KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, Oktober 29, 2009

Seorang lagi anak Parit, bekas KSU didakwa rasuah

SHAH ALAM: Bekas Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Abdul Hanan Alang Endut hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas 10 tuduhan menerima rasuah berjumlah RM59,390.60 pada hujung tahun lalu.

Abdul Hanan, 57, didakwa memperoleh untuk dirinya suapan berbentuk beberapa keping cek kosong (tidak diisi jumlah dan tarikh) United Overseas Bank (UOB) milik Adam Omar.

Suapan tersebut didakwa diterima daripada Adam selaku pemilik Global Goodway (M) Sdn. Bhd. sebagai ganjaran kepada tertuduh kerana meluluskan permohonan ‘TechnoFund’ daripada syarikat tersebut.

Cek-cek tersebut didakwa diterimanya antara 1 dan 15 Disember tahun lalu di No. 25, Jalan 17/21, Seksyen 17, Petaling Jaya dekat sini. Abdul Hanan didakwa menunaikan cek-cek kosong tersebut antara 15 Disember 2008 dan 27 Februari lalu bagi tujuan:

*Menjelaskan bayaran pembaikan rumahnya di No. 25, Jalan 17/21, Seksyen 17, Petaling Jaya dekat sini berjumlah RM15,024.

*Menjelaskan bayaran zakat pendapatan sebanyak RM25,000 bagi tahun 2008.

*Menjelaskan bayaran tiga kad kredit CIMB Bank miliknya berjumlah RM9,275.

*Membayar cukai taksiran bagi tiga premis yang beralamat di No. 25, Jalan 17/21, Petaling Jaya; E-23-17, Blok E, Flora Damansara No. 1, PJU8/9, Bandar Damansara; dan B/316, Perdana View Condo, No. 21, Jalan PJU8/1 Damansara Perdana berjumlah RM1,542.60.

*Menjelaskan bayaran perkhidmatan, sinking fund dan bil air serta insurans kebakaran di dua premis di Flora Damansara dan di Jalan Pinggiran Mas 1, Taman Mas, Puchong dekat sini berjumlah RM534.

*Menjelaskan bayaran cukai tanah sebanyak RM15 bagi tanah di Mukim Sungai Raya.

*Memasukkan RM8,000 ke dalam akaun Maybank milik isterinya, Datin Norihan Ahmad.

Dia didakwa mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang boleh dihukum penjara minimum 14 hari dan maksimum 20 tahun serta denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mana satu yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Anthony Kevin Morais turut mengemukakan pertuduhan pilihan bagi setiap pertuduhan tersebut.

Pertuduhan pilihan dibuat mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya. Morais menawarkan jaminan RM10,000 terhadap tertuduh bagi kesemua pertuduhan yang dihadapinya.

Abdul Hanan yang diwakili peguam Badrul Munir Bukhari yang hadir bagi pihak peguam utama tertuduh, Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah bersetuju dengan jumlah jaminan tersebut.

Muhammad Shafee tidak dapat hadir ke mahkamah kerana menghadiri persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak pagi ini.

Hakim Syafeera Mohd. Said membenarkan Abdul Hanan dibebaskan dengan jumlah jaminan tersebut sementara menunggu sebutan semula kes pada 2 Disember ini.

Menurut Badrul, pihaknya bercadang menulis surat kepada pendakwa raya bagi memohon pertuduhan tersebut digugurkan selepas memperoleh semua dokumen yang diperlukan.

Tertuduh dan isterinya dilihat berjalan meninggalkan mahkamah pada pukul 12.15 tengah hari setelah menjelaskan wang jaminan.

Memetik laporan akhbar hari ini, tertuduh ditahan semalam selepas disyaki menerima rasuah lebih RM50,000 bagi meluluskan geran bernilai jutaan ringgit untuk sebuah syarikat di Pulau Pinang.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

I’m not that much of a online reader to
be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll
go ahead and bookmark your site to come back later.

All the best

My web-site http://bestwoocommercethemes.blogspot.com/2014/05/want-to-learn-more-about-wordpress-and.html