KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, Julai 01, 2010

Melayu lembab daftar pemilih: Kesan ketempangan tarbiyah Umno selama 52 tahun

PAS menyifatkan laporan sebuah akhbar harian tempatan yang mendakwa nisbah 1 Melayu dan 40 orang bukan Melayu yang mendaftar sebagai pengundi, sebagai angka petunjuk kegagalan Umno yang menjadi tonggak negara gagal menyuntik kesedaran politik di kalangan orang Melayu. Menurut Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad, perkara ini terjadi kerana Umno-BN telah menjadikan generasi muda Melayu, hanyut dengan budaya hedonisme yang melampau. 

Katanya, orang Melayu yang dilanda dengan budaya ini memang tidak akan memperdulikan soal politik dan apa sahaja gejala rasuah yang berlaku dalam negara.  Umno mengharap dengan dihidangkan program hiburan sebegini maka anak-anak muda Melayu tidak akan mengambil peduli apa yang berlaku kepada negara ini. 

"Umno-BN akan bermaharajalela untuk memfaraid harta negara kerana orang Melayu tidak memperdulikan apa yang Umno lakukan seperti kapal selam yang tidak boleh menyelam, gadai harta negara seperti blok L dan M yang berharga RM320 bilion kepada Brunai. 

"Nampaknya strategi tempang telah makan tuan, sehingga orang Melayu sedikit mendaftar sebagai pengundi kerana diulit dengan program hiburan yang semakin menjadi-jadi," tegas Ustaz Idris.

Akibat longgarnya pegangan agama di kalangan orang Melayu, dakwanya lagi, terutama remaja, sehingga mereka tidak ada kesedaran politik untuk mendaftar. 

Sejarah katanya, telah membuktikan orang Melayu sedar politik pada peringkat awal apabila golongan Islah yang dipimpin oleh ulamak seperti Sheikh Tahir Jalaludin dan Syed Sheik al-Hadi yang pulang daripada Timur Tengah meniupkan kesedaran agama dan politik. 

Akhirnya, tegas Ustaz Idris, orang Melayu ada kesedaran politik dan bangkit menentang penjajah. Keadaan berlaku sebaliknya apabila Umno cuba merenggangkan agama dan politik, dengan membendung fungsi masjid  sebagai pusat ilmu untuk menerangkan Islam yang syumul. 

"Sekarang terimalah padahnya kerana orang Melayu sudah mati kesedaran untuk berpolitik dan tidak minat untuk mendaftar sebagai pengundi. PAS melihat gagalnya orang Melayu mendaftar kerana Umno telah menanamkan budaya takut semasa di pusat pengajian tinggi lagi.

"Politik ugut dan tidak bermaruah dalam pilihan raya kampus, akhirnya mereka menjadi ulat buku yang tidak berdunia dengan masyarakat serta  tidak ada kesedaran politik. Mereka mengambil pendekatan untuk tidak mahu terlibat dalam politik kampus, sehingga setengah kampus terpaksa mewajibkan pelajar turun mengundi, kalau tidak mereka akan diambil tindakan seperti buang daripada asrama," dakwa beliau.

Ustaz Idris menyeru supaya ahli PAS yang sudah cukup umur lahir sebelum tahun 1989, diwajibkan mendaftar sebagai pengundi dan semua jentera parti mesti menjadikan agenda daftar pemilih sebagai program yang diutamakan. 

Semua penceramah, pengkuliah, naqib memberi penekanan dalam ceramah dan kuliah mereka supaya mandaftar sebagai pengundi dengan menekankan soal daftar mengundi adalah wajib, tegas Ustaz Idris Ahmad.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

E сіgѕ that in nо way appeaг tо
be cigs can be coгrеctly utilisеd tο disguise thе fаct that
1 hаs a smoking hаbit.

my sitе www.museudosbrinquedos.com.br

Tanpa Nama berkata...

It is produced by dermatend and is meant to deal with moles and skin tags the two.

Get some cumin seeds and grind them to get ready
paste.

Also visit my web blog: Dermatend skin tag remover