KLIK JOM FOLO DI SINI

Rabu, Julai 28, 2010

Saman ekor: Pakatan Rakyat Perak sediakan khidmat guaman lawan kerajaan


Pakatan Rakyat Negeri Perak sedia memberi khidmat guaman percuma kepada mana-mana rakyat Perak yang mahu membawa isu saman ekor ke mahkamah.  Demikian dijelaskan oleh Pengerusi Pakatan Rakyat negeri, Dato' Seri Ir Mohamad  Nizar Jamaluddin dalam sidang akhbar di Pejabat Perhubungan PAS Perak, 20 Julai lalu.  Turut hadir Peguam PAS, Asmuni Awi dan beberapa pimpinan serta Adun Pakatan Rakyat.

Asmuni Awi, seorang pengamal undang-undang dan juga Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Perak, berkata tindakan Jabatan Pengangkuan Jalan (JPJ) yang tidak mahu memperbaharui cukai jalan kepada pesalah saman ekor adalah bertentangan dengan peraturan dan undang-undang, malah pesalah saman ekor tidak pernah dibuktikan bersalah samada melalui pengakuan atau pembuktian pihak pendakwa.

Tindakan ini katanya adalah satu penganiayaan ke atas rakyat. Saman ekor katanya, beroperasi melalui perangkap kamera ke atas pesalah jalanraya tidak dianggap satu kesalahan yang dilakukan oleh pemilik kenderaan selagi tidak dibuktikan di mahkamah.

Tindakan tidak boleh memperbaharui cukai jalan seolah-olah pemilik kenderaan sudah dibuktikan bersalah oleh mahkamah dan ini bercanggah sama sekali dengan keadilan yang sebenar, jelas beliau. Pengguna jalanraya, sekalipun di perangkap dengan kamera mesti dibuktikan bersalah terlebih dahulu oleh mahkamah, dan pengguna tersebut mesti diberi peluang membela diri di mahkamah.

"Pakatan Rakyat Perak melalui pasukan peguamnya bersedia memberi khidmat guaman percuma kepada mana-mana pesalah saman ekor," ujar Nizar.

Tiada ulasan: