KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, Julai 02, 2009

Tok Guru Nik Aziz mahu Mufti Perak belajar lagi politik Islam!

KOTA BHARU: Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dianggap tidak terdedah dengan sejarah politik Islam sehingga menganggap PAS sebagai punca perbalahan orang Melayu di negara ini, lapor Lanjusoh dari Kota Bharu.

"Kalau betullah PAS menjadi punca balah, maka Nabi Muhammad saw juga menjadi punca balah masyarakat Arab ketika itu. Ini kerana PAS meniru apa yang dilakukan Nabi Muhammad saw. Apakah Nabi Muhammad saw menjadi punca belah? Sedangkan apa yang berlaku punca pecah-belah datang daripada orang yang lawan Islam," kata Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Mursyidul Am PAS itu bertanya, pada masa ini siapa punca kepada perpecahan, parti Islam atau parti kebangsaan yang berteraskan sekular. Menurutnya, orang Islam kena tengok semula sejarah, adakah Nabi Muhammad saw menjadi punca perbalahan masyarakat ketika itu atau orang yang melawan ajarannya yang menjadi punca.

"Kalaulah Nabi Muhammad saw menjadi punca balah, maka apa yang dikatakan Mufti Perak itu betullah. Sedangkan baginda berbalah dengan bapa saudara dan masyarakat Arab bagi menegakkan Islam. Jadi siapa yang menjadi punca balah?" tegasnya di sini.

Sebuah akhbar harian menyiarkan kenyataan Mufti Perak yang dianggap kecewa dengan gelagat sesetengah parti politik yang mendakwa Islam tetapi sanggup berkelahi dan memutuskan tali persaudaraan bagi menegakkan ideologi politik mereka.

Memberi reaksi, Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, PAS ditubuh di Pulau Pinang oleh alim ulama yang asal berada dalam Umno. Namun katanya mereka keluar daripada Umno dan menubuh sebuah parti Islam pada 1951.

Beliau juga berkata, Umno ialah United Malay National Organization yang memperlihatkan parti itu berjuang berteraskan kaum.

"Jadi mengapa dia (Umno) sibuk dengan kita? Sedangkan dia parti Melayu. Pelawalah orang Melayu seramai yang boleh kerana mereka parti orang Melayu. Tetapi sekarang mengapa pula orang Melayu sudah ramai yang lari daripada Umno? Orang Melayu sudah lari kepada PAS, KeADILan dan DAP," tambahnya.

Menurutnya juga, Umno selama ini secara jelas menyebut "agama lain dan politik lain" dalam perjuangan mereka. Sedangkan Islam meminta manusia berpadu sama ada dengan orang Melayu, Cina mahupun India.

"Kalau perpaduan sebenar, biarlah semua kaum dalam BN dan Pakatan Rakyat berpadu," katanya. Oleh itu, beliau meminta supaya mufti terbabit lebih baik menggunakan masa yang berharga untuk mempengaruhi Umno supaya tukar dasar kebangsaan kepada Islam.

"Berapa sen harga kaum Melayu atau bangsa Arab di Padang Mahsyar kelak? Dalam keadaan PAS masuk Perikatan dahulu, dengan dijemput pun akhirnya PAS ditendang keluar. Inikan pula kita yang cuba sorong-sorong kepala. Sebab itu saya tengok sehari dua ini Umno macam orang gila talak pula," katanya.

Sebelum ini ketika mengadakan pertemuan dengan warga pendidik di Kuala Krai, Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyebut perpaduan hanya diminati antara PAS dan Umno sahaja dan bukan melibatkan parti lain.

Tiada ulasan: