KLIK JOM FOLO DI SINI

Sabtu, Mei 30, 2009

Mampukah Tok Pa ketuai jentera pilihan raya BN menggodam PAS di Manek Urai?

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menyelia persiapan Umno bagi menghadapi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Manek Urai, Kelantan yang akan diadakan Julai ini.

Selain itu, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed dilantik sebagai Pengarah pilihan raya kecil Dun itu, kata Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Bercakap pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno di sini, beliau berkata, Mustapa, yang juga Naib Presiden Umnodan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri akan bertanggungjawab mengenai operasi serta keputusan seharian pilihan raya kecil Dun Manek Urai.

Mengenai calon Barisan Nasional (BN) untuk bertanding bagi kerusi itu yangkosong berikutan penyandangnya Ismail Yaacob, 60, daripada parti PAS meninggaldunia akibat serangan jantung pada 22 Mei lepas, Perdana Menteri berkata: "Sayamenunggu syor daripada Badan Perhubungan Umno Kelantan."

"Bila sampai masanya, kita akan umum. Ada masa lagi," katanya kepada Bernama.

Ditanya mengenai kriteria calon yang dikehendaki, Najib berkata: "Kita taktetap apa-apa kriteria, kita nak calon yang terbaik."

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 6 Julai sebagai hari penamaan calon danjika ada pertandingan, pengundian akan diadakan pada 14 Julai ini.

Mengulas kenyataan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin yang meminta penyokong Umno tidak mengundi pada pilihan raya kecil DUN Penanti pada Ahad ini, Najib berkata: "Ini bermakna apa jua tindakan yang akan dilakukan, ia adalah tindakan di peringkat individu."

"Pendirian kita ialah kita tak terlibat sama sekali," katanya. Umno sebelum ini memutuskan untuk tidak terlibat sama sekali dalam pilihan raya itu.

Tiada ulasan: