KLIK JOM FOLO DI SINI

Khamis, Mei 28, 2009

Ketua Wanita Umno Kuala Krai lobi diri mahu lawan PAS di Manek Urai

WANITA Umno Bahagian Kuala Krai akan meletakkan calon dari kalnagan wanita pada Pilihan Raya Kecil Manek Urai tidak lama lagi. Demikian ditegaskan oleh ketuanya, Rohani Abdul Majid.

Tiba masanya Umno meletakkan calon wanita pada pilihan raya kecil Manek Urai nanti walaupun tidak pernah berbuat demikian sebelumnya, katanya lagi.

Rohani yang menawarkan diri untuk bertanding atas tiket BN bagi mencabar PAS di kubu kuat parti Islam itu berkata, jika sukar untuk memilih calon, mungkin dengan pemilihan diri beliau boleh menyelesaikan masalah tersebut.

"Dalam sejarah Manek Urai sendiri, Umno tidak pernah memberi peluang kepada wanita menjadi calon."

Lapor sebuah portal berita, Ahli Jawatankuasa Wanita Umno Kelantan itu berkata pemilihannya sebagai seorang anak tempatan lebih disenangi pengundi di kawasan tersebut. Tambahnya, setelah berpuluh-puluh tahun menyertai Umno, beliau mendapat dukungan daripada ramai ahli keluarganya, ahli dan penyokong parti itu.

Beberapa pemimpin Umno bahagian dikatakan berminat bertanding pada pilihanraya kecil tersebut - tarikhnya dijangka diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Khamis ini. Selain Rohani, Ketua Bahagian Umno, Dato' Ramzi Abdul Rahman, Naib Ketua Bahagian Che Jalal Muda dan Ketua Pemuda, Tuan Aziz Tuan Mat disebut-sebut menawarkan diri.

Sementara bekas calon BN yang berjaya memenangi kerusi tersebut Zulkifli Omar juga menawarkan diri ingin bertanding jika Umno memilihnya sekali lagi.

"Saya serah kepada pucuk pimpinan parti untuk menentukan perkara tersebut. Jika tidak dipilih, saya tetap bekerja kuat untuk parti dan menyokong calon pilihan parti," katanya. Zulkifli mengalahkan calon PAS, Mohd Zamzuri Mat Lazim dengan majoriti 53 undi dalam pilihanraya umum 2004.

Tiada ulasan: