KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, Oktober 29, 2009

Ahli PAS kena bijak tapis fitnah media - Ustaz Idris Ahmad

KUALA LUMPUR: PAS mengingatkan setiap ahli agar bijak dalam membaca sebaran berita di internet khususnya dalam blog, facebook dan juga media massa lainnya. Pada waktu ini PAS mendapati semakin banyak tuduhan liar dilontarkan oleh CyberTrooper Umno yang menyamar sebagai ahli PAS atau wakil pimpinan PAS di dalam media alternatif ini.

Menegaskan perkara ini, Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad, berkata PAS mendapati mereka mengunakan isu Unity Goverment dan juga cadangan Tuan Guru Dato' Nik Abd Aziz Nik Mat bagi menunjukkan PAS kini berpecah.

Katanya lagi, pemimpin Umno seperti Najib Tun Razak, Muhyiddin Yasin dan Zahid Hamidi bersilih ganti menangguk di air keruh dengan memberi reaksi seolah-olah PAS kini sedang berpecah dan sebahagiannya mengambarkan seperti ada kumpulan dalam PAS yang mahu bergabung dalam Umno, sementara sebahagian lagi mahu Mursyidul Am dan Presiden letak jawatan.

Ustaz Idris menjelaskan, dalam ucapan Muktamar Agung PAS yang lepas, telah dijelaskan oleh Presiden, Tuan Guru Dato Seri Abdul Hadi Awang, bahawa PAS tiada hasrat untuk bergabung dengan Umno dan isu Unity Goverment tidak berbangkit lagi.

Sehubungan dengan itu, selar Ustaz Idris, kewujudan fitnah seolah-olah wujudnya pertemuan sulit pimpinan PAS yang Pro Unity Goverment dan Pro-Erdogan wajar difahami ahli sebagai satu gerak kerja saraf Umno untuk memecahkan parti ini kepada dua kelompok.

"Sesungguhnya tiada sebarang pertemuan sulit yang dilaporkan dan belum ada bukti yang diterima diperingkat kepimpinan PAS tentang kewujudan dua kumpulan ini melainkan individu-individu yang berbeza pandangan dengan pimpinan.

"PAS melihat, selain jalan musyawarah perlu juga Laporan Disiplin dibuat bagi mengesahkan setiap tuduhan yang dikeluarkan itu untuk memudahkan kita mengetahui asal punca masalah ini," tegas beliau.

Beliau menegaskan, Lembaga Disiplin PAS juga membuka ruang yang seluas-luasnya terhadap mana-mana pimpinan dan ahli yang mempunyai bukti mengenai fitnah ini atau mereka yang menyebarkan berita bahawa terdapat segelintir pimpinan PAS sedang berusaha membawa PAS bergabung dengan Umno untuk membuat Laporan Disiplin.

Jika ada laporan dan bukti yang sahih itu, tegas beliau lagi, PAS akan membuat keputusan, walaupun yang didakwa itu Mursyidul Am, Presiden atau mana-mana pemimpin tertinggi parti sekalipun.

PAS tegasnya, sangat yakin kerja-kerja fitnah CyberTrooper Umno dan mereka yang kononnya menjadi ahli PAS tetapi bekerja untuk Umno akan mati dengan sendirinya jika sebarang Laporan Disiplin gagal dibuat dan tiada sebarang pembuktian diserahkan kepada pihak Lembaga.

Ustaz Idris meminta ahli PAS bertenang dan tidak membuat sebarang ulasan terbuka mengenai perkara ini dan memberikan ruang kepada pemimpin bermusyawarah bagi mencari punca masalah ini. Katanya, gunakanlah saluran yang ada (Lembaga Disiplin) bagi mencari kebenaran dan menguatkan Ukhuwah dalam parti.

"Marilah kita bersama-sama melakukan solat hajat moga mereka yang cuba menganiaya parti ini diberikan hidayah oleh Allah SWT untuk menginsafi perbuatan mereka. Kita mohon pada Allah semoga PAS dileraikan dari belenggu fitnah dan perjuangan kita terus mendapat hidayah dariNya," pinta Ketua Penerangan PAS Pusat itu.

Tiada ulasan: