site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll check back
later on and see if the problem still exists.

Here is my web site similar internet page

Tanpa Nama berkata...

When some one searches for his essential thing, so he/she needs
to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.


Also visit my web page ... donwload lagu gratis

Tanpa Nama berkata...

Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog
platform are you using for this website? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had
issues with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

Review my web site: boho chic clothing special

Tanpa Nama berkata...

Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues with
hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup.
Do you have any methods to protect against hackers?

Here is my webpage - News in Nigeria Today

Tanpa Nama berkata...

Reasonable Download Manager use multi-threading download technique to accelerating downloads up to 500% or more, reminding duplicate downloading, resuming broken downloads, supporting batch downloadingmultiple files at a time.
The member’s area will provide you with all the tools you need to
get started. exe error, but also remove any registry errors, eliminate the invalid entries, repair Dll errors and so on within minutes.my weblog; download idm

Tanpa Nama berkata...

Hi there! Someone in my Myspace group shared this website
with us so I came to take a look. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers!
Outstanding blog and amazing design and style.

my blog post discount auto insurance quotes

Tanpa Nama berkata...

Hello there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and
starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us
valuable information to work on. You have done a marvellous job!


Take a look at my blog; auto insurance los angeles

Tanpa Nama berkata...

Excellent weblog here! Additionally your site quite a bit up fast!
What web host are you the usage of? Can I get your associate hyperlink on
your host? I want my site loaded up as fast as yours lol
madagascar actualit竭adagascar actualit豬madagascar animals
madagascar actualit竭adagascar actualit豬madagascar animals
madagascar actualit竭adagascar actualit豬madagascar animals
madagascar actualit竭adagascar actualit豬madagascar animals
madagascar actualit竭adagascar actualit豬madagascar animals
http://10-80.com/userinfo.php?uid=3826
http://204.169.201.25/groups/webwork/wiki/7c86a4/Campaigning_On_Twitter_Considerations_For_the_purpose_of_140character_Social_Marketing_Executive.
html
http://2consumer.com/books-music-movies/downsides-employing-twitter
http://3gunnation.com/member/371532/
http://1000destinos.com/groups/how-to-buy-real-active-twitter-followers-for-increasing-your-legitimate-online-business/

my webpage: madagascar actualit竭adagascar actualit豬madagascar animals

Tanpa Nama berkata...

Great blog you've got here.. It's difficult to find high-quality writing like yours nowadays.
I seriously appreciate individuals like you! Take care!
!

http://agonychicks.com/index.php?a=stats&u=alysabeckman
http://alergen.art.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=64636
http://agudahaifa.co.il/content/not-very-difficult-products-when-buy-twitter-followers-cheap-across-us
http://africa-sports.tv/motion/read_blog/8145/swift-systems-located-in-how-to-choose-the-best-social-media-services-.
-.-.-a-a-z
http://amanjohn.com/forums/topic/famous-twitter-surf-forget-their-tabloids/

my web-site - lazardis

Tanpa Nama berkata...

fantastiс publish, vеry informative. I ponder why the
oррοѕitе expeгts of this sector ԁo not
understand this. Yοu must proceed yοur writing.
I'm confident, you have a great readers' base alrеadу!Alѕο visit mу page fresh healthy vending stock code

Tanpa Nama berkata...

Howdy admin, I just wanted to give you a brief
heads up that your Link: http://www.blogger.com/comment.g?blogID=2915173347020975984&postID=1966746760924248831 is being flagged as a potentially malicious site in my web browser safari.
I'd highly recommend having somebody look into it. You could certainly lose a lot of guests due to this kind of problem. Very best of Luck.

Here is my homepage :: click the next website page

Tanpa Nama berkata...

Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

My homepage: source for this article ()

Tanpa Nama berkata...

Always moisturize from a baking soda treatment;
failure to do so can make your skin painfully dry (on the extent who's flakes off), and definately will probably not make experience a confident one. The blocking out of those oils leads on the forming of zits. Unclean hands carry undesirable microorganism that may cause acne. In fact, acne could be the single most typical skin disorder, and much more common than all other skin conditions combined.

Feel free to surf to my blog post ... Acne On Forehead (Topsaipan.Com)

Tanpa Nama berkata...

Howdy would you mind letting me know which hosting company you're working with? I've loaded
your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then
most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest
price? Thanks a lot, I appreciate it!

Also visit my page: Three Way Link Building

Tanpa Nama berkata...

Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very
good results. If you know of any please share.

Many thanks!

Feel free to surf to my webpage - useful site []

Tanpa Nama berkata...

Greetings from Colorado! I'm bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I really like the information you present here and can't wait
to take a look when I get home. I'm surprised at how quick your blog loaded on my cell phone .. I'm
not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good blog!


my website; link building packages

Tanpa Nama berkata...

Sterling silver is surely an economical choice for somebody who likes white metals when yellow metal is not within the spending
budget and if they don't intellect the darker metallic, titanium is yet another. Some in the most common rings incorporate a arranged diamond or some type of gemstone. In a bold, albeit somewhat of a shallow and pedantic move, Apple has implemented Christian i - Phone app developer Island Wall Entertainment's Purity Ring Application,
"in an attempt to engage with today's youth using new mediums.

Look at my web site: Promise Ring Lyrics (Teamgeorgiawrestling.Com)

Tanpa Nama berkata...

Heya! I hope you do not mind but I decided to post your weblog:
http://www.blogger.com/comment.g?blogID=2915173347020975984&postID=1966746760924248831 to my internet directory.

I used, "Blogger: SANGGAHTOKSAGO.COM" as your site title.
I hope this is ok with you. However, if you'd like me to change the title or remove it completely, email me at roslynshull@gmail.com. Thanks for your time.

Have a look at my website: Discover More ()

Tanpa Nama berkata...

Many DJs are choosing to go with active speakers these days and having owned both kinds of speakers I would definitely recommend
buying powered speakers because they make life much simpler.
t even go through the trouble to search for their
non-TV names. For Recording Device, select 'Line 1 (Virtual Audio Cable)' and then set Channels
to '2 (Stereo).

my page; free dj software

Tanpa Nama berkata...

You can now deep clean those pores and also renew skin growth in an eco-friendly way.

When researching the causes of the breakouts, look at the medications you're taking. This is really frustrating because you feel like you're giving yourself acne.
This is merely to name a very few of the most effective acne remedies available.


My webpage :: detox for acne

Tanpa Nama berkata...

Molded cameos might be two colors by the straightforward gadget of pouring 1 color into
the mould within a thin layer after which following that has a thicker layer of yet another
coloration. There are many online stores that provide you a wide variety of rings
of unique designs that are perfect for the minor promises.
After the removal of the pornographic application known as "Hottest Girls" (designed by app developer Allen Leung) for the increasingly popular Apple
i - Phone, it seems the multinational consumer electronics giant is seeking to clear its name of any connection to sexually explicit material.


Feel free to visit my homepage: promise rings with names