KLIK JOM FOLO DI SINI

Isnin, Julai 20, 2009

PAS ucap takziah pada keluarga Beng Hock

KUALA LUMPUR: PAS Pusat merakamkan ucapan takziah kepada keluarga mendiang Teoh Beng Hock diatas tragedi yang menimpa beliau selepas di soal siasat selama 11 jam oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), 16 Julai lalu.

Menurut Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad, banyak pihak yang mempersoalkan sebab kematian Teoh yang sepatutnya mendaftarkan perkahwinan beliau pada 17 Julai, sehari selepas kematiannya.

"Oleh itu PAS mendesak pihak berkuasa untuk menyiasat kematian beliau secara terperinci sama ada beliau benar-benar terjatuh secara sengaja atau tidak, atau pun ada pihak lain yang menyebabkan kematian beliau.

"PAS memandang serius kes ini dan berharap agar semua pegawai SPRM yang terlibat dalam siasatan ke atas beliau digantung tugas dan direman untuk soal siasat. Begitu juga saksi-saksi lain yang menjadi orang terakhir melihat beliau," kata beliau dalam satu kenyataannya.

PAS tegasnya mahu SPRM bekerjasama membersihkan nama badan itu jika benar tiada pegawai yang terlibat terhadap kematian beliau. PAS tidak mahu isu ini menjadi satu ketakutan buat rakyat terhadap kredibiliti institusi penguatkuasaan negara.

Ustaz Idris juga meminta siasatan dibuat dengan telus dan satu Suruhanjaya Penyiasat Bebas perlu diwujudkan kerana ia melibatkan kematian yang ada hubung kait dengan organisasi Awam.

Tiada ulasan: